• Aktuāls jautājums! Kā ārstē koronavīrusu COVID-19?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saslimušo skaits arvien pieaug, arvien aktuālāks kļūst jautājums, kādas ir slimības pazīmes, kā tās atšķirt no citām saslimšanām un, kā ārstē koronavīrusu COVID-19 ?

    Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 raksturīgākās slimības pazīmes ir elpceļu slimības pazīmes (paaugstināta temperatūra, klepus, iekaisusi rīkle  un apgrūtināta elpošana). Šīs pazīmes parasti ir vieglas un sākas pakāpeniski. Daži cilvēki inficējas, bet viņiem nerodas nekādas slimības pazīmes. Lielākā daļa cilvēku (apmēram 80%) no slimības atveseļojas bez īpašas ārstēšanas.

    Apmēram 1 no katriem 6 cilvēkiem, kuri inficējas COVID-19 slimības gaita ir smaga, kas izpaužas ar smagiem elpošanas traucējumiem, smagu drudzi.

    Gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir tādas medicīniskas problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi vai diabēts, ir lielāka iespēja saslimt smagāk. 

    Kā šīs pazīmes atšķiras no gripas, saaukstēšanās?
    Jaunais koronavīruss COVID-19, atšķirībā no sezonālās gripas vīrusiem, ir maz izpētīts. Kā liecina šobrīd pieejamie dati COVID-19 infekcijas un sezonālās gripas pazīmes ir ļoti līdzīgas. Tāpēc COVID-19 infekcijas viena no pazīmēm ir tas – vai cilvēks pēdējo 14 dienu laikā ir bijis valstīs, kas ir noteiktas kā COVID-19 infekcijas skartās teritorijas. Tādēļ, ja cilvēkam ir gripai līdzīgas saslimšanas pazīmes un viņš ir apmeklējis kādu no kā COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām, jāzvana 113. Ja cilvēkam ir gripai līdzīgas slimības pazīmes, bet viņš nav apmeklējis kādu no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāvienojas par ārstēšanos mājās.

    Kā ārstē COVID-19?
    Saskaņā ar pašreizējām zināšanām COVID-19 slimības klīniskās pazīmes un simptomi ietver drudzi, klepu un apgrūtinātu elpošanu ar pneimonijas radioloģiskajām atradnēm. Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība, tostarp smaga pneimonija, akūts respiratorā distresa sindroms, sepse un septisks šoks.

    Šai slimībai nav īpašas ārstēšanas, tāpēc klīniskā pieeja ir simptomātiska, pamatojoties uz pacienta klīnisko stāvokli. Turklāt ļoti efektīva var būt uzturošā aprūpe (piemēram, uzturošā terapija un uzraudzība – skābekļa terapija, šķidruma vadīšana, pretvīrusu līdzekļi) inficētām personām.

    Informācija no spkc.gov.lv.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē