Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Stracciatella – vai pazīsti šo pasakaino sieru?

    Uzkodas un salāti
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    2. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Straciatella
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Straciatella
    Par stračatellu sauc maigu un gaisīgu sieru no Itālijas, ko, kā izrādās, ir ļoti vienkārši  pagatavot pašam! Ja jums tīk mocarella un esat atklājis arī burratu, tad noteikti izmēģiniet pagatavot šo – dievīgo, kaifīgo stračatellu!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    • Stračatellas siers ir īstena delikatese, kas cēlusies Itālijas papēdī – Apūlijas reģionā. Apūlija ir viens no reģioniem, kur kopš senseniem laikiem ganās iespaidīgie ūdens bifeļi, un to mātes dod nepārspējamu, biezu treknu, saldu pienu.
    • No šī piena tradicionāli tiek darīta mocarella. Kopš vēliem viduslaikiem līdz 18. gadsimta sākumam vien nelielos daudzumos – jo bifeļu galvenais uzdevums bija lauksaimniecības darbi –, taču vēlāk siers kļuva ļoti populārs viscaur Itālijā, un nu ūdens bifeļu piena ražošana pamazām kļuvusi par nopietnu rūpalu.
    • Taču stračatella radās vien 20. gadsimtā, turklāt gandrīz vai netīšām – kā mocarellas blakus produkts. Tīri taupības nolūkos kāds siera meistars mocarellas darīšanā pāri palikušās pasta fillata strēmeles sajauca ar saldo krējumu, ļāva tām ievilkties un ieguva pasakainu, krēmīgu, viegli saldenu masu.
    • Bet 20. gadsimta piecdesmitajos brāļi Vinčenco un Lorenco Bjankīno nāca klajā ar ideju par burratu – ar stračatellu pildītu mocarellu.
    • Bet siera nosaukums – stracciatelli – apzīmē staipīgās siera strēmeles, kas ir šī svaigā siera pamatā.

     

    Mājās gatavota stračatella

    • Mocarellas siera bumbas izņem no šķidruma, liek lielā bļodā. Otrā bļodā lej aukstu saldo krējumu, ko ievieto citā bļodā ar ledu vai ledusaukstu ūdeni.
    • Katliņā karsē ūdeni ar sāli, līdz sāls izkūst. Turpina lēni karsēt, līdz ūdens temperatūra sasniedz 90 grādus.
    • Trešdaļu ūdens pārlej siera bumbām, brīdi ļauj tām izkarst, tad ar lāpstiņu spaida, līdz tās kļūst mīkstas, vijīgas.
    • Daļu ūdens, kas jau ir daļēji atdzisis, nolej, lej klāt karsto un atkal spaida un mīca sieru, līdz tas kļūst pavisam mīksts un to var stiept kā karameli, tas nesatrūkst.
    • Ja tomēr tas vēl pietiekami labi nestiepjas, pielej vēl karsto ūdeni. Sieru stiepj un ar pirkstiem dala šķiedrās.
    • Sadalītās šķiedras tūlīt liek bļodā ar auksto saldo krējumu. Kad viss šķiedrās sadalītais siers ir jau krējumā, to sagriež gabaliņos. To viegli izdarīt, ar šķērēm sieru neregulāri sagraizot.
    • Stračatella ir gatava, to var jau lietot vai likt ledusskapī, lai siers pilnībā uzņem krējumu. Tur to var uzglabāt dažas dienas.
    • Stračatella labi garšo uz maizes, picās un salātos, ar tomātiem un citiem dārzeņiem, zaļumiem.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē