• Ar ko receptēs aizvietot olas? Noderīgi gavētājiem un vegāniem!

    Padoms
    Elīna Medene
    24. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva (Shutterstock)
    Ja nu kādu apsvērumu dēļ nevari vai negribi olas lietot savā uzturā, tādēļ bez iemīļotajiem saldajiem vai sāļajiem ēdieniem nepaliksi!

    Ne vienmēr cilvēces vēsturē ir bijušas pieejamas olas, tāpēc likumsakarīgi, ka ir pārdesmit alternatīvu, kas spēj aizstāt olu vai nu tās konsistences, garšas vai īpašību ziņā. Iespējams, vēsturiski olas tik lielā daudzumā ienākušas receptēs no seno romiešu laikiem, jo viņi ticēja, ka ola kā dzīvības sākuma simbols spēj sniegt pārcilvēcisku spēku, tādēļ pievienoja tās teju visiem ēdieniem.

    Parasti ola receptēs ir vai nu saistviela, vai biezinātājs/ieraugs (gaisīgumam un apjomam), dažreiz – abi kopā. Nereti ola tiek pievienota tikai garšas, krāsas vai konsistences dēļ. Pirms izlemt, kādu alternatīvu izmantot, jāsaprot: kādu uzdevumu ola spēlēs konkrētajā receptē? Taču ēdienos, kurās olas ir galvenā sastāvdaļa, tās gan nekas nespēs aizstāt tik pilnvērtīgi, lai iecerētais garšotu kā oriģināls.

    Parasti olas dzeltenumu pievieno, lai piešķirtu dzelteno krāsu tortēm, olu krēmiem, mērcēm, plātsmaizēm. Tādu pašu vizuālu efektu sniegs austrumu garšvielas, piemēram, safrāns vai kurkuma.

    Zirņu milti

    Patiesībā zirņu milti ir daudz labāka saistviela par olu, to zināja arī senie latvieši, bagātīgi šos miltus izmantodami. Tie ir veselīgāka un ekonomiski izdevīgāka alternatīva, jo vienas olas vietā jāpievieno tikai viena pilna ēdamkarote miltu. Vislabākie šim nolūkam ir turku zirņu milti (chickpea/besan flour), jo tie ir neitrāli garšas ziņā, lipīgi un saturēs kopā jebko. Arī kviešu vai sojas milti var derēt, taču tie jāliek krietni vairāk. Receptēs, kurās milti jālieto lielā daudzumā – rauga, smilšu, kārtainajā mīklā, olas var aizvietot, pievienojot vairāk miltu. Zirņu milti der visur – pankūkās, plāceņos, kūkās, cepumos un sāļajos ēdienos, īpaši labi kotletēs.

    Banāns, citi augļi un dārzeņi

    Nepelnīti aizmirsts kā saistviela un biezinātājs, turklāt garšo gandrīz visiem. Ēdienā vienmēr būs jūtama banāna garša. Tā salduma dēļ, iespējams, vajadzētu samazināt cukura daudzumu receptē. Tikpat labi noder ābolu, bumbieru, avokado, ķirbju, kartupeļu vai burkānu biezenis. Ļoti labi pankūkās, kūkās, maizē, mafinos un citos konditorejas izstrādājumos, piešķir tiem vieglu konsistenci. Ja jūti, ka masa tomēr neturēsies tik labi kopā, pievieno pusēdamkaroti cepamā pulvera. Ja cep ko tādu, kas prasa formu, tad gan labāk lietot zirņu miltus.

    Der zināt:

    • Pankūku mīklu bez olām (milti + piens + eļļa) atstājiet vismaz 20 minūtes uzbriest, tad tā būs elastīgāka.
    • Ja cep ko drūpošu, piemēram, biezpienmaizi vai kēksu ar žāvētajiem augļiem, olas vietā izmanto 1 ēdamkaroti cietes un 2 ēdamkarotes ūdens, un griez tikai tad, kad gardums labi atdzisis.
    • Ja ēdienam nepieciešams olas un miltu kažociņš (karbonādēm, filejām, plāceņiem vai dārzeņiem), var miltus sajaukt ar ūdeni, izveidojot biezu masu. Tad apviļā rīvmaizē (vai iemaisa pašā mīklā), vārītos rīsos vai apceptās auzu pārslās.
    • Olas baltumu var aizstāt, 1 ēdamkaroti agara pulvera samaisot ar 1 ēdamkaroti ūdens. Uzputo, atdzesē, tad uzputo vēlreiz. 

    Linsēklas vai čia sēklas

    Īpaši veselīga alternatīva olai ir viena ēdamkarote samaltu linsēklu vai čia sēklu, kas sajauktas ar siltu ūdeni un atstātas vienu minūti uzbriest. Lieliski pašceptai maizei un pankūkām. Izvēlies baltās čia sēklas, lai nemainītu ēdiena krāsu.

    Piena produkti

    Govs piena vai augu piena produkti var noderēt gan kā saistviela, gan mitrinātājs, gan apjoma radītājs. Labu balto jogurtu (arī sojas), skābo krējumu vai paniņas bieži izmanto bezolu izstrādājumu receptēs, lai ēdiens būtu ļoti mīksts, mitrs un formīgs. Vienīgi jāatceras, ka, pievienojot paniņas, jālej mazāk ūdens. 

    Kukurūzas vai kartupeļu ciete

    Ļoti laba saistviela, pirms tam sajaukta ar siltu ūdeni. Nav garšas un smaržas, īpaši labi der pankūkām un citiem mīkstajiem kulinārijas izstrādājumiem.

    Želatīns vai agars

    Tie, kuri neiebilst pret želatīnu (nav veģetārs un vegāns), olas vietā izmanto to. Veģetāra alternatīva ir agars – veselīgāks par želatīnu, bet vismaz divas reizes stiprāks, tāpēc jāliek mazāk. Želatīnu vispirms sajauc ar aukstu, tad – karstu ūdeni, bet agars divas reizes jāuzputo.

    Ksantāna sveķi

    Kūkām, cepumiem, saldējumam var pamēģināt ksantāna sveķu pulveri, kas gan satur kopā, gan piešķir masai krēmīgu konsistenci.

    Augu eļļa

    Ne visur der kā saistviela, bet dažu cepumu un mīklu receptēs laba ir jebkura augu eļļa, kuru drīkst karsēt augstā temperatūrā.

    Ļoti labs risinājums sāļajās un saldajās receptēs, kurās nepieciešamas vairākas olas (olu krēmi vai sāļie dārzeņu un gaļas sacepumi). Samalts vai sablendēts tofu pilnīgi var aizvietot olu konsistences ziņā (piemēram, omlete no tofu), taču atšķirībā no olas tas neuzpūtīsies. Sagriezti tofu gabaliņi labi aizstās cieti vārītas olas salātos un sviestmaizēs.

    Olu pulveris

    Ja uzturā lietojat olas, bet ne tik daudz un bieži, lai tās ilgi uzglabātu svaigas, veikalos pieejams olu pulveris, kas ir tās pašas olas, no kurām īpašā tehnikā iztvaicēts ūdens. Šis pulveris bieži var pilnvērtīgi aizstāt olas.

    Garšo kā olas?

    Melnais sāls, pievienots salātu mērcēm, majonēzei, omletei vai zupās, ēdienam piešķirs precīzu cieti novārītu olu garšu un smaržu.

    Glazūra

    Piparkūkas vai pīrāgus pēc izņemšanas no krāsns var apziest ar margarīnu, iesala ekstraktu vai kādu citu sīrupu, vai ar stipru, cukurotu kafiju. Lai veidotos brūna garoziņa, ēdienam pirms krāsnī likšanas var pieliet govs vai augu pienu.

    Mērvienībās 1 ola ir līdzvērtīga:

    • 1 ēdamkarote zirņu miltu
    • 1/2 banāna (+ 1/2 ēdamkarotes cepamā pulvera)
    • 80 g augļu vai dārzeņu biezeņa (+ 1/2 ēdamkarotes cepamā pulvera)
    • 1 ēdamkarote linsēklu/čia sēklu + 3 ēdamkarotes silta ūdens
    • 60 g jogurta/skābā krējuma
    • 115–120 g paniņu
    • 2 ēdamkarotes piena + 1/4 tējkarotes cepamā pulvera
    • 2 ēdamkarotes kartupeļu/kukurūzas cietes
    • 1 tējkarote želatīna vai 1/2 tējkarotes agara
    • 1/4 tējkarotes ksantāna sveķu + 1/4 tases ūdens
    • 60 ml augu eļļas
    • 60 g sablendēta tofu (+ 1 ēdamkarote miltu)
    • 2 ēdamkarotes ūdens + 1 ēdamkarote eļļas + 1–2 tējkarotes cepamā pulvera
    • 1 ēdamkarote etiķa + 1 ēdamkarote ūdens + 1 tējkarote cepamā pulvera
    •  (tikai sāļajiem ēdieniem):
    • 2–3 ēdamkarotes tomātu pastas
    • 2–3 ēdamkarotes kartupeļu biezeņa vai kartupeļu pārslu

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē