• Dāvja Sīmaņa filma Tēvs Nakts plūc uzvaras laurus 35. Haifas starptautiskajā kinofestivālā

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Izraēlā noslēdzies 35. Starptautiskais Haifas filmu festivāls, kur konkursa programmā Between Israeli ans Jewish Identity Competiton par labāko tika atzīta režisora Dāvja Sīmaņa filma Tēvs Nakts (The Mover).

    Konkursa žūrija, kurā bija Izraēlas filmu festivāla Parīzē direktore, rakstniece un žurnāliste Helene Šūmane, bijušais Telavivas sinematēkas direktors Alons Garbuzs, operators Amnons Zlajets savu lēmumu apbalvot filmu Tēvs Nakts pamatoja ar to, ka filma ir stāsts par cilvēku, kurš, negribēdams būt varonis, ar savu rīcību parādīja neizmērojamu cilvēcību.

    Balvu Haifā saņēma Latvijas Republikas vēstniece Izraēlā Elita Gavele un Boriss Smoļanskis, kura tēvs bija viens no Žaņa Lipkes izglābtajiem ebrejiem 2. pasaules kara laikā. Latvijas vēstniecība Izraēlā un filmu studija Mistrus Media bija sarīkojusi īpašu filmas seansu Telavivā, kurš bija ieradušies 65 Žaņa un Johannas Lipkes izglābto ebreju pēcnācēji un radinieki, un kurā piedalījās arī filmas galvenā varoņa Žaņa Lipkes atveidotājs, aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš pēc filmas seansa teica, ka emocionālā ziņā šī bijusi filmas patiesā pirmizrāde.

    Haifas filmu festivāls ir reģiona nozīmīgākais filmu festivāls, kas izceļas ar labu starptautisku reputāciju, festivālā šogad bija iekļautas 200 filmas no visas pasaules un tajā piedalījās pasaulē nozīmīgi kinematogrāfisti. Festivāls savā programmā īpaši atzīmēja tās filmas, kas cīnās par ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars, tostarp arī filmu Tēvs Nakts.

    Filma Tēvs Nakts ir Latvijas pieteikums ASV Kinokadēmijas Oskars balvai kategorijā Labākā ārzemju filma, kur šogad atlasīts rekordliels skaits – pavisam 93 filmas no visas pasaules un jau 13. novembrī notiks pirmais filmas Tēvs Nakts seanss ASV Kinokadēmijas locekļiem Losandželosā. 

    Filma jau demonstrēta vairāk nekā 30 filmu festivālos visā pasaulē. Šonedēļ filmu izrāda Bostonā, Baltijas filmu festivālā, bet jau nākamnedēļ, 28. oktobrī, kinolenti varēs redzēt Sidnejā, Austrālijas Ebreju filmu festivāla ietvaros,  novembra sākumā filma piedalīsies arī Bostonas un Ostinas Ebreju filmu festivālos ASV, savukārt novembrī filma būs skatāma Eiropas Savienības filmu festivālā Kanādā, kas notiks  vairākās pilsētās -Toronto, Otavā, Vankūverā un Kalgarijā, bet 18. novembra vakarā filmu demonstrēs Lielbritānijā, Londonas Ebreju filmu festivālā.

    Filma Tēvs Nakts  ir patiess stāsts par latvieti Žani Lipki, kurš 2.pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit cilvēkus. Filma veidota filmu studijā Mistrus Media Nacionālā kinocentra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros.  2018. gadā filmas režisors, operators, māksliniece un aktrise par savu sniegumu saņēma  Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē