• Kas vīrietim krīt uz nerviem sievietēs?

    Psiholoģija
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    3. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kādas kļūdas mēs pieļaujam attiecībās ar vīriešiem? Kas viņus sievietē mēdz kaitināt, krist uz nerviem, nomākt, tracināt, apbēdināt vai padarīt bezspēcīgus? Pajautājām to trijiem ļoti dažādiem vīriešiem.

    Aigars Rostovskis,

    uzņēmējs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents, augstskolas Turības īpašnieks

    Attiecību statuss – precējies, trīs bērni.

    1. Dienišķā zāģēšana

    Ļoti kaitinoša lieta ir regulāri pārmetumi ikdienas situācijās – kurpes nav pareizi noliktas, vēl kaut kas nav pareizi izdarīts. Sevišķi, ja tie nāk brīžos, kad sievietei nav labs garastāvoklis. Pēc būtības to var saukt par zāģēšanu. Protams, sadzīvē katram ir izveidojies savs redzējums par lietām, bet to var izrunāt mierīgi un konceptuāli.

    2. Kad beztēmā aizskar vīrieša pašcieņu

    Šī vairs nav ikdienas zāģēšana, bet konceptuāli pārmetumi par to, ka vīrietis nespēj nodrošināt ideālus apstākļus sadzīvei (Kāpēc joprojām nav izremontēts dzīvoklis? Kādēļ mēs tik reti braucam ceļojumos? – utt.). Kad divi cilvēki saiet kopā, viņi iepazīst viens otru un katra materiālos apstākļus, rēķinās ar otra iespējām un konceptuāli izrunā nākotnes plānus. Piemēram, ir plāns paplašināt māju vai pēc gada remontēt dzīvokli, un tas viss ir iepriekš izrunāts, bet pēkšņi sieviete prasa, kāpēc nav izremontēta vannasistaba. Tādi pārmetumi aizskar, jo vīrietim rodas sajūta, ka viņš nepietiekami rūpējas par ģimeni.

    3. Izlikšanās

    Šis attiecas uz to attiecību fāzi, kad divi cilvēki vēl pa īstam nedzīvo kopā vai attiecības ir tikai sākumstadijā, taču ir jūtams – neesam tomēr viens otram piemēroti. Ja sievietei skaidrs, ka šis vīrietis viņai nav īstais, tad nevajag to slēpt, izvairīties un izlikties, bet jāsaņemas un tas jāizrunā: izskatās, ka mēs kā pāris kopā nevarēsim dzīvot. Daudz stulbāk ir izvairīties un to neatklāt. Tad vīrietis jūtas muļķīgi, jo nesaprot, kas notiek.

    Rihards Lepers,

    aktieris

    Attiecību statuss – precējies, viens bērns.

    1. No vīrieša pieprasa sievietes superspēju

    Sievietes kļūdās, pieņemot, ka vīrieši labi spēj darīt vairākas lietas vienlaikus. Multitāskings ir sieviešu superspēja – sieviete prot, piemēram, vienlaikus runāt pa telefonu, bet ar otru roku zīmēt, rakstīt, gatavot ēst vai darīt vēl kaut ko citu. Ir, protams, arī daži vīrieši, kam tas padodas, bet pārsvarā no vīrieša to nevajadzētu gaidīt. Vīrietis var izdarīt vienu lietu kārtīgi līdz galam un tad sākt nākamo.

    2. Cēlo žestu nenovērtēšana

    Ja sieviete vēsā naktī ir kopā ar džentlmeni un viņš viņai iedod savu žaketi, sieviete kļūdās, domājot, ka vīrietim nesalst. Arī vīrieši mēdz būt salīgi. Tā nav tikai pieklājība vien, viņš rūpējas par tevi un gatavs tevis dēļ salt. Tas ir jānovērtē!

    3. Neiedomājas, ka arī viņam ir vājās vietas

    Sievietes kļūdaini domā – ja vīrietis zem žaketes nēsā vestīti, tad tas ir stila vai etiķetes dēļ. Ne vienmēr! Liela daļa vīriešu vesti izmanto korsetes vietā. Arī vīrietim ir savas vājās vietas izskata ziņā, un arī viņš piedomā par sava ķermeņa aprisēm. 

    Valdis Melderis,

    raidījumu un pasākumu vadītājs

    Attiecību statuss – precējies, trīs bērni.

    1. Gudrās pamācītājas

    Mani visvairāk kaitina tas, ar ko es visvairāk cīnos pats sevī. Piemēram, man ir vēlēšanās kādu pamācīt, kad viņš nav to lūdzis, bet mani pašu kaitina tāda pamācīšana no sievietes puses. Teiksim, ja tu gribi, lai vīrietis gatavo ēst, tad, lai kādas stulbības viņš darītu, turi ciet muti, kamēr viņš pats neprasa palīdzību! Ja tu noliec vīrieti pie ratiem, tad viņš ļoti labprāt tur arī stāvēs, un negaidi, ka nāks palīgā tad, kad tev to vajadzēs. Ja gribi viena uzņemties atbildību par visu māju, mājas soli, naudu un pārējo – labi! Kā teiksi!

    2. Cīkstēšanās par to, kurš attiecībās vairāk iegulda

    Otra lieta – cīkstēšanās par to, kurš attiecībās vairāk iegulda, un sajūta, ka sieviete nenovērtē to, ko tu dari. Tur gan man ir savs risinājums – ir svarīgi katru reizi, kad kaut ko labu izdari, rīkoties kā vistai, kas izdējusi olu un iet un kladzina par to. Tāda palepošanās ir kā iekšējais mārketings, un tas ļoti labi strādā. Ir jānovērtē otrs cilvēks! Mēs zinām, ka kopumā cilvēks ir nepateicīgs maita, kas nenovērtē to, kas viņam ir, bet nepārtraukti domā par to, kā viņam trūkst. Taču mani tas kaitina – ja esam tik ļoti uz kaut ko tiekušies, tad vismaz to kādu brīdi izbaudām! Tajā pašā laikā es teikšu – ja nebūtu sieviešu, es nebūtu sasniedzis to, ko esmu sasniedzis. Jo man pašam jau neko nevajag. Man ir labi tajā pašā dzīvoklītī, man ir labi ar to pašu mašīniņu, man ir labi tā, kā ir. Es nekad tik daudz nestrādātu un necenstos būt tik labs un profesionāls, ja aiz manis nestāvētu četras sievietes, par kurām man jāparūpējas.

    3. Tēlotā bezpalīdzība

    Nevajag prasīt vīrieša palīdzību tad, ja patiesībā tā nav vajadzīga! Reiz sen, sen mūsu attiecību sākumā, sieva mani paņēma līdzi uz kurpju veikalu. Tā kā es skolas mācību ražošanas kombinātā esmu mācījies par apavu modelētāju un strādājis arī apavu rūpnīcā, man likās, ka kaut ko sajēdzu no apaviem – cik augstam jābūt papēdim, kādam jābūt izliekumam, kādam supinatoram, kādam materiālam… To visu ņemot vērā, es izstāstu sievai – šīs kurpes būs labas, tās nebūs labas. Bet viņa ņem un nopērk tieši tās, kuras man likās pilnīgi garām. Tad es sapratu, ka noteikti nevaru ieteikt neko par apavu modi. 

    Mani ļoti kaitina situācijas – sieviete stāsta, cik grūti viņai iet kādas viņai problēmas un sarežģījumi, bet, kad es gribu palīdzēt un atrisināt problēmu, izrādās, viņai tas absolūti nav vajadzīgs. Viņa tikai gribējusi, lai kāds uzklausa un pasaka: «Jā, tas ir briesmīgi, ārprāts, ārprāts, mīļā!» Bet es nekādi nevaru iemācīties turēt muti, skatīties ar žēlām suņa acīm un izteikt līdzjūtību, tā vietā mūždien mācos virsū ar saviem padomiem, kas nevienam nav vajadzīgi. Jo no vīrieša viedokļa ir tā – ja tu pačīksti man uz pleca un es tev nekādi nepalīdzu, es esmu kretīns un lūzeris.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē