Īsā tvaicēšanas instrukcija
- Tvaicēšanas sietiņam apakšpusē ir mazas, apmēram pusotra centimetra garas kājiņas – tas nozīmē, ka ūdens katlā jāielej tik daudz, lai tas sniegtos līdz caurumotajam sietiņam. Kad to dara pirmo reizi, rodas šaubas, vai tik mazs ūdens daudzums neiztvaikos pārāk ātri, bet neraizējies, 10–15 minūšu tvaicēšanai uz nelielas uguns būs tieši atbilstoši. Ja nu tomēr iztvaiko, var pieliet klāt.
- Tātad ielej katlā ūdeni, ievieto sietiņu un liek iekšā tvaicējamos produktus. Zivs steiku/fileju vai vistas gabaliņus labāk likt vienā kārtā, bet dārzeņus var likt arī vairākās kārtās – iztvaicēsies visas. Pārkaisa sāli, garšvielas – ko vēlas.
- Tvaicēšana notiek zem vāka, kuru bez iemesla cilāt nevajag. Ja nu vienīgi, lai pēc dažām minūtēm pārbaudītu, vai gatavs. Starp citu, tvaicēšana ir gana zaļš un taupīgs gatavošanas veids, jo ūdens nepieciešams ļoti nedaudz. Tvaicēt var arī uz grila – liek katlu uz restēm un aiziet!
Glābējs – tvaicējamais sietiņš
Nē, nav nepieciešams iegādāties speciālu tvaicēšanas katlu! Derēs tas pats katliņš, kas jau ir mājās, – veikalā jānopērk tikai tvaicējamais sietiņš. Apskatot piedāvājumu, secināju, ka šis ir labākais, ērtākais un arī lētākais variants: nerūsējošā tērauda sietiņš, kuru var pielāgot dažāda izmēra katliem, jo sietiņam ir tādas maliņas, kas sabīdās un atbīdās, atkarībā no katla izmēriem. Arī paši sietiņi nopērkami dažādos diametros. Vēl labāk ir iegādāties divus šādus sietiņus, jo, ja maltīti gatavo vairākiem cilvēkiem, būs ērtāk tvaicēt reizē divos katlos.

Laša steiks ar brokoļiem
Lai arī tvaicēts lasis ir gana sulīgs tāpat, zivi pirms tam var iemarinēt. Šoreiz izmantota tikai citrona sula, bet variāciju marinādēm netrūkst. Piedevās košie brokoļi, bet var arī kādus citus dārzeņus – piemēram, no dārzeņu izlases receptes.
Sastāvdaļas:
(2 porcijām)
- 2 laša steiki
- Svaigi spiesta citronu sula
- Sāls, pipari
- Neliels brokolis
- Ķirštomātiņi un mikrozaļumi pasniegšanai
- Šis ir tas gadījums, kad ērtāk tvaicēt divos katlos: vienā – zivi, otrā – brokoļus. Gan tādēļ, lai aromāti nesajaucas, gan tādēļ, ka steiki jātvaicē mazliet ilgāk.
- Laša steikus apsāla, pārkaisa piparus un apslaka ar citronu sulu.
- Liek abus uz sietiņa katlā – ērti var ieguldīt iņ un jan formātā.
- Uzliek vāku uz tvaicē uz nelielas uguns 15–20 minūtes (atkarīgs no lieluma) – vienu reizi puslaikā steikus var arī apgriezt uz otru pusi, bet tas nav obligāti, tāpat labi iztvaicējas.
- Otrā katlā tvaicē brokoļu rozetītes – ar 7–10 minūtēm būs gana. Ja gribas tikai tādas viegli blanšētas, pietiks pat ar mazāku laiku.
- Pasniedzot rotā ar ķirštomātiņiem un mikrozaļumiem.
Populārākie raksti