• Ak, šīs bīstamās salmonellas!

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Salmonellas
    Foto: Pixabay
    Salmonellas
    Lai izvairītos no salmonellu izraisītās salmonelozes, jāievēro personīgā higiēna un pārtikas pareiza apstrāde. Un jāatceras, ka reizēm tās norise var būt smaga.

    Kas ir salmonellas?

    Tā ir baktēriju grupa, kas izraisa salmonelozi. Vispār pasaulē ir ap 2000 salmonellu sugu, bet Latvijā visbiežāk atklāj Salmonella enteritidis un Salmonella typhimurium. Salmonellas dzīvo un vairojas zarnās, bet apkārtējā vidē izdalās ar fēcēm.

    Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki un mājdzīvnieki, kā arī cilvēki, kas inficējušies.

    Salmonellas ir ļoti izturīgas! Tās ļoti ilgi var palikt dzīvas sasaldētos pārtikas produktos, augsnē, arī putekļos, grauzēju izkārnījumos… Bet – salmonellas iet bojā 5–10 minūšu laikā 70 grādu temperatūrā. Tātad, piemēram, vārot olu, salmonellas gan olas baltumā, gan dzeltenumā saglabājas četras minūtes.

    Kur dabūt salmonellas?

    Inficēšanās avoti ir termiski neapstrādāta pārtika – visbiežāk olas, vistas gaļas produkti, zivis un jūras produkti. Arī higiēnas pasākumu neievērošana, strādājot ar pārtiku, ja cilvēks ir infekcijas nēsātājs. Lai inficētos, pietiek ar niecīgu daudzumu baktēriju.

    Kādas ir saslimšanas pazīmes?

    Ļoti līdzīgas, kā inficējoties ar patogēno zarnu nūjiņu, tāpēc tikai pēc simptomiem atšķirt abas infekcijas nav iespējams. Var būt vemšana, caureja, asins piejaukums vēdera izejai, sāpes vēderā, paaugstināta ķermeņa temperatūra.

    Salmonelozes simptomi parādās 6–72 stundas pēc inficēšanās, un vieglās situācijās atlabšana notiek 5–7 dienu laikā.

    Taču reizēm salmoneloze noris smagā formā un nākas ārstēties slimnīcā. Īpaši bīstama ir baktēriju iekļūšana no zarnu trakta asinīs – tas var izraisīt iekšējo orgānu inficēšanu, kas izpaužas kā abscess, artrīts locītavās, meningīts… Īpaši smaga infekcijas gaita var būt maziem bērniem, cilvēkiem gados un tiem, kam ir novājināta imūnsistēma citu hronisku kaišu dēļ.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē