• Ir laiks modināt telpaugus!

    Noderīgi zināt
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Marts ir īstais mēnesis, lai modinātu pagrabā vai citviet pārziemojušos telpaugus. Kā to paveikt, nenodarot pāri augiem, skaidro Zane Purne Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja.

    Katram telpaugam, protams, ir savi mošanās rituāli un nianses, tomēr modināšanas pamatprincipi ir līdzīgi.

    1. Atbrīvo no iespējamiem kaitēkļiem!

    Neatkarīgi no tā, vai miera periodā augs atradies pagrabā vai citā telpā, piemēram, verandā, vispirms vajag apskatīt auga lapu virspusi un apakšpusi, stumbriņu, vietu starp zariem, kur ir lapu žāklīte, un pārliecināties, vai pa ziemu nav savairojušies kaitēkļi, vai nav sadētas to oliņas. Ja iespējams un ja tā nav liela palma, vienkāršākais veids ir augu nodušot ar siltu ūdeni. Podu noliek slīpi, augsnei apliek polietilēna plēvi, lai tā neizskalojas, un augu nomazgā. Ja ir lielāks augs, to var mazgāt ar ūdeni, kam pievienots kālija permanganāts. No ārpuses nomazgāt vajag arī puķu podu.

    Nepieciešams notīrīt arī palodzi, uz kuras augus liks, jo uz tās mēdz sakrāties dažādas sēnes, ko ar aci nevar redzēt.

    2. Pasargā no krasas temperatūras maiņas!

    Ja augs vairākus mēnešus stāvējis plus 10 grādu temperatūrā pagrabā un pēkšņi to ienes dzīvojamā istabā, kur ir 20–22 grādi, augam ir diskomforts. Tāpēc auga atgriešana dzīvē jāveic lēnām un pakāpeniski. Piemēram, varbūt ir iespēja pēc iznešanas no pagraba kādu nedēļu augu paturēt citā, vēsākā, istabā un tikai pēc tam pārnest to uz dzīvojamo telpu.

    3. Pasargā no pārmērīgas gaismas!

    Nekādā gadījumā nedrīkst telpaugu no pagraba tumsiņas uzreiz likt spožā saulē uz dienvidu palodzes. Tas nekas, ka priekšā stikls, kas it kā mazina gaismas intensitāti, jo augs tik un tā var apdegt – no pārmērīgas gaismas tam var nobrūnēt lapas. Ja nav citas izvēles un dienvidu logs ir vienīgais, saulainajās dienās logam priekšā jāliek aizsargs vai aizkariņš, lai augs sākumā saņem nedaudz gaismas. Tā lēnām un pamazām, kamēr ceturtajā piektajā saulainajā dienā aizsargu var noņemt, jo augs pie gaismas būs pieradis.

    Ja pēc šī gada tumšās ziemas, kad saules gandrīz nebija, pie dienvidu loga noliks adataino kaktusu, kas ir izteikts saulmīlis, arī tas spožajā gaismā apdegs un kļūs violeti brūns. Par laimi, kaktusam tas nav dziļš bojājums, un vasarā tas atgūs savu skaisto zaļumu.

    4. Laisti prātīgi un pakāpeniski!

    Nedrīkst ienest augu istabā un pieliet pilnu podu un vēl paliktni ar ūdeni, lai tagad kārtīgi padzeras. Esot miera periodā, augam kādas saknītes ir gājušas bojā, un tas nespēj uzņemt tik daudz ūdens. Tāpēc laistīt jāsāk pakāpeniski – labāk uzliet mazāk nekā pārlaistīt. Īpaši begonijas jālaista minimāli, citādi būs klāt puve, un, ja to divu trīs dienu laikā nekonstatēs, tās aizies bojā.

    5. Nepārcenties ar mēslošanu!

    Sākumā augu nemēslo, tikai kādu mēnesi laista. Kad parādās jaunie dzinumi, sāk mēslot ar vājas koncentrācijas mēslojumu. Piemēram, ja uz litru jāpievieno viens vāciņš mēslojuma, tad sākumā pietiks pieliet pusvāciņu. Pēc nedēļas vēl pusvāciņu, bet pēc trim nedēļām, kad redz, ka augs tiešām sāk augt, var liet jau visu vāciņu.

    6. Visi istabas augi nav jāpārstāda!

    Lai gan pavasaris ir piemērots augu pārstādīšanai, ne vienmēr tas jādara, jo daudzgadīgie, mūžzaļie augi nemaz nevēlas, lai tos lieku reizi traucē un katru gadu pārstāda. Ja augs izpleties un tiešām jāpārstāda, to kārtīgi salej, lai viegli izņemt no poda, neizjaucot sakņu kamolu. Ieliek lielākā podā, apkārt apber jauno augsni, un augs pat nesapratīs, ka ir pārstādīts. sliktākais, ko var darīt, – katru gadu augu pārstādīt, urbinot no saknēm nost veco zemi. Tā tikai izjauc sakņu kamolu, kura atjaunošana prasa laiku – vienam augam vajag mēnesi, citam pusgadu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē