• 9 padomi, kā garšīgi izvārīt pelēkos zirņus

    Padomi
    Ilze Klapere
    23. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ilze Klapere
    Vai tev ir gadījies, ka, par spīti ilgai vārīšanai, zirņi sanāk pacieti, cietām miziņām? Lai šajos svētkos viss izdotos godam, apkopojām padomus, kas jāzina par zirņu vārīšanu.

    1.Pelēkie zirņi pirms vārīšanas vienmēr jāizmērcē – diennakti vai vismaz nakti. Tad tie ātrāk izvārīsies un būs arī vieglāk sagremojami. 

    2.Jau pie zirņu iemērkšanas var piebērt karoti sodas, kas mīkstinās ūdeni. Kad zirņi izmērcēti, ūdeni nolej, zirņus noskalo un liek vārīties. Gatavus nokāš un tikai tad ber klāt sāli.

    3.Zirņus vāra bez sāls, līdz tie ir mīksti, un sāli pieber tikai vārīšanās beigās. Tā dara tādēļ, ka sāls palēnina vārīšanos. Otrs variants ir sāli piebērt tikai pēc nokāšanas – tad to iekrata sausos zirņos.

    4.Ja garšo miltaini zirņi, dara tā – kad zirņi jau izvārījušies gandrīz gatavi, pieber sāli, vēl mazliet pavāra un nokāš. Bet katlam vāku neņem nost – atstāj, līdz zirņi padzisuši un katla karstumā kārtīgi izsutinājušies. Dažkārt iesaka katlu satīt vēl segās, lai karstums ilgāk turas un zirņu garšīgāki.

    5.Pēc izvārīšanas zirņus var atstāt vārīšanās ūdenī, tad tie sanāks mīkstāki, tādā maigākā un krēmīgākā konsistencē. Dara tā – izvārītiem zirņiem pieber sāli, vēl pāris minūtes  pavāra un noņem no plīts. Ūdeni nost nelej, atstāj zirņus, lai tie kādu laiku pastāv un tikai tad nokāš un liek galdā. Ja neēd uzreiz, zirņus ūdenī var atstāt ilgāk un, kad vajag, tajā pašā ūdenī uzsildīt un nokāst pirms pasniegšanas.

    6.Apcepšana pirms vārīšanas – izmērcētus zirņus nosusina, mazliet apcep pannā jau kopā ar sagrieztiem sīpoliem un speķi. Tad visu liek vārīties karstā ūdenī (tā, lai knapi nosedz – ja vajadzīgs, vārīšanas laikā var ūdeni papildināt), kam mīkstināšanas nolūkos piebērta soda, bez sāls. Izvāra gandrīz gatavus, atstāj zem vāka un vēl ietin segā, lai savelkas pirms celšanas galdā.

    7.Apcepšana pēc vārīšanas – tā dēvētie taukšķētie zirņi. Izmērcētus pelēkos zirņus vāra tādus pa pusei mīkstus, tad nokāš, ber bļodā, mazliet pārslaka eļļu, samaisa, ber cepešplātnē, izlīdzina un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 10 minūtes un skatās, kādi ir – var apcept viegli, var vairāk, lai kraukšķīgāki.

    8.Vārot zirņus, var pievienot lauru lapu vai kādu citu garšaugu īpašam aromātam.

    9.Klasiski pelēkos zirņus latvieši ēd ar saceptiem sīpoliem un speķīti. Dažkārt speķa vietā izmanto cauraudzīti vai liesāku gaļu, dažkārt saceptajiem sīpoliem un speķītim pievieno vēl lauku krējumu, iegūstot gardu, treknu un sātīgu aizdaru. Veģetārā versijā saceptiem sīpoliem var pievienot, piemēram, kausētu sieru un zaļumus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē