• Flambēšana jeb liesmošana – kas tas ir un kā to pareizi darīt?

    Padomi virtuvē
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    5. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    [food] Flambé
    Foto: David Jackmanson, flickr.com/djackmanson
    [food] Flambé
    Flambēšana jeb liesmošana ir lielisks kulinārs triks, ko apgūt, ja aizraujaties ar ēdiena gatavošanu. Smalkos restorānos flambēšana nereti tiek izvērsta kā mazs priekšnesums – šādi savus viesus varat pārsteigt arī jūs.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti

    Pasaules lielpilsētās apslāpētu sajūsmas saucienu pavadīti zilganzeltaini ugunsgrēki bija smalku restorānu ikdiena vēl pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos. Mūsdienās flambēti jeb liesmoti ēdieni restorānu ēdienkartēs ir retums – tie gluži vienkārši izgājuši no modes. Taču šīs tehnikas būtība ir ne vien vizuālajā priekšnesumā un tirpinošajās sajūtās, bet galvenokārt garšā: liesmas tiek iegūtas, aizdedzinot alkoholisku dzērienu – tam iztvaikojot, ēdienā kā kaislīga atvadu buča paliek dzēriena aromāts un karamelizējuma notis.

    Svilināta ēdiena burvību vēl viduslaikos esot atklājušas Ziemeļāfriku apdzīvojušās ciltis, taču restorānu virtuves augstumos šo smalko tehniku 19. gadsimtā, laikā, kad sāka attīstīties restorānu kultūra, pacēla franču virtuves burvji. Sākotnēji konjaka liesmās visbiežāk nonāca omletes, kā arī dažādas gaļas uzkodas – pastētes, sutinātas aknas un nieres. Kad ugunīgajās spēlēs iesaistījās franču augstās virtuves tēvs Ogists Eskofjē, ēdienkartēs parādījās arī flambēti deserti, kā arī pamatēdieni – tostarp coq au vin un beauf de Bourgogne

     

    Kāds alkohols?

     

    * Flambēšanai derēs dzērieni ar augstu alkohola saturu – virs 30 %. Vīns un alus šim nolūkam nederēs (izņēmums būs stiprinātie vīni un ali). Arī dzērieni ar alkohola saturu 20–30 % var aizdegties, taču degs vāji, tāpēc būs nepieciešams pievienot vairāk alkohola un ēdienam rezultātā būs izteiktāka alkohola garša un aromāts. Savukārt pārlieku stipri dzērieni (virs 60 %) flambēšanai ir pārlieku bīstami, turklāt sadegs strauji, ēdienam atstājot vien izteiktu deguma aromātu.

    *Ēdiena flambēšanai pannā vislabāk izmantot pannu ar biezu pamatni un garu rokturi. Ieteicams aplikt virtuves priekšautu.

    *Galvu un arī citas ķermeņa daļas tur drošā attālumā no degpunkta.

    *Izmantot nelielu alkohola daudzumu. Vajadzīgo (atkarībā no ēdiena veida un daudzuma tie varētu būt apmēram 50–100 ml) vislabāk vispirms ieliet atsevišķā trauciņā, nevis atklātas liesmas tuvumā liet no pudeles. 

    *Brīdī, kad alkoholu pievieno pannas saturam, pannu paņem rokā un atvirza tālāk no krāsns liesmas. Pannu pagāž prom no sevis, tās saturu pārslaka ar dzērienu un tad aizdedzina. Aizdedzināšanai lieto garus sērkociņus vai šķiltavas.

    *Kad uz ēdiena uzlietais šķidrums aizdedzināts, liesmām ļauj izdegt pašām, saturu uzmanīgi apmaisot.

    *Flambēšana ir procedūra, ko nereti veic skatītāju – piemēram, ciemiņu – priekšā. Tomēr derētu atcerēties viesiem palūgt turēties drošā attālumā no notikumu epicentra. Nevajadzētu arī ar degošu pannu rokās staigāt pa telpu vai veikt kādus ekstra trikus.

    *Ja liesmas negrib mitēties, tās var viegli apdzēst, pannai uz mirkli uzliekot vāku.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē