• 34 iemesli, kāpēc tev jāēd kabači!

    Kabači
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    16. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Joki par kaimiņiem un kabačiem jau teju folklorizējušies. Taču, kā zināms, katrā jokā ir deva patiesības! Lūk, iemesli, kāpēc tev vajadzētu tikt pie kabačiem un gardu muti tos notiesāt!
    1. Gremošanas veicināšana: kabačos esošās šķiedrvielas uztur veselīgu gremošanas sistēmu, veicinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus.
    2. Sirds veselība: kabači ir labs kālija avots – tas palīdz regulēt asinsspiedienu. Veselīga asinsspiediena līmeņa uzturēšana var veicināt vispārējo sirds veselību.
    3. Antioksidantu avots: kabači satur antioksidantus, piemēram, C vitamīnu un bēta karotīnu, kas palīdz neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus organismā un samazina oksidatīvo stresu. Tas var potenciāli samazināt hronisku slimību risku un veicināt vispārējo labsajūtu.
    4. Acu veselība: kabačos esošais bēta karotīns organismā tiek pārveidots par A vitamīnu, kas ir būtisks labas redzes un vispārējās acu veselības saglabāšanai.
    5. Kaulu veselība: kabačos ir K vitamīns, kas ir svarīgs kaulu veselībai, jo veicina kalcija uzsūkšanos un kaulu mineralizāciju.
    6. Cukura līmeņa regulēšana asinīs: kabaču zemais ogļhidrātu saturs un augstais šķiedrvielu saturs var palīdzēt veiksmīgāk kontrolēt cukura līmeni asinīs, padarot to par lielisku pārtikas produktu cilvēkiem ar cukura diabētu.
    7. Pretiekaisuma īpašības: kabači satur dažādus pretiekaisuma savienojumus, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu organismā un, iespējams, mazināt tā simptomus.
    8. Ādas veselība: kabaču antioksidanti kopā ar ūdeni var palīdzēt uzturēt veselīgu un mirdzošu ādu, veicinot mitrināšanu un cīnoties pret brīvajiem radikāļiem.
    9. Imūnsistēmas atbalsts: C vitamīns kabačos stiprina imūnsistēmu, uzlabojot organisma spēju cīnīties pret infekcijām un slimībām.
    10. Atbalsts grūtniecības laikā: kabaču folātu saturs padara to par labu izvēli grūtniecēm, jo folāts ir svarīgs augļa attīstībai un palīdz novērst nervu caurulītes defektu.
    11. Vēža profilakse: kabaču antioksidantiem un fitoelementiem var būt potenciāla pretvēža iedarbība, neitralizējot brīvos radikāļus un stiprinot ķermeņa dabiskos aizsardzības mehānismus.
    12. Zarnu veselība: kabačos esošās uztura šķiedrvielas var darboties kā prebiotikas, veicinot labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu un uzturot veselīgu zarnu mikrobiomu.
    13. Samazināts sirds un asinsvadu slimību risks: šķiedrvielu, kālija un antioksidantu kombinācija kabačos var kopīgi veicināt sirds veselību un samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.
    14. Nervu sistēmas atbalsts: kabači satur B vitamīnus, tostarp B6 un folātus, kas ir svarīgi pareizai nervu sistēmas darbībai.
    15. Detoksikācija: augstais ūdens saturs un šķiedrvielas kabačos var  veicināt detoksikāciju, palīdzot izvadīt toksīnus un atkritumus no ķermeņa.
    16. Asins recēšana: K vitamīns kabačos ir būtisks pareizai asins recēšanai, palīdzot novērst pārmērīgu asiņošanu un atbalstīt brūču dzīšanu.
    17. Muskuļu stabila darbība: kabačos esošais kālijs veicina muskuļu darbību, tostarp muskuļu kontrakciju un nervu transmisiju.
    18. Ātrāks sāts: šķiedrvielas un ūdens kabačos var palīdzēt ātrāk radīt sāta sajūtu, potenciāli samazinot tieksmi pēc neveselīgām uzkodām, kā arī palīdzot izvairīties no pārēšanās.
    19. Alerģijas mazināšana: kvercetīnam, kabačos esošajam flavonoīdam, piemīt pretalerģiskas īpašības, un tas var palīdzēt mazināt alerģijas simptomus.
    20. Smadzeņu veselība: B vitamīni, īpaši folāts, atbalsta kognitīvo funkciju un var palīdzēt samazināt ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju samazināšanās risku.
    21. Veselīgi mati: kabačos esošie vitamīni un minerālvielas veicina matu augšanu un veselību.
    22. Brūču dzīšana: C vitamīns ir svarīgs kolagēna ražošanai, kas savukārt ir būtisks brūču dzīšanai un ādas veselībai.
    23. Asinsrites veselība: dzelzs saturs kabačos veicina sarkano asins šūnu veidošanos un vispārējo asinsriti.
    24. Garastāvokļa regulēšana: B vitamīni, piemēram, B6, ir būtiski neirotransmiteru sintēzē un var palīdzēt regulēt garastāvokli.
    25. Samazināts insulta risks: kālijs kabačos, palīdzot labāk kontrolēt asinsspiedienu, var samazināt insulta risku.
    26. Ieguvumi pret novecošanu: antioksidanti var palīdzēt aizsargāt šūnas no bojājumiem un, iespējams, palēnināt novecošanas procesu.
    27. Locītavu veselība: kabačos esošo savienojumu pretiekaisuma īpašības var atvieglot locītavu sāpes un artrīta simtomus.
    28. Sārmu regulēšana: kabači organismā veido sārmainu vidi, kas var palīdzēt līdzsvarot ķermeņa pH līmeni un samazināt skābumu.
    29. Veselīgi zobi un smaganas: C vitamīns veicina smaganu veselību un var palīdzēt novērst smaganu slimības.
    30. Auglības viecināšana: folāti ir svarīgi reproduktīvajai veselībai un var uzlabot gan vīriešu, gan sieviešu auglību.
    31. Hormonu regulēšana: kabačos esošās barības vielas, tostarp cinks, var veicināt hormonu līdzsvaru un pareizu darbību.
    32. Anēmijas mazināšana: dzelzs un B12 vitamīns var palīdzēt cīņā ar anēmiju un tās profilaksē.
    33. Plaušu veselība: kabaču augstais ūdens saturs var palīdzēt uzturēt elpceļus mitrus, potenciāli uzlabojot plaušu veselību.
    34. Uzlabota barības vielu uzsūkšanās: kabaču šķiedrvielu saturs var palīdzēt gremošanas traktā absorbēt barības vielas no citiem pārtikas produktiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē