• Kad mamma greizsirdīga uz meitu

    Psiholoģija
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    Ieva
    Ieva
    15. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tas taču ir pilnīgi skaidrs katrai no mums – ikviena mamma lepojas ar savu bērnu. Ar prieku skatās uz meitas skaistumu, panākumiem. Tomēr arī šajā medus mucā mēdz būt darvas pilieni – mātes, kuras ir greizsirdīgas uz savām meitām un varbūt pat izrāda to dažādos ļoti nepatīkamos veidos. Konsultē ILZE DREIFELDE, psiholoģe, sertificēta mākslas terapeite, sertificēta supervizore.
    Nākamais: Atteikšanās novecot

    Bijušas reizes, kad esmu izjutusi – mamma uz mani skatās ar tādu mīļu vēlību un, iespējams, arī ar nelielām skumjām: tev atšķirībā no manis viss vēl tikai priekšā… Taču šajā skatienā nav greizsirdības, vien pārdomas par laika ritumu. Bet zinu arī citādus stāstus – par jaunām sievietēm, kuras pašu māti uztver kā konkurenti. Jaunības, skaistuma un vīriešu uzmanības dēļ. Vai tas nozīmē, ka ir labās un sliktās mātes?

    «Bieži tiek minēts piemērs par māti un bērnu lidmašīnā. Proti, lidmašīnas stjuarti, pirms lidojuma informējot par pareizo rīcību X stundā, vienmēr arī atgādina: skābekļa masku uzvelciet vispirms sev un tikai tad savam bērnam. Loģisks ieteikums, vai ne? Taču mātei – mātes instinktam – nesaprotams. Jo instinkts liek primāri rūpēties nevis par sevi, bet savu bērnu, kas ir līdzās,» uzsver psiholoģe.

    Tas vien nozīmē to, ka normāli, dabiski mātei ir rūpēties par savu bērnu, viņu mīlēt un ar viņu lepoties. Un tomēr atsevišķās situācijās notiek tā, ka māte izjūt greizsirdību pret savu meitu.

    Ilze Dreifelde uzsver: «Daudz ko mums priekšā pasaka pasakas. Ļaunā pamāte Sniegbaltītē, tāpat arī sliktās fejas, kas ierodas uz jaundzimušā balli nodot savus vēlējumus, simbolizē mammas otro, ne tik pozitīvo dabu. Pasakā pamāte saprot – Sniegbaltīte pieaug, kļūst skaista, pievilcīga. Bet pamāte tikmēr noveco. Kamēr spogulītis apstiprina pamātei, ka viņa ir visskaistākā, viss ir labi. Bet, kad tas vienā brīdī paziņo, ka Sniegbaltīte tomēr ir skaistāka, maisam gals ir vaļā.»

    Kurš ir tas spogulītis, kas mammai pasaka – meita nu ir skaistāka? Mammas narcistiskā daļa.

    Ir mammas, kurām šī daļa ir ļoti izteikta. Proti, narcistiska mamma savu meitu uztver nevis kā prieku, nevis kā savu turpinājumu, bet kā apdraudējumu. Un parasti šī greizsirdība sāk izpausties jau, meitai augot. Jo meita pieaug, bet mamma noveco. «Lielākoties jau mammas saprot un pieņem, ka noveco – tā piepildīti, secīgi un jēgpilni. Bet ir sievietes, kuras savu novecošanu nekādi nespēj pieņemt,» saka psiholoģe.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē