Kā tikt pie visgardākās picas? Pārbaudīti padomi!

Kuram gan negaršo pica! Taču mājās to nemaz tik bieži negatavojam. Jo nez kāpēc liekas, ka tas ir pārāk sarežģīti. Un vēl – ja tā pavisam godīgi – drusku bail tam izdaudzinātajam itāļu brīnumam ar savām latvieša rokām ķerties klāt. Jāmet visi šie iebildumi pie malas!
Receptes
Dagnija Zīverte
27. februāris

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock

Picu konstruktors

Pica nav nekāda raķešu zinātne! Man drīzāk to gribētos salīdzināt ar lego. Jo, tāpat kā būvējot slavenā dāņu konstruktora namiņus, arī veidojot picu, pats svarīgākais ir izvēlēties piemērotākos klucīšus. Šajā gadījumā – svaigākos, saderīgākos un savai gaumei atbilstošākos. Un tad tikai atliek visu salikt kopā. Visforšākais – ka visi šie darbiņi bez steigas un baiļošanās ir paveicami kopā ar bērniem, omīti, mīļoto cilvēku vai draudzeņu bariņu. Jo nekas taču nav salaižams dēlī! Nu labi, gandrīz nekas… Un zini, kas vēl ir forši? Ka picā var dalīties – ka ir, ar ko dalīties, ka ir, ko dalīt, un ka šis kaut kas ir tik labs, vienkāršs un garšīgs.

Pamatne

Visērtāk un ātrāk būs ņemt jau gatavu picas pamatni (saldētu vai nesaldētu), lavašu vai tortilju. Atliks tikai apziest ar mērci, noklāt ar pārējām sastāvdaļām, pārkaisīt ar sieru, žvikt – krāsnī, un lieta darīta.

Mazliet advancētāks variants – ņemt jau gatavu, saldētu picas mīklu. Tad pašai tikai jāatlaidina un jāizveltnē. It kā sīkums, bet tomēr pašas roka pielikta. Nu un, protams, nule ceptas maizītes smarža un garša – kas galarezultātam piešķir papildu lieliskuma punktus.

Vēl viens solis uz priekšu – mīklas pagatavošana no miltu maisījuma. Sajauc ar ūdeni un eļļu, izmīci, atpūtini, un mīkla cepšanai gatava! Te jāpiemetina, ka bioloģiskās produkcijas veikalos, kā arī lielo pārtikas veikalu bio produkcijas stendos pieejami picas pamatnes maisījumi bez glutēna.

Nu, un tad nāk profiņu līmenis. Picas pamatnes gatavošana pašas spēkiem. Lūdzu, nevajag savu picas mīklas pagatavošanas talantu norakstīt vēl neiemēģinātu! Var izrādīties, ka tas ir vienkāršāk, nekā no malas izskatās.

Picas mīkla

  • 200 g miltu
  • 100 ml silta ūdens
  • 20 g svaiga rauga
  • Šķipsna sāls
  • 2 tējkarotes cukura
  • 3 ēdamkarotes eļļas

Izsijātus miltus sajauc ar sāli un kaudzītē izber uz tīras virsmas. Vidū izveido caurumu. Tajā lej lielāko daļu siltā ūdens, iedrupina raugu, pieber cukuru, sajauc un no malām iemaisa tik daudz miltu, lai izveidojas šķidra putriņa. Pēc pāris mirkļiem šajā maisījumā sāks veidoties gaisa burbulīši. Nu tajā pakāpeniski iejauc malās atlikušos miltus, pievieno eļļu un pārējo ūdeni – tik daudz, lai izveidojas mīcāma vidēji stingra mīkla. To mīca, līdz mīkla nelīp vairs pie rokas, pārkaisa miltus, pārsedz un noliek uzrūgt. Mīklu var pagatavot jau iepriekšējā vakarā, pārklāt ar plēvi un tūlīt ievietot ledusskapī.

Kad mīkla ir skaisti uzrūgusi, to sadala divās daļās un plānā kārtā izklāj uz pannā ieklāta cepampapīra.

Atceries!

Picas mīkla ir garšīgāka, ja tai ļauj uzrūgt lēnā garā. Tomēr, ja vajadzīgs rezultātu dabūt gatavu fiksi, mīklai jāpiešauj nedaudz vairāk rauga, kā norādīts receptē, un jāliek rūgt siltā vietā.

Pica jācep karstā, karstā krāsnī. Viskarstākajā režīmā!

Mērce

Arī mērci, protams, var ņemt jau gatavu no burciņas, tomēr gribu tevi iedrošināt mērci pagatavot pašai – tas ir daudz vienkāršāk, nekā varētu likties, taču galarezultāts gan būs galvastiesu augstāks!

Vienkārša un garda picas mērce

Ņem vērā – šī mērce nav jāvāra un pat jākarsē nav! Un ne jau tāpēc, ka tā vienkāršāk, bet gan – garšīgāk. Ar pāris minūšu pakarsēšanu uz picas pamatnes pietiks, lai mērces ņiprā, tomātīgā garša smuki atvērtos.

  • 1 kārba (400 ml) konservētu tomātu bez mizas
  • 1 tējkarote sarkanvīna etiķa
  • 1 tējkarote cukura
  • 3 sakapātas ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • Sāls un melnie pipari

Mērci pagatavo, visas sastāvdaļas rūpīgi sablendējot. Ledusskapī slēgtā traukā var uzglabāt kādu nedēļu. Var arī porcijās sasaldēt.

Neparasts variants – baltā mērce!

Šī mērce labi saderēs kopā ar rikotu, spinātiem, jūras veltēm (garnelēm, mīdijām), zivi, vistiņu, brokoļiem. Vai vienkārši ar sieru un garšaugiem.

  • 1 glāze rikotas,
  • 1 glāze krēmsiera
  • Sakapāts bazilika saišķītis
  • Sakapāts pētersīļu saišķītis
  • 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas
  • Pāris ēdamkarotes citrona sulas
  • Smalki sakapāta ķiploka daiviņa

Mērci pagatavo, visas sastāvdaļas kārtīgi sakuļot ar blenderi. Pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus. Var izmantot tikai rikotu, ko nedaudz papildina ar saldo krējumu, vai tikai krēmsieru.

Siers

Arī sieru ziņā izvēles iespējas ir diezgan plašas. Jā, visbiežāk – arī Itālijā – picas tiek pārklātas ar mocarellu. Jo īpaši izcilas šajā ziņā ir Neapoles reģiona picas, kurām tiek izcila bifeļu mocarella. Tomēr ne tikai Itālijā, bet arī citur pasaulē uz picām tiek likti arī citu veidu siers.

* Čedaras. Kaut šis siers drīzāk asociējas ar angļu smalkmaizītēm, ne itāļu picām, čedars tomēr picai der ļoti labi – tas izcili kūst, neapsvilst, nemet burbuļus un arī garšas ziņā ir ļoti draudzīgs, ja vien izvēlēsies kādu no maigākiem, gaišākas krāsas čedariem.

* Provolone. Pusciets itāļu siers, kas brīnišķīgi der duetā ar mocarellu – provolone ir tumīgs, sierīgs, nedaudz saldens, un šīs intensīvās garšas īpašības lieliski izceļas uz maigās mocarellas fona.

* Parmas. Tam piemīt spilgts raksturs, tāpēc to nevajadzētu iejaukt vienā masā ar cita veida sieriem, bet ļaut izcelties un mirdzēt – sagriezt platās skaidās un šur tur uzkaisīt picai mirkli pirms šaušanas krāsnī. Vai smalki sarīvēt un – tāpat – atstāt kā pēdējo punktu uz i.

* Grijērs. Sierīgai, sātīgai, pamatīgai picai. Šo sieru vērts uzklāt biezā, dāsnā slānī un priecāties par to, kā tas izkusis laiski

staipās.

* Kazas siers, rikota, gorgonzola, zilais siers – picas īpašam raksturam vai kādam retam akcentam.

Un virspusē…

Nu te nu var ļaut fantāzijas zirgiem auļot. Picas pamatne – gluži kā tāds word dokuments – panes visu, kas cilvēkam ienāk prātā. Te gan jāpatur prātā, ka mazāk ir vairāk – vismaz attiecībā uz picu noteikti. Lielisku picu radīs daži, bet ļoti svaigi un kvalitatīvi komponenti, nevis nokraušana ar visu, kas vien gadījies pa ķērienam.

Bet, ja zini, ka tavi fantāzijas zirgi, savā vaļā palaisti, mēdz aizauļot katrs uz savu pusi un beigās nav nekādas kārtības – lūk, populārāko picas sastāvdaļu kombināciju špikeris!

– Tomātu mērce + mocarella + dažas bazilika lapiņas = leģendārā Margarita.

– Tomātu mērce + anšovi + kaperi + olīvas + oregano = neapoliešu klasika.

– Tomātu mērce + mocarella + peperoni (ko varam aizvietot ar labu salami) = peperoni pica, kas ir tik lieliska, ka tai pat ir savs emoji!

– Gorgonzola + mocarella + parmezāns + rikota = siermīļa sapnis jeb četru sieru pica.

– Tomātu mērce + prošuto + rukola (tās vietā derēs arī sparģeļi) = izsmalcināta pica.

– Tomātu mērce + prošuto + sēnes = vēl viena itāļu klasika, ko ļoti garšīgi var sabojāt ar apceptu cauraudzīti vai labu desiņu. 

– Tomātu mērce + šķiņķis + ananasi = visstrīdīgākā pica pasaulē. Jo netrūkst kaismīgu picas mīļotāju, kas uzskata – ananasam šajā ēdienā nav vietas!

– Tomātu mērce + garneles + bekons (+ lociņi un/vai paprikas gabaliņi) = pārsteidzoši labs duets. Piebilde: gan garneles, gan bekons pirms likšanas uz picas ir jāapcep.

– Bārbekjū mērce + grilēti vistu šķiņķīši + sarkanie sīpoli = amerikāņu stilā.

– Tomātu mērce + vistas fileja + paprika = vienkārši, bet efektīgi.

– Tomātu mērce + maltā gaļa + paprika + kukurūza + jalapeno + koriandrs = meksikāņu stilā.

– Tomātu mērce (vai baltā mērce) + rikota + spināti = delikāti

– Tomātu mērce + mocarella + svaigi tomāti + pesto = aromātiski.

– Tomātu mērce + saulē kaltēti tomāti + olīvu tapenāde = ilgas pēc Itālijas.

Vēl pāris ieteikumu drupatas

Picu vari ne vien cept krāsnī, bet arī grilēt. Kāpēc? Jo grils uzkarst daudz jaudīgāk nekā krāsns, un tas nozīmē – svaigāka, kraukšķīgāka, aromātiskāka pica!

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs