• Piena putas tavai kafijai

    Kā pareizi?
    7. jūnijs, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nebūt nav tā, ka kapučīno vai latte ar gaisīgām piena putām var dabūt tikai smalkās kafejnīcās. Uzputot pienu var arī mājās, ja vien virtuves tehnikas krājumu papildina ar piena putotāju. Meklēsim īsto!

    Ja mājās ir kafijas automāts, tad, visticamāk, arī iespēja saputot pienu būs paredzēta – karstu tvaiku pūš pienā, un izveidojas putas. Tomēr ne visiem automātiem šāda ekstra ir, un, protams, ne visās mājās ir kafijas automāti. Lūk, tieši tādēļ ražotāji piedāvā piena putotājus. Veikalos tie pieejami samērā plašā klāstā – gan ar roku darbināmie (manuālie), gan elektriskie; cenas – no nepilniem desmit līdz pat teju simt eiro. Lielākā daļa ražotāju sola, ka ar piena putotāju acumirklī varēs uzputot pienu gan kapučīno vai latte, gan arī dažādiem kokteiļiem. Daži min arī kakao pagatavošanas iespēju.

    Ar roku darbināmie

    Vizuāli šie putotāji atgādina kafijas traukus ar filtrējošo sietu. Kā pienu saputot? Stikla (vai tērauda) traukā līdz norādītai atzīmei ielej uzsildītu (bet ne karstu!) pienu. Tad uzliek vāciņu un, kustinot rokturi augšā un lejā, puto pienu līdz vajadzīgajai konsistencei – jo cītīgāk cilā rokturīti, jo biezākas putas veidojas. Ir arī modeļi, kur traukā lej aukstu pienu, liek uz plīts virsmas, pienu uzsilda un tad puto.
    Stikla trauks ir viegli kopjams, un to droši var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā, tomēr trauks jālieto saudzīgi – saņemot triecienu, tajā var rasties mikroplaisas, kas, ielejot siltu pienu, kļūs vēl lielākas. Ieplīsušu trauku nekādā gadījumā nedrīkst lietot, taču tāpēc izmest visu ierīci arī nevajadzētu. Ja putošanas sietiņš savu darbu veic labi, jaunu stikla trauku var iegādāties atsevišķi.
    Zini!
    Izvēloties manuālo putotāju, īpaša uzmanība jāpievērš sietiņam, jo putošanas rezultāts atkarīgs no tā, cik stingrs un kvalitatīvs ir sietiņš – ja tas ir rets un viegli lokās, nekas labs nesanāks.

    Elektriskie

    Nopērkami gan salīdzinoši lēti roktura formas putotāji ar slotiņu galā, gan arī kanniņai vai krūzei līdzīgi ietilpīgi piena putotāji, nereti – ar izteiksmīgu dizainu. Ar elektrisko rīku atšķirībā no manuālā putotāja pienu var saputot nepilnas minūtes laikā un bez jebkādas piepūles.
    Ar rokturīša formas putotāju ieteicams putot pienu aukstu vai istabas temperatūrā un pēc tam to uzsildīt. Teorētiski var putot arī siltu pienu, taču drošības apsvērumu dēļ to labāk nedarīt, lai nesabojātu mehānismu. Šādam putotājam būs nepieciešamas baterijas, bet ir arī tādi modeļi, kuri darbojas ar akumulatoru, kas ik pa laikam jāuzlādē.
    Putotāji, kas atgādina tējkannu vai krūzi, ir ļoti dažādi. Tie spēj saputot gan aukstu, gan siltu pienu, ir arī ierīces ar piena uzsildīšanas funkciju. Piemēram, piena putotājs var nodrošināt trīs dažādus darba režīmus: auksta piena putošanu, piena uzsildīšanu līdz noteiktai temperatūrai (40–60 grādiem) un piena sakulšanu putās, karsējot to apmēram līdz 68 grādu temperatūrai. Aukstas piena putas derēs aukstiem kafijas dzērieniem vai kokteiļiem, uzsildīts piens – kakao pagatavošanai, bet daudz putu – kapučīno vai latte pagatavošanai.

    Ir putotāji, ar kuriem var sildīt ne tikai pienu, bet arī citus dzērienus, piemēram, karstvīnu.


    Piena putošanas ierīces, kas paredzētas gan piena sildīšanai, gan putošanai, parasti ir aprīkotas ar diviem maināmiem uzgaļiem (gludu un ar zobiņiem), un katrs no tiem veic savu uzdevumu. Darbības princips ir vienkāršs – gan sildot, gan putojot uzgalis griežas, atšķirība vien tā, ka sildot tas griežas tikai tādēļ, lai piens nepiedegtu, bet putojot, lai pienu sakultu gaisīgās putās. Putojamā trauka iekšpusē ir atzīmes, cik daudz pienu drīkst liet, lai uzsildītu, un cik – lai uzputotu. Cik krūzītēm putu pietiks, ir atkarīgs no krūžu lieluma un arī no gaumes – kādam patīk, ja ir daudz piena un maz putu, bet cits ar lielāko prieku pārvērtīs putās visu traukā ielieto pienu. Pēc tam putas ieliek krūzēs un uzlej kafiju. Šo putotāju kopšana ir ļoti vienkārša – izskalo kā burciņu.

    Kādu pienu izvēlēties putošanai?

    Elektriskie piena putotāji labi puto pienu ar 2–2,5% tauku saturu un arī no piena pulvera pagatavoto pienu. Savukārt treknāks piens ne vienmēr būs labākā izvēle, jo uzcītīga putotāja rokās tas var sabiezēt kā krējums. Nereti piena putotāju ražotāji lietošanas instrukcijā norāda arī ieteicamo piena veidu. Piemēram, ne visi putotāji putos vājpienu, grūtāk (bet ne neiespējami) var izrādīties saputot arī kazas vai sojas pienu.

    No kā atkarīga putotāja cena?


    Manuālajiem putotājiem cena atkarīga no izmantotā materiāla – jo kvalitatīvāks stikls (plāns, bet izturīgs), jo augstāka būs cena.
    Elektrisko piena putotāju cena ir atkarīga no tā, cik tas ir jaudīgs, cik ir putošanas ātrumu un vai iespējams pienu arī uzsildīt. Bet vissvarīgākais ir materiāls, no kura ierīce izgatavota. Plastmasas putotāji ir lētāki, metāla – dārgāki, savukārt metāla putotāji ar keramisko pārklājumu iekšpusē – vēl dārgāki, taču tie ir arī kvalitatīvākie.
    Protams, piena putotājs, tāpat kā lielākā liela daļa virtuves ierīču, nav tikai palīgs kāda noteikta darba veikšanā. Tas ir arī interjera elements, tāpēc jāņem vērā, ka augstāka cena bieži vien tiek maksāta ne tik daudz par kādu putotāja īpašu funkciju, bet gan par dizainu un zīmolu.

     

    Putotāju piemēri:

    Piemērots piena pagatavošanai kapučīno un citiem dzērieniem. Pienu var uzsildīt tieši stikla traukā uz gāzes, elektriskās vai vitrokeramiskās plīts virsmas vai arī mikroviļņu krāsnī. Izgatavots no karstumizturīga stikla, augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda un plastmasas.

    Piemērots piena pagatavošanai kapučīno un citiem dzērieniem. Pienu var uzsildīt tieši stikla traukā uz gāzes, elektriskās vai vitrokeramiskās plīts virsmas vai arī mikroviļņu krāsnī. Izgatavots no karstumizturīga stikla, augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda un plastmasas.

     

    Izgatavots no plastmasas un nerūsējošā tērauda. Nepieciešamas divas AA baterijas. Ergonomisks rokturis, noņemama putojamā slotiņa. Pienu ieteicams putot aukstu vai istabas temperatūrā un pēc tam uzsildīt mikroviļņu krāsnī.

    Izgatavots no plastmasas un nerūsējošā tērauda. Nepieciešamas divas AA baterijas. Ergonomisks rokturis, noņemama putojamā slotiņa. Pienu ieteicams putot aukstu vai istabas temperatūrā un pēc tam uzsildīt mikroviļņu krāsnī.

    Piemērots, lai pagatavotu dzērienus ar putotu vai karstu pienu. Trīs darbības režīmi. Piena tvertne: 100 un 200 ml. Aizsardzība pret piena pārkaršanu.

    Piemērots, lai pagatavotu dzērienus ar putotu vai karstu pienu. Trīs darbības režīmi. Piena tvertne: 100 un 200 ml. Aizsardzība pret piena pārkaršanu.

     

    Uzsilda pienu, var pagatavot gan aukstas, gan karstas piena putas, gan arī karstu šokolādi – jāielej piens, jāieber sasmalcināta šokolāde un jānospiež poga. Piena tvertne: 180 ml.

    Uzsilda pienu, var pagatavot gan aukstas, gan karstas piena putas, gan arī karstu šokolādi – jāielej piens, jāieber sasmalcināta šokolāde un jānospiež poga. Piena tvertne: 180 ml.

     

     Piena putotājs JURA. Pagatavo piena putas gan aukstajiem, gan karstajiem kafijas dzērieniem, var arī pienu tikai uzsildīt. Ietilpība: 340 ml. Trīs temperatūru līmeņi.

    Pagatavo piena putas gan aukstajiem, gan karstajiem kafijas dzērieniem, var arī pienu tikai uzsildīt. Ietilpība: 340 ml. Trīs temperatūru līmeņi.  

     

    Nerūsējošā tērauda noņemams putošanas trauks. Var pienu gan uzsildīt, gan saputot. Četri temperatūras režīmi (45, 55, 60 vai 65 grādi). Kopējā ietilpība: 700 ml.

     

    Nerūsējošā tērauda noņemams putošanas trauks. Var pienu gan uzsildīt, gan saputot. Četri temperatūras režīmi (45, 55, 60 vai 65 grādi). Kopējā ietilpība: 700 ml.

     

    Mūsu viedoklis:

    • Manuālais piena putotājs – ekonomisks no resursu patēriņa viedokļa, taču pienu neuzsilda, putošana prasa vairāk laika, un, ja trauks ir no stikla, neuzmanīgi rīkojoties, to ātri var saplēst.
    • Elektriskais roktura tipa putotājs labi derēs arī tad, ja jāpagatavo tikai viena piena putu porcija. Izvēloties ir vērts pievērst uzmanību cenai – par pāris eiro labu putotāju nopirkt tomēr nevarēs.
    • Elektriskais kanniņas vai krūzes veida piena putotājs – tādu vērts iegādāties tad, ja ikdienā tiek gatavota kafija vairākām personām – lai pienu saputotu, jānodrošina noteikts piena daudzums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē