• Cik daudz drīkst dzert kafiju?

    Veselība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kofeīns, ko satur kafija, ir atzīts par pasaulē visvairāk lietoto psihotropo vielu. Lai no tā gūtu visu iespējamo labumu, nevis sliktumu, svarīgi ievērot mērenību.
    • Kofeīns ir un paliek viegla narkotika – tas ir stimulants, kas mazina nogurumu, palīdz uzturēt modrību un fizisko izturību. Diemžēl regulāra kofeīna lietošana neizbēgami paaugstina organisma toleranci pret to un izraisa atkarību.
    • Kofeīnam piemīt viegla urīndzenoša jeb diurētiska iedarbība, tas pastiprina arī kuņģa sekrēcijas darbību.
    • Labā ziņa kafijmīļiem – šobrīd zinātne šo dzērienu drīzāk ievieto veselīgo pārtikas produktu plauktiņā. Jaunākajos pētījumos kafijas sliktā ietekme uz sirds un asinsvadu saslimšanu, kā arī uz vēža risku ir atcelta. Kafiju tagad pat iesaka kā aknu sargu un saudzētāju, II tipa diabēta novērsēju!
    • Kofeīns pozitīvi iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu un endokrīnās sistēmas darbību, tāpēc pat palīdz mazināt Pārkinsona un Alcheimera slimības risku.
    • Dzerot kafiju, mēs arī uzņemam krietnu antioksidantu devu. Bet kārtējo reizi jāatgādina – viss labums slēpjas mērenībā.
    • Pārspīlējot un tukšojot vienu espreso tasīti pēc otras, var iedzīvoties sirdsdarbības, kā arī gremošanas sistēmas traucējumos un citās kaitēs.
    • Vairāk nekā divas kafijas tasītes dienā nozīmē paaugstinātu spontānā aborta risku grūtniecēm, kā arī grūtības ieņemt bērniņu. Pastiprināta kafijas lietošana neapšaubāmi var izraisīt bezmiegu.
    • Cik krūzīšu dienā var dēvēt par drošu devu? Lai no kafijas tasītes izzvejotu visus pluspunktus, bet līdzi nepaķertu arī mīnusus, dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 400 miligramiem kofeīna, kas ir divas trīs krūzītes kafijas

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē