• Bezmaksas ērču pote – vai tev pienākas?

    Jautājumi un atbildes
    Arta Lāce
    24. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Dzīvojot ērču apsēstā reģionā, neizdodas tikt pie valsts apmaksātas potes pret ērču encefalītu. Kā tad tā?! Uz lasītājas vēstuli atbild ģimenes ārste Māra Meldere.

    Lasītājas vēstule: Agrāk, kad, dzīvoju Ķekavā, meitu pret ērču encefalītu potēju par savu naudu, jo abas omes, pie kurām ciemojāmies, mīt Talsos, kur ir daudz inficētu ērču. Tagad, kad arī mēs esam pārcēlušies uz Talsiem, kur esam deklarēti un maksājam nodokļus, un meita mācās Talsu skolā, lepni devos pie savas ģimenes ārstes Ķekavā pēc valsts solītās bezmaksas vakcīnas ērču endēmiskajā zonā dzīvojošiem bērniem. Velti! Izrādās, ja ģimenes ārsts nav Talsu novadā, pie šīs potes nevar tikt. Kāpēc?! Astra

    Jā, Astra, tā ir tiesa – bērniem no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuru dzīvesvieta ir deklarēta kādā no endēmiskajiem reģioniem, kur pēdējo piecu gadu laikā ir reģistrēta visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu, valsts apmaksā vakcināciju pret ērču encefalītu. Taču ir kāda piņķerīga nianse – lai pie tās tiktu, arī ģimenes ārsta praksei jāatrodas kādā no šiem, par endēmiskajiem dēvētajiem, apvidiem.

    Šogad tādi ir pieci novadi, visi atrodas Kurzemē: Dienvidkurzemes, Talsu, Tukuma, Kuldīgas un Ventspils novads.

    Tomēr pie bezmaksas potes tavs bērns var tikt! Tikai jāsameklē cits dakteris, kura prakse atrodas Talsu novadā un kuram ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu par valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu. Tavā dzīvesvietā strādājošo ārstu sarakstu atradīsi Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā Ģimenes ārsti atbilstoši teritorijām.

    Labā ziņa ir tā, ka ģimenes ārsta maiņa un pārreģistrēšanās nav obligāta.

    Sazinies ar izvēlēto ārstu, vienojies par vizītes laiku, un dakteris sapotēs tavu bērnu bez maksas!

    Neatkarīgi no dzīvesvietas visā Latvijā vienu līdz divus gadus veciem bērniem valsts nodrošina vakcīnu par puscenu. Bērnus var potēt no gada vecuma, bet, ja laid rāpot zālē jaunāku mazuli, gādā, lai viņam mugurā būtu gaišas, piegulošas drēbes, zem kurām nevar ielīst kukaiņi, un noteikti pārbaudi, vai pa viņu nerāpo ērce vai, pasarg die’s, nav jau piesūkusies.

    Vakcinācija paredz saņemt trīs devas: otro viena līdz trīs mēnešu laikā pēc pirmās, trešo – pusgadu līdz gadu vēlāk. Divas devas pasargās tikai uz vienu sezonu. Lai saglabātu aizsardzību, pēc trešās potes līdz 60 gadu vecumam nepieciešama revakcinācija ik pa pieciem gadiem, bet pēc tam – ik pa trim.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē