- Ļoti svarīgi ir ievērot piena un biezpiena proporciju 3:1. Ja ņem trīs litrus piena, pretī jāliek kilograms biezpiena, tad tie spēs sarunāties vienā valodā un darījums būs veiksmīgs – biezpiens prasīs savu daļu piena tauku, bet pienam būs, ko dot, tieši tik, cik vajag.
- Piens un biezpiens nedrīkst būt pārāk trekni. Ja ņem pilnpienu, pretī jāliek nevis pilnpiena, bet vājpiena biezpiens. Ja tomēr abi produkti ir ar augstu tauku procentu, pienam jāpielej mazliet ūdens, lai nav tik bagāts un lepns. Saimnieces reizēm aplami domā: vai man žēl – jo treknāks, jo labāks, bet – nekā. Treknam biezpienam treknā piena taukus nevajag – abi bagāti, katram sava labuma gana, tāpēc siers nešķiras un nekas labs nesanāk: mīksts, pat ķepīgs, der tikai smērēšanai uz maizes, ne griešanai gabaliņos.
- Siers labāk veidosies, ja biezpiens nebūs pirmā svaiguma, bet pastāvējis un pat maķenīt ieskābis, tikai ne sabojājies. Jāņusieram droši var pirkt biezpienu, kam šodien beidzas derīguma termiņš – sieram tas nāks tikai par labu. Svaigs biezpiens jāizņem no iepakojuma un uz pāris dienām jāatstāj ledusskapī. Ja tomēr biezpiens ir pavisam svaigs, pa rokai jātur citrona sula – ja siers nešķirsies, ieliesi karstajā pienā skābumam.
- Pirms liet katlā pienu, tajā jāielej mazliet ūdens un tikai tad, kad tas uzkarsis, lej pienu – tad to nepieraus katla apakšai.
- Marlīte, kurā liek karsto siera masu, pirms tam noteikti jāsamērcē aukstā ūdenī, citādi pēc tam sieru no tās nevarēs nokasīt.
5 biežākās kļūdas Jāņu siera gatavošanā un padomi, kā tās izlabot
Kā pareizi?
19. jūnijs
Komentēt

Foto: Matīss Markovskis
Izlasot siera gatavošanas receptes, var likties: nu taču – viss skaidrs, nav nekāda raķešu zinātne! Tomēr ir daži knifi, ko receptēs dažkārt nepiemin vai kas nešķiet gana svarīgi. Lūk, 5 biežākās kļūdas, kāpēc siers neizdodas vai sagādā pamatīgus kreņķus – nešķiras, ir pārāk mīksts un ķepīgs, piedeg katla dibenam vai pielīp marlei.