• Liekam pie sienas! Idejas fotogrāfiju, gleznu un plakātu iekļaušanai interjerā

    Māja
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    8. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tagad, kad tik daudz laika nākas pavadīt mājās, vēl jo svarīgāk, lai tur tu justos patiešām labi un mājīgi. Viens no veidiem, kā radīt vai mainīt noskaņu mājoklī, piešķirt tam savu raksturu un padarīt personisku, ir fotogrāfijas, gleznas, plakāti un zīmējumi pie sienām. Lūk, ieteikumi un idejas to eksponēšanai un iekļaušanai interjerā.

    Atsevišķa siena

    Sienu vai sienas daļu, uz kuras blīvi cits pie cita izkārtoti fotoattēli, angliski mēdz dēvēt par Gallery Wall (šo vari arī izmantot kā atslēgvārdu kombināciju, internetā, piemēram, Pinterest, meklējot idejas šādas sienas iekārtošanai). Pirms tam, protams, jāapdomā, vai tev gribēsies, lai galeriju apskata ne vien mājinieki, bet arī viesi. Ja, jā, tad to droši var veidot dzīvojamā istabā, pārejā starp koridoru un pārējo mājokli, starp pirmo un otro stāvu privātmājā u. tml. Ja saturu gribas paslēpt no citu acīm, tad, visticamāk, šādai sienai īstā vieta būs guļamistaba vai darba telpa, kurā viesi neienāk.

    Krāsa fonā

    Izvēlēto sienu vai sienas daļu, uz kuras tiks izkārtoti fotoattēli vai mākslas darbi, var nokrāsot atšķirīgā krāsā. Jāatceras, ka fona krāsa veidos savdabīgu saspēli ar to, kas uz šīs sienas eksponēts, akcentējot un izceļot noteiktus toņus, detaļas, tādēļ droša izvēle būs kāds neitrāls tonis. Šobrīd gan interjeru modē aktuāli ir arī biezi, bagātīgi, intensīvi pigmentēti toņi – meža zaļš, bagātīgi zils, tumši lillā.

    Savukārt, ja uz sienām ir tapetes vai krāsojums ar kādu ornamentu vai rakstu, jāpadomā, vai tā ir īstā vieta, kur eksponēt, piemēram, košu, detalizētu mākslas darbu – jāraugās, lai fons nekonfliktē ar attēlu.

    Vienots stils vai radoša nekārtība?

    Veidojot fotogrāfiju sienu, vienmēr droša izvēle ir vienota stila un krāsas rāmīši – tas rada sakārtotu, konsekventu kopiespaidu.

    Otra – radošāka un kičīgāka – pieeja ir miksēt visdažādākos veidus un stilus, bet tad, lai efekts būtu pārliecinošs, tas jādara tiešām drosmīgi.

    Un, protams, izvēloties šādu eklektisku risinājumu, svarīgi, lai arī pārējais dzīvokļa interjers atbalsta zināmu māksliniecisku radošu nekārtību. Joprojām aktuāls virziens interjeru iekārtošanā ir tā dēvētais bohēmiskais šiks, kas iedvesmojies no hipiju kultūras, čigānu estētikas un dažādu citu etnisko motīvu miksa – meksikāņu, indiešu, acteku. Šis krāsu un stilu sprādziens ir kā atbildes gājiens atturīgajam skandināvismam, kas daudzus gadus dominējis interjeros un droši pārkāpj tā gaumes un pieļautā robežas.

    Tāpēc, ja iekārto savu mājokli šādā stilā, ir pilnīgi pieņemami to papildināt ar iespējami daudzveidīgiem aksesuāriem un detaļām. Piemēram, pie sienas karināt vai plauktā vienuviet kārtot bērnu zīmējumus, gleznas, plakātus, fotorāmīšus, izvēlēties tos dažādās krāsās un variācijās, kombinēt ar citiem mājas aksesuāriem.

    Uz plauktiņa

    Fotogrāfiju novietošanai var izvēlēties speciālu pie sienas stiprināmu plauktiņu, to var iekārtot pat visas sienas garumā. Pluss – sienā nav jāveido jauni caurumi jaunu rāmīšu piestiprināšanai. Lielāka formāta darbus arī var novietot, atbalstītus pret sienu uz grīdas, ja mājokļa iekārtojums to atļauj.

    Netipiska lokācija

    Arvien biežāk interjera dizaineri dažādus mākslas darbus un fotogrāfijas ierosina integrēt arī tādās sadzīviskās un pat utilitārās telpās kā vannasistaba, tualete vai virtuve, tādā veidā piešķirot tām papildu mājīgumu. Šīm telpām, paaugstināta mitruma dēļ vislabāk izvēlēties rāmīšus ar aizsargstiklu.

    Nestandarta risinājums

    Bērna vai jaunieša istabā zīmējumu, kartīšu vai fotogrāfiju stiprināšanai pie sienas var izmantot arī krāsainas līmlentes (tās dažādos dizainos iegādājamas gan grāmatnīcās, gan aksesuāru veikalos). Var arī meklēt internetā pēc atslēgvārda Washi Tape.

    Ierāmē hobiju

    Pastmarkas, naudaszīmes, pastkartes un citas līdzīgas kolekcijas, kas mēdz iegult kastēs un atvilktnēs, var padarīt par eksponējamiem mākslas darbiem, salīmējot uz pamatnēm un ierāmējot.

    Plakāti – alternatīva gleznām

    Plakāti kā žanrs šobrīd piedzīvo savu renesansi un piemēroti ne tikai jauniešu istabām. Gan mūsdienu grafiķu veikums, gan plakātu klasiķu reprodukcijas noderēs par lielisku alternatīvu gleznām.

    Paplašini telpu

    Galerijas siena var būt arī vizuāls triks, kā šķietami paplašināt nelielu telpu ar zemiem griestiem – lai to panāktu, galerijas siena jāveido vairāk vertikāla, nevis horizontāla, ļaujot tai sniegties līdz pat griestiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē