• Saldais Ziemassvētku vainags

    Deserti
    Daina Lapiņa
    19. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Saldais Ziemassvētku vainags
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Saldais Ziemassvētku vainags
    Karalisks gardums, kas uzburs īpašu svētku sajūtu un, protams, palutinās garšas kārpiņas.
    Sarežģītība
    Augsta
    Izmaksas
    Vidējas

     

    1. Katliņā lej ūdeni, liek klāt sviestu, sāli un cukuru, apmaisot karsē, līdz sviests izkūst un ūdens uzvārās. Katliņu no uguns noņem, tūlīt verdošā ber klāt visus miltus, maisa un kuļ, līdz izveidojas viendabīga mīkla, kas atlec no katliņa malām. Mīklu no katliņa izņem, liek lielā bļodā, atliek padzesēt. Mīklai nav jāatdziest pilnībā, tikai tik daudz, lai varētu pievienot olas.

    2. Tikmēr uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Ar cepampapīru izklāj lielo cepeškrāsns pannu. Lai papīrs stingri turētos pie pannas, to pielipina, pannu iesmērējot ar taukvielu. Var sagatavot uzreiz 2 pannas un cept abās reizē.

    3. Padzesētā mīklā pa vienai iemaisa olas, katru pievienojot tad, kad iepriekšējā ir pilnībā iemaisīta mīklā. Kad visas olas ir iemaisītas, mīkla ir vidēji bieza, tā nelīst no karotes, arī pikās nekrīt, tikai viegli stiepjas.

    4. Pusi mīklas liek konditorejas maisiņā, kurā ievietots plats uzgalis. Uz pannā ieklātā cepampapīra ar lielām atstarpēm uzspiež 20–24 mīklas piciņas apmēram 3 cm lielumā. Otrā pannā uz cepampapīra ar mazāku uzgali uzspiež atlikušo mīklu apmēram 2 cm lieluma piciņās. Piciņu spicos galiņus var nedaudz piegludināt ar ūdenī samitrinātu pirkstu.

    5. Pannas liek krāsns vidusdaļā, mazākā izmēra pikas liekot zem lielajām. Ja ir tikai viena panna, tad izcep pirmo, atlikušo mīklu saglabā un uzspiež uz pannas, kad pirmā ir izcepusies, bumbiņas no pannas noņemtas un panna nedaudz padzesēta. Mīklas pikas cep 30 minūtes, līdz tās ir uzpūtušās zeltaini brūnās bumbiņās ar tukšu vidu jeb vēja kūkās. Vismaz 15 minūtes krāsns durtiņas virināt nedrīkst, lai bumbiņas nesaplok.

    6. Kamēr vēja kūkas cepas un dzesējas, gatavo krēmu pildīšanai. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vaniļu, iemaisa miltus un dažas ēdamkarotes piena. Pārējo pienu uzkarsē, pa daļām iemaisa olās, tad visu lej katliņā, maisot lēni karsē, līdz sabiezē. Neuzvāra! Krēmu atdzesē, pārklātu ar plēvi vai arī ik pa brīdim apmaisot. Atdzesētā iemaisa stingri saputotu saldo krējumu.

    7. Vēja kūku apakšpusē izurbina mazus caurumiņus. Pa tiem kūciņās iespiež krēmu, kas ievietots konditorejas maisiņā ar mazu uzgali.

    8. Traukā, kas uzlikts uz katliņa ar karstu ūdeni, izkausē baltās šokolādes čipsus vai gabaliņos salauztu šokolādi. Ar to pārklāj pildīto vēja kūku augšdaļu. To var darīt ar otiņu. Nav jācenšas šokolādi noklāt pārāk rūpīgi, greznojums negludumus nomaskēs. Katru ar šokolādi pārklāto bumbiņas daļu apviļā un pārkaisa ar kādu no greznojumiem, kas minēti receptes sastāvdaļās, vai izmanto vēl citus rotājumus. Uz dažām stundām vai uz nakti kūciņas atstāj nožūt.

    9. Rotātās kūciņas kārto vainagā ar domu, ka tas nebūs pārceļams, tāpēc to veido traukā vai uz pamatnes, kas būs ceļams galdā. Lielākās bumbiņas citu pie citas kārto apmēram 30 cm lielā aplī. Tam iekšpusē kārto otru apli no mazākām bumbiņām, arī virsū aplī kārto atlikušās bumbiņas. Ja gribas, lai kūciņas stingrāk turas kopā, tās savstarpēji var sastiprināt ar kausētu balto šokolādi. Starp kūciņām dažviet sasprauž mazus rozmarīna zariņus kā skujiņas. Visbeidzot vainagu pārkaisa ar pūdercukuru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē