• 5 pazīmes, kas vēsta — tuvojas menopauze

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Menopauze ir ļoti svarīgs pārejas posms sievietes dzīvē, bet kā zināt, vai tā ir patiešām jau klāt vai tikai viltus trauksme.

    Kāpēc svarīgi zināt, ka tuvojas menopauze?

    Visbiežāk sievietes nevēlas nokavēt hormonu aizstājējterapijas uzsākšanu, jo negrib strauji novecot. Pirmkārt, visām hormoni nav obligāti jālieto. Ja sieviete jūtas labi un visas pārējās sistēmas strādā normāli – viņai nav mazasinības, nav vairogdziedzera problēmu, nav cukura diabēta, nav locītavu un kaulu problēmu –, tad hormonu aizvietojošā terapija nav jālieto.

    Un – kuras jūtas labi? Tās, kurām dzīve rit pilnasinīgi, kuras ir kustīgas, aktīvas.

    Cita lieta, ja sieviete jūtas slikti, ja klimakss norit smagi, ja viņa netiek vaļā no svīšanas un nervozitātes, kas traucē ikdienā, ja ir hronisks nogurums, ja ir artroze, locītavu stīvums, jā, tad gan jāārstējas. Ir ginekologi, kuriem patīk augu valsts preparāti jeb fitoestrogēni, un ir sievietes, kurām pilnīgi pietiek ar tiem un kustību slodzi. Vēlams būtu palietot magnija preparātus, tie mazina gan nogurumu, gan svīšanu. Ārsts var izrakstīt arī hormonus aizvietojošo terapiju. Pirms tās izrakstīšanas rūpīgi jāpārbauda veselība. Hormonpreparātus nebūtu ieteicams izvēlēties tām, kurām tuvas asinsradinieces ir slimojušas ar krūts vēzi.

    Piecas pazīmes, ka menopauze ir klāt:

    1. Nepārprotams signāls – mēnešreižu neregularitāte. Ļoti reti mēnešreizes izbeidzas, kā ar nazi nogrieztas: ir pēdējās un vairs nav. Parasti mēnešreizes kļūst neregulāras, dažus mēnešus tās var nebūt, lai pēc tam sievieti pārsteigtu liela asiņošana. Stiprāka, nekā ierasts. Vai arī – smērēšanās notiek veselu mēnesi, jo veidojas tā dēvētās folikulārās cistas.
    2. Var parādīties karstuma viļņi un izteikta svīšana naktīs. Ir sievietes, kurām karstumi uznāk jau pirms mēnešreižu beigšanās, atšķirībā no vairuma, kuras karstumi moka pēc tam, kad jau iestājusies menopauze. Organisms brēc pēc iztrūkstošā estrogēna! Ir arī sievietes, kam šo karstumu vienkārši nav.
    3. Jūties nervozāka. Jā, dažkārt apzīmējums klimakss tie izmantots gluži vai kā lamu vārds, raksturojot allaž īgnu, nomāktu, histērisku, raudulīgu un nelaimīgu sievieti. Patiesība ir tā, ka hormonālās pārmaiņas, ko piedzīvo ķermenis, tik tiešām var izraisīt spējas garastāvokļa svārstības, vieglu aizkaitināmību un pat depresiju.
    4. Moka negulētās naktis. Naktsmiers var būt traucēts, turklāt miega kvalitāti būtiski ietekmē karstuma viļņi. Bet – tas viss var būt arī no vairogdziedzera problēmām.
    5. Mazinās vēlme mīlēties. Protams, ir sievietes, kam libodo pirms menopauzes un menopauzes laikā krasi samazinās, taču tas nebūt nav raksturīgi visām. Tendence samazināties seksuālajai tieksmei var būt novērojama arī pirms 40 gadu vecuma, kad pamazām krītas estrogēnu līmenis un organisms sāk gatavoties izmaiņām, kas notiks apmēram pēc desmit gadiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē