• Ziema uz slēpēm! Labākās slēpošanas vietas Rīgā un citviet Latvijā

    Atpūta
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    29. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Distanču slēpošana ir demokrātisks, ļoti veselīgs un, varētu teikt, arī idillisks ziemas prieks. Tātad – slēpot, slēpot un vēlreiz slēpot! Un kad tad, ja ne tagad, kad daba mums beidzot dāvājusi ilgi gaidīto ziemu!

    Kur var slēpot Rīgā?

    Tiem, kuri dzīvo ārpus pilsētas, viss vienkārši – slēpes pie kājām, un uz mežu! Taču iespējas paslēpot ir arī rīdziniekiem. Izbrīvē stundiņu pusdienlaikā vai pēc darba un dodies uz kādu no bezmaksas slēpošanas trasēm.

    Trīs trases pilsētniekiem sarūpējusi Rīgas dome. Pārdaugavas un centra iedzīvotājiem tuvākās trases un inventāra nomas punkti ir Uzvaras bulvārī 15 un Lucavsalā. Savukārt tie, kas dzīvo Daugavas labajā krastā, tuvāk Teikai, var doties uz trasi pie Rīgas 84. vidusskolas sporta laukuma Lielvārdes ielā 141.Visas

    šīs slēpošanas trases pieejamas bez maksas. Inventāra nomas punkti strādā no pulksten 10 līdz 21 (inventāru izsniedz ne vēlāk kā pulksten 20). Sīkāka informācija: www.rigaslepo.lv.

    3,5 km gara apgaismota trase distanču slēpošanai ierīkota arī atpūtas parkā Mežaparks (inventāra nomas punkts atvērts no pulksten 11 līdz 20). Atvērta arī 5 kilometrus garā distanču slēpošanas trase un nomas punkts Biķerniekos.

    Kur var slēpot Latvijā?

    Par citām slēpošanas vietām visā Latvijā meklē informāciju www.celotajs.lv. sadaļā Ceļojumi.

    Ja savu slēpju nav, tās var nomāt

    Distanču slēpju nomas punktu Latvijā ir pat diezgan daudz. Tādi ir pie vairākām distanču slēpošanas trasēm, un arī pie vairākiem lielajiem slēpošanas kalniem ierīkotas atsevišķas distanču trasītes un tiek nomāts ekipējums arī distanču slēpotājiem. To iznomā arī vairāki viesu nami un hoteļi. Iepriekš tikai vērts noskaidrot, vai noma būs atvērta un slēpes būs.

    • Cik tas maksā? Cenas dažādās vietās atšķiras. Pieaugušam slēpotājam nomas maksa par klasiskā soļa jeb pārgājiena (tās ir tās slēpes ar rieviņu apakšā!) slēpju komplektu (slēpes, nūjas, zābaki) svārstās no 3 līdz pat 10 eiro par vienu stundu. Par nākamajām stundām maksa parasti ir mazāka, vēl izdevīgāk mēdz būt nomāt slēpes uz visu dienu.
    • Bērnu slēpju noma parasti ir lētāka, dažviet ir arī īpašas ģimenes cenas. Ir nomas punkti, kur darbdienās maksa ir mazāka nekā brīvdienās vai arī darbdienās samazinātas cenas skolēnu grupām. Ja slēpju zābaki ir pašam, maksa būs nedaudz mazāka.

    Atceries!

    Ja iecerēts nomāt inventāru, neaizmirsti paņemt līdzi kādu personu apliecinošu dokumentu!

    • Vai jārezervē iepriekš? Daudzos slēpju nomas punktos tāda iespēja ir.  Ja plānots slēpot brīvdienā, it īpaši aktīvākajā laikā ap pusdienlaiku, tad noteikti vērts savu slēpju pāri laikus rezervēt. Ir arī nomas (piemēram, Jēkabpils Mežaparks), kur noteikti jārezervē iepriekš.
    • Darba laiki: lielākoties slēpju nomas darbu sāk pulksten 10, bet darbojas diezgan ilgi, daudzas pat līdz pulksten 21.

    7 padomi distanču slēpotājiem iesācējiem

    Iesaka INETA KRAVALE, sporta skolas Arkādija distanču slēpošanas trenere, kādreizējā Latvijas čempione un olimpiete.

    1. Iesācējam ieteicamas klasiskā soļa slēpes. Ar slīdsoļa slēpēm sākt nevajadzētu (arī slēpju zābaki atšķiras – slīdsolim tie ir augstāki).
    2. Vajadzīgo slēpju garumu mēra, izstiepjot uz augšu roku un tad noliecot plaukstu uz leju.
    3. Slēpju zābaku izmērs – tā, lai nespiež un var ievilkt biezāku zeķi. Līdz mīnus 10 grādiem vilnas zeķes nevajag, labāk izvēlēties biezākas pārgājienu vai sporta zeķes.
    4. Svarīgs ir piemērots apģērbs! Distanču slēpotājiem biezajās kalnu slēpošanas biksēs parasti ir karsti. Labāk zem sporta biksēm pavilkt termoveļu. Tāpat ar jakām – labāk vilkt nevis vienu biezu, bet divas plānākas jakas, lai vienu var novilkt vai atvilkt rāvējslēdzi. Biezas šalles traucē, labāk uzliec plānu tuneļšallīti.
    5. Speciālie slēpotāju cimdi nav obligāti, derēs arī, piemēram, flaneļa pirkstaiņi.
    6. Vislabāk sāc slēpot vietā, kur priekšā kāds jau iebraucis skaidras sliedes. Grūtāk būs vietās, kur ļoti noslidināts.
    7. Nomas slēpes parasti nesmērē ar slēpju ziedi, tāpēc, ja ir vien pavisam mazi mīnusi, svaigais sniegs var lipt klāt slēpēm un traucēt vizināties. Tad jācenšas turēties uz sliedēm, bet, ja sniegs tomēr salīp, slēpes jāpadauza vai jānoberzē.

    Nomas punkti populārākajās trasēs Latvijā

    Zini!

    Daudzas trases vakaros ir izgaismotas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē