• 5 biežākie iemesli, kāpēc sāp locītavas

    Slimības
    Arta Lāce
    30. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PopTika/Shutterstock.com
    Pacienti raduši teikt – man ir artrīts vai poliartrīts –, bet tas apzīmē tikai to, ka vienā vai vairākās locītavās ir iekaisums, toties galīgi neko nepasaka par sāpju iemesliem. To var būt ļoti daudz, bet visbiežāk pie vainas ir elementāras lietas.

    Skaidro dakteris Andrejs Ščegoļevs, reimatologs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, asinsvadu ultrasonogrāfijas speciālists.

    • D vitamīna deficīts. D vitamīns ir kritiski svarīgs ne tikai kopējai imunitātei, sirds, asinsvadu un psihiskajai veselībai, bet arī locītavu saitēm un cīpslām.

    Ja tev ir D vitamīna deficīts, kādu mēnesi mierīgi vari lietot 10 000 starptautisko vienību dienā, jo saindēties ar tādu devu nav iespējams.

    Mūsu platuma grādos D vit­amīns jālieto visu cauru gadu, un ikdienas uzturošā deva – 4000–5000 SV. Ideāls D vitamīna līmenis asinīs ir ap 50 ng/ml un drusku vairāk.

    • Uzturs un mazkustīgums. Iekaisumam ļoti garšo cukurs, savukārt alkohols, marinējumi, kūpinājumi, trekni un sāļi ēdieni veicina urīnskābes sāļu izgulsnēšanos un uzkrāšanos locītavās. Ja vēlies veselas locītavas, no šiem produktiem ir jāatsakās.

    Lai cīnītos ar iekaisumu, jābūt veselam kuņģa un zarnu traktam, jo tas ir ļoti nozīmīgs imūnsistēmas darbībā.

    Pareizas fiziskās aktivitātes locītavas atslogo, nevis pārslogo. Locītavu veselībai vajadzīgas pastaigas svaigā gaisā, ļoti labi līdz peldēšana, stiepšanās, vingrošana, izmantojot pašas svaru. Ja jūti, ka veidojas saspringums sprandā, plecos vai mugurā, jau laikus jāiet pie masiera, citādi savilkums būs kā sniega pika, kas, veļoties no kalna, rada lavīnas efektu un atsaucas arī uz locītavām. Arī tad, kad locītavas jau sāp un ir stīvas, tās ar mēru ir jākustina, nevis jātur mierā.

    • Hormonālas izmaiņas. Sievietēm, kam tuvojas menopauze vai tā ir jau iestājusies, jākonsultējas ar ginekologu par hormonu aizstājterapiju, jo dabīgā estrogēna izsīkums veicina skrimšļa noārdīšanos un elastīguma mazināšanos.
    • Snaudošas infekcijas. Ja pirmreizējam pacientam, kurš ir seksuāli aktīvā vecumā, ir neskaidras izcelsmes iekaisums locītavās, obligāti jāapmeklē ginekologs, urologs vai venerologs un jāpārbauda, vai nav seksuāli transmisīvu slimību.

    Jā, pat ja tu pats domā, ka nekas tāds nav iespējams, jo tev taču ir tikai viens partneris vai varbūt mīlējies neesi jau gadiem ilgi!

    Bet infekcija tikmēr klusiņām sēž organismā un caur imūnsistēmu visu laiku uztur hronisku iekaisumu, kas izpaužas ar locītavu sāpēm. Klasiska šāda snaudoša kaite ir Epstaina–Bāras vīruss no herpesvīrusu kompānijas. Pirms pāris gadiem pārslimoji – drusku pasāpēja kakls, varbūt mazliet paaugstinājās temperatūra, taču sūdzības ātri pazuda, infekcija toreiz netika diagnosticēta, un tagad tā turpina dzīvot tavā organismā, maitājot locītavas.

    • Smērvielu deficīts. Cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma samazinās locītavu smērvielu produkcija. Organisma fabrika ražo arvien mazāk glikozamīna, kolagēna, hondroitīna – vielu, kas veido un ieeļļo locītavu. Ja skrimslis netiek eļļots, locītava nodilst. Tāpēc locītavām nepieciešamās aktīvās vielas, tostarp omega 3 neaizvietojamās taukskābes, atkārtotu kursu veidā jāuzņem papildus.

    Turklāt tas jādara visu atlikušo mūžu; shēma ir vienkārša: trīs mēnešus lieto, pēc tam divu mēnešu pārtraukums.

    Kā zināms, uztura bagātinātāju klāstā ir ļoti daudz dažādu kolagēnu. Locītavām vajadzīgs kolagēns 2, un, ja iepriekš nosauktajām vielām klāt ir arī hialuronskābe, tad pavisam labi. Pievienojot tautas medicīnā pazīstamo kurkumīnu, kura vispārējā pretiekaisuma iedarbība ir arī zinātniski pierādīta, rezultāts būs vēl labāks.

    Bet! No uztura bagātinātāju lietošanas nebūs nekādas jēgas, ja sēdēsi dīvānā. Vērtīgās vielas locītavās nonāk ar asinsrites palīdzību, bet pat veselas locītavas ir diezgan vāji apasiņotas. Lai preparāti sasniegtu mērķi, ir jāveicina asinsrite, un tas panākams kustoties!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē