• Rīgā uzstāsies Brazīlijas džeza leģendas Flora Purima un Airto Moreira

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Sadarbībā ar Baltijā lielāko džeza festivālu _Jazzkaar_28. aprīlī Rīgā, kultūrvietā Hanzas Perons, uzstāsies Brazīlijas džeza leģendas – dziedātāja Flora Purima un sitamo instrumentu mākslinieks Airto Moreira, kas spēlējuši kopā ar tādām džeza mūzikas ikonām kā Mailsu Deivisu, Džilu Evansu un Čiku Korea.

    Bosanovas un sambas ritmi, krāsaina toņu palete, virtuozs izpildījums, kas paceļ pēdu virs zemes – tā varētu raksturot Floras Purimas un Airto Moreira koncertsniegumu. Viņi ir vieni no pasaulē zināmākajiem Brazīlijas džeza mūziķiem.

    Florai Purimai ir sešu oktāvu balss – tās unikalitāte dziedātājai ir atnesusi četras žurnāla Downbeat godalgas Labākā džeza vokāliste, divas Grammy nominācijas un sadarbību ar tādiem džeza mūzikas līderiem kā Džils Evans, Stens Gecs, Čiks Korea, Dizijs Gilespi, Džordžs Djūks, Santana un citiem. Floras vokāls vienlīdz labi skan dažādās stilistikās, tajā skaitā acid-džezā, triphopā, lauztajos ritmos un pasaules mūzikā.

    Airto Moreira ir bijis Mailsa Deivisa grupas sastāvā, ierakstot leģendāro Deivisa albumu Bitches Brew, divus gadus (1969. – 1971.) spēlējis viņa koncertgrupā. Moreira sadarbojies ar tādiem pasaulē atzītiem džezmeņiem kā Kanonbals Oderlijs, Lī Morgans, Kīts Džarets, Deivs Holands, Džons Maklohlins un citiem. Viņš piedalījies arī grupas Weather Report pirmā, 1971. gada albuma ierakstā.

    Žurnāla Downbeat lasītāju un kritiķu aptaujā Moreira no 1973. līdz 1993. gadam ticis izvēlēts kā labākais bundzinieks, atzinīgi viņu novērtējuši arī JazzTimes, Modern Drummer un Drum Magazine kritiķi. Laikraksta The Guardian mūzikas žurnālists Džons Fordems raksta, ka Moreira perkusijas pārvalda tik virtuozi, ka ir spējīgs uz tām atdarināt jebkuru skaņu, vai tā būtu putna dziesma, vai lietus, vai kņada un klaigas, kas dzirdamas tirgū.

    Flora Purima un Airto Moreira ir dzirdami Čika Koreas albumos Return to Forever (1972.) un Light as a Feather (1973.).

    2002. gadā Brazīlijas prezidents abiem mūziķiem par ieguldījumu Brazīlijas atpazīstamības veicināšanā piešķīra valsts augstāko apbalvojumu – ordeni Ordem de Rio Branco.

    Kā pāris Flora un Airto kopā izdevuši 30 albumu, un pēc 14 gadu ilgas radošās pauzes atsāk koncertēšanu. 28. aprīļa Hanzas Perona koncerta programmu veidos jaunas kompozīcijas no gaidāmā albuma Flora Brasileira un arī džeza klasika, atstājot vietu improvizācijai un spirituālam domas lidojumam.

    Pirms uzstāšanās Rīgā Flora un Airto koncertēs Igaunijā, festivālā Jazzkaar – kur mākslinieku koncerts šobrīd jau ir gandrīz izpārdots. Kultūrvietā Hanzas Peronā klausītājus gaida daudz pietuvinātāks, intīmāks koncerts ar ierobežotu skaitu sēdvietām. Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā. Biļešu sākuma cena 19 eiro.

    Jazzkaar ir Baltijā lielākais džeza festivāls, kurš notiek jau kopš 1990. gada. Šogad Jazzkaar 2020 desmit dienās, no 17. aprīļa līdz 26. aprīlim, uzstāsies vairāk nekā 40 mūziķu un kolektīvu no 18 dažādām valstīm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē