• 19 padomi: restarts ķermenim un prātam

    Padomi
    Guna Bīlande
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto no personiskā arhīva (Vilis Slūka)
    Laiks pārskatīt savu ēdienkarti, lai piedzīvotu tik patīkamo sajūtu – enerģija kūsā! Uztura speciāliste un ReCure centra vadītāja Guna Bīlande uzsver: veselīgs ēdiens sniedz milzīgu jaudu!
    1. Mana uztura pamatā jau vairāk nekā 13 gadu ir augu valsts produkti. Veselīgs uzturs dod spēku un palīdz izturēt arī pārslodzes – to saku pēc pieredzes, jo man ir trīs bērni, pilnas slodzes darbs un studijas doktorantūrā. Universāls padoms: dienas pirmajā pusē ēd augļus, graudaugus un olbaltumvielas, otrajā – dārzeņus un olbaltumvielas. Šāds dalījums ļaus kontrolēt arī svaru.
    2. Lai nodrošinātu organismu ar visu nepieciešamo – vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un antioksidantiem –, iesaku viens, divi, trīs formulu, tas ir, ik dienu apēst vienu augli no rīta, divus dārzeņus vai vienu dārzeni un vienu augli pa dienu un trīs dārzeņus vakarā. Tas uzlabos gan fizisko, gan mentālo pašsajūtu.
    3. Kļūda, ko nereti pieļauj sievietes, – labo tauku svītrošana no uztura. Extra virgin olīveļļa, rieksti, sēkliņas un avokado ir droši pievienojami salātiem un dārzeņiem, jo tauki ir vienīgie, kas rada sāta sajūtu un ir nepieciešami arī sievišķo hormonu sintezēšanai. 
    4. Visveselīgākie produkti ir tie, kam klāt nav pievienota etiķete, – augļi un dārzeņi. Veģetārs vai vegānisks uzturs automātiski nenozīmē, ka tas ir veselīgs. Veikali ir pilni ar vegāniskajiem sieriem, kas ir tauku un cietes apvienojums un kur nav ne grama olbaltumvielu. Ļoti kritiski jāraugās uz visiem industriāli ražotajiem produktiem.
    5. Bioloģiski audzēti dārzeņi ir vērtīgāki, jo tajos ir krietni augstāks antioksidantu līmenis, tāpēc burkānus, bietes, sīpolus un ķiplokus audzēsim paši savos laukos!
    6. Laikā, kad jāiztur liela slodze, cenšos labi izgulēties, dzert pietiekami daudz ūdens (ja piemirstam regulāri padzerties, ievērojami krītas koncentrēšanās un arī fiziskās spējas) un ēst vieglu uzturu: dārzeņu zupas, svaigu dārzeņu un lapu salātus, smūtijus un augļus, kas nenoslogo gremošanas sistēmu. Šādi vairāk enerģijas organisms var veltīt smadzeņu darbībai.
    7. Visvairāk spēka un enerģijas atņem knakstīšanās ap ēdienu visas dienas garumā. Gremošanas traktam vismaz 10 stundas no vietas ir nepieciešams miers, un tam ir vajadzīgas arī atpūtas pauzes starp ēdienreizēm. Ja nemitīgi kaut ko uzgraužam, gremošanas trakts tiek pārslogots un mēs visu laiku raustām arī sava organisma glikozes līmeni – tas te strauji kāpj, te krītas. Turklāt diezgan droši var apgalvot: ja knakstāmies, mēs nepaēdam kārtīgu ēdienu un nenodrošinām organismu ar visu nepieciešamo.
    8. Ja sieviete grib notievēt, iesaku netaisīt diskotēku vakarā pie ledusskapja – nemainīt garšas no sāļa uz saldu un atkal uz sāļu. Ir jāpaēd kaut kas viens, un tam ir jābūt kārtīgam, sabalansētam ēdienam.
    9. Vislabākā alternatīva saldumiem ir augļi vai augļu, riekstu trifeles un batoniņi. Tos bieži gatavojam arī mājās. Trifelēs samaļu mandeles, Indijas riekstus vai valriekstus, pievienoju rozīnes vai kaltētas dzērvenes un samaisu ar kakao vai kokosriekstu skaidiņām. Pēdējā laika atklājums – riekstus aizstāju ar vārītām melnajām vai sarkanajām pupiņām. Šis kārums kļūst gandrīz vai par bezgrēka našķi, jo satur krietni mazāk kaloriju.
    10. Kad visa kā ir par daudz, mans patvērums ir ģimene. Izbaudu katru brīdi, kad esam šeit un tagad: izejam garā pastaigā pa mežu, ieejam pirtī, pagatavojam vakariņas, kopā noskatāmies filmu.
    11. Kustībā ir dzīvība, tāpēc katru dienu cenšos nostaigāt 10 000 soļu, divas reizes nedēļā dodos uz individuālo sporta nodarbību pie trenera un reizi nedēļā pie fizioterapeita. Lai labi justos, bez kustībām iztikt nespēju.
    12. Lai viegli pamostos, ir jāaiziet gulēt šodien! Tātad līdz pulksten 23.00 cenšos būt gultā un miegam paredzu 7–8 stundas.
    13. Mans aksesuārs saulainai dienai ir saulesbrilles un ūdens pudele. Visos gadalaikos, lai kur es dotos, man somā līdzi ir ūdens pudele vai termoss ar tēju. Dienā noteikti izdzeru divarpus litru nesaldināta šķidruma.
    14. Man tuva ir zaļā filozofija, tāpēc izvēlos arī dabisku kopjošo kosmētiku. Par saviem saucu zīmolus Madara un Mossa. Pēdējā laika atklājums ir arī zīmols Labrains. Neuzskatu savu ādu par cimperlīgu, bet šī kosmētika tiešām liek starot. Turklāt radīta Latvijā un ir zinātniski pārbaudīta.
    15. Dāvana sev man ir masāža. Ļoti patīk to izbaudīt darbadienas izskaņā.
    16. Mana izlaušanās no rutīnas ir ceļošana. Tā man ir nepieciešama kā malks svaiga gaisa, kas palīdz aktīvi darboties arī turpmāk. Ar ģimeni ceļojam vairākas reizes gadā un arvien cenšamies braukt uz jaunām vietām, lai pieredzētu pasaules daudzveidību. Ceļojot cenšamies izbaudīt trīs lietas: modernās mākslas muzeju, tirgu un vietējo ēdienu. Mūsu bērni ir bijuši visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Ceļojam gan visi kopā, gan ik pa laikam divatā ar vīru, gan ar draugiem. Pērn bijām Maldīvu salās un Bali, arī tepat Eiropā, bet tuvāko ceļojumu sarakstā noteikti ir Kostarika un Peru.
    17. Iedvesmojošas filmas, kuras iesaku noskatīties. It’s All Gone Pete Tong un August Rush. Tās nav jaunas, bet dziļas. Par to, cik svarīgi ir novērtēt visu, kas mums dots, un piepildīt savus sapņus.
    18. Aromāti, ko lietoju, ik pa laikam mainās, bet šobrīd man ļoti patīk Al Haramain Amber Oud Gold Edition un Armani radītais May Way.
    19. Padoms, kam sekoju, ir mana Austrālijas skolotāja teiktais. Kad tur studēju un pienākumu gūzma kļuva par lielu, viņš sacīja: ´Do what you can and don’t care about rest. Tas ir – dari, ko vari, un neuztraucies par visu pārējo!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē