• Bērnu slimnīcas ārsti: Masku nēsāšana bērniem ir droša un nepieciešama

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Šobrīd, kad vīrusa izplatība ir būtiski palielinājusies, masku nēsāšana bērniem ir ļoti svarīga tālākai Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai.

    Bērnu slimnīcas ārsti uzsver – masku nēsāšana nerada negatīvas sekas valkātāju veselībai. Pilnīgi pretēji – tā pasargā ne tikai no Covid-19, bet arī no citiem slimību ierosinātājiem un alergēniem.

    Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe saka, ka maskas droši var nēsāt visi Latvijas iedzīvotāji un bērni. Turklāt cilvēki ar hroniskām saslimšanām tā savu veselību var pasargāt arī no citām kaitēm. Tāpat ārste min, ka, lai arī valdība ir noteikusi zināmus atvieglojumus masku nēsāšanai atsevišķām sabiedrības grupām, tās būtu jāvalkā ikvienam.

    «Mazie bērni ļoti kopē pieaugušos, un, ja ģimenē masku nēsāšanu pieņem kā neatņemamu šī brīža dzīves sastāvdaļu, arī bērni jau no ļoti agra vecuma to pieņems,» min Renāte Snipe.

    Un kaut arī bērni ar Covid-19 slimo daudz vieglāk nekā pieaugušie, viņi var būt tā izplatīšanas avots, tāpēc, pieaugot saslimstības rādītājiem valstī, ir jāizturas ar sapratni pret drošības pasākumiem. 

    Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste skaidro, ka ir pilnīgi iespējams – pirmo reizi bērnam uzliekot sejas masku, viņš jutīs diskomfortu. Taču pie tā pieradīs un drīz vien maska vairs netraucēs. 

    Jo ātrāk visi atbildīgi izturēsies pret drošības pasākumiem – nepulcēsies, pareizi lietos sejas maskas, jo straujāk mazināsies infekcijas izplatība, un bērni atkal varēs staigāt bez maskas.

    Svarīgi ir mācīt bērniem, kā pareizi uzlikt un noņemt masku, kā pareizi to valkāt tā, lai ir nosegta mute un deguns, un regulāri mainīt, jo tiklīdz maska ir palikusi mitra, tā kļūst mazāk gaisa caurlaidīga. Ārste uzsver, ka pareiza sejas masku nēsāšana ikvienā vietā, kur atrodas vairāk nekā 1 cilvēks, būtiski samazina risku inficēties.

    Distancēšanās un masku valkāšanas prasības pastāv, lai mūs visus pasargātu, nevis ierobežotu mūsu brīvību.

    Arvien vairāk sociālajos medijos parādās stāsti, ka maskas ir kaitīgas. Taču tās ir viltus ziņas. Kā piemēru mediķe min faktu – ķirurgi un anesteziologi operāciju zālē, kur pavada garas stundas, maskās strādā jau gandrīz simts gadus. Šajā laikā viņiem nepārtraukti ir jākoncentrējas un jāpieņem atbildīgi lēmumi, jo no tā ir atkarīga pacienta dzīvība. Ja maskas viņiem radītu hronisku hipoksiju, kā apgalvo viltus ziņu izplatītāji – kā viņi spētu kvalitatīvi veikt savus pienākumus? Un neviens nebūtu gatavs strādāt šajās profesijās, jo kurš gan izvēlētos profesiju, kurā ik dienu tik ļoti ir apdraudēta veselība?

    Līdzīgs piemērs ir situācijā ar bērni, kuri slimo ar onkoloģiskām saslimšanām un saņem ķīmijterapiju. Periodos, kad viņu imunitāte ir ļoti nomākta, gan paši, gan vecāki nēsā maskas. Tas nepieciešams, lai bērniņu pasargātu no dažādām infekcijām.

    "Nekad vecāki pret to nav iebilduši vai izteikuši apgalvojumus, ka mediķi rada risku viņu veselībai. Tad kāpēc veselo bērni vecāki saredz apdraudējumu?» retoriski vaicā ārste.

    Tā ir paradumu maiņa, bet, ja vēlamies, lai infekcijas izplatība apstātos, ir jāsaprot, ka katram jāsāk ar sevi, savu ģimeni – daudz laika jāpavada ārā svaigā gaisā, ar draugiem jākomunicē, izmantojot attālinātas komunikācijas iespējas, un, ja jāuzturas telpās kopā ar vēl kādu, kas nav ģimenes loceklis, tad visiem ir pareizi jānēsā maskas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē