• Atsaka dokumentus kopšanas pabalstam — kā rīkoties?

    Jautājumi un atbildes
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    16. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā rīkoties situācijā, kad ģimenes ārsts ilgstoši izvairās kārtot dokumentus, kas ļautu personai piešķirt kopšanas pabalstu? Atbild Veselības inspekcijas Veselības aprūpes kvalitātes kontroles nodaļas vadītājs ANDRIS ZĪVERTS.

    Lasītājas jautājums: Ģimenes ārste jau gadu atsakās kārtot dokumentus, lai mūsu radiniecei varētu saņemt kopšanas pabalstu. Radiniece ir guloša, kopjama, pati nespēj pagriezties, tāpēc ik pa divām stundām ir jāgroza. Ārste atrod visādus aizbildinājumus – nav laika, aizmirsu, pat dusmojas, ja atgādina par dokumentu kārtošanu. Negribas nīsties, jo tā ir mūsu ģimenes ārste un citādi esam apmierināti ar viņas darbu. Apsveram mainīt radiniecei ģimenes ārstu, bet tas ir sarežģīti, jo radiniece ir pansionātā, un pansionāta pacienti ir šīs ģimenes ārstes pacienti. Pansionāts ir ārpus apdzīvotas vietas, tur ir speciāli jābrauc, tāpēc šaubāmies, vai kāds cits ārsts būtu ar mieru pārņemt radinieci savā praksē. Ko mums darīt, kā risināt situāciju, lai viss atrisinātos mierīgā ceļā?

    Ģimenes ārsts, reģistrējot pacientu savā praksē, vienlaicīgi uzņemas atbildību par to, ka pacientam tiek nodrošinātas tās tiesības, ko nosaka valsts normatīvie dokumenti par veselības aprūpi un pacienta tiesībām. Ja pacients slimo ilgstoši un organisma funkcionēšanas spējas ir ierobežotas, ģimenes ārsta pienākums ir nosūtīt savu pacientu uz ekspertīzi invaliditātes noteikšanai, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 805 Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību.

    Invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic cilvēkiem ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ vajadzējis nepārtraukti ārstēties vismaz sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas komisijā, un ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi, ko apliecina medicīniskie dokumenti. Ģimenes ārsts ir vienīgais ārsts, kura rīcībā ir visa informācija par pacienta veselības stāvokli, turklāt ilgstošā laika periodā. Tāpēc ģimenes ārsta pienākums ir sagatavot nepieciešamo informāciju, pirms tam izvērtējot pacienta veselības stāvokli, saņemto ārstēšanu, apkopojot tās rezultātus un prognozi, kā arī veikt ķermeņa funkciju traucējumu un aktivitāšu ierobežojuma novērtējumu.

    Ģimenes ārsts nedrīkst atteikt vai apzināti novilcināt attiecīgo veidlapu sagatavošanu! Aizņemtība un aizmāršība nav attaisnojums.


    Kā rīkoties gadījumos, ja ārsts to neievēro? Vislabāk, protams, ir panākt vienošanos ar ārstējošo ārstu, lai tas tiktu izpildīts, jo aprūpe pacientam būs jānodrošina vēl ilgstoši, un mierīga šī jautājuma atrisināšana būs labvēlīga abām pusēm. Ja tas nedod rezultātu, pacientam vai viņa aizbildņiem ir tiesības vērsties Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā, kas izskata šāda veida iesniegumus. Ja arī vēršanās asociācijā nedod rezultātu, ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā ar lūgumu izvērtēt sniegtās veselības aprūpes kvalitāti.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē