• Kā meklēt nepopulārus maršrutus brīvdienu pastaigām?

    Atpūta
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    Ieva
    Ieva
    3. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Juris Smaļinskis
    Turpinām doties dabā, savai un apkārtējo drošībai meklējot vietas, kur ir mazākas iespējas sastapt citus staigātājus. Pieredzē dalās Juris Smaļinskis, Lauku ceļotāja tūrisma un vides eksperts.

    «Mēs ar bērniem šogad neesam bijuši ārpus Latvijas, tomēr esam nolēmuši pašizolēties, cik nu tas ir iespējams. Tāpēc mēs neejam pa labiekārtotām tūristu takām, lai nesastaptu daudz cilvēkus un arī paši neradītu lieku pūli. Bet dabā, svaigā gaisā būt gribas, tāpēc es daru tā: izdrukāju dažādas kartes, izpētu tās un atrodu vietas, kur nav maršrutu. Man pašam ir bagātīga dažādu laiku un mērogu karšu bibliotēka, un mūsdienās kartes pieejamas internetā, es parasti lietoju šīs:

    • Google karšu satelīta ainas;
    • Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras kartes, kas apskatāmas tiešsaistē. Tur ir redzami dažādi slāņi, arī tādi, kas topogrāfiskajās kartēs neparādās (Latvija noskenēta ar speciālu aerolāzera iekārtu – tā sauktās LIDAR kartes);
    • Jāņa sētas kartes – Balticmaps.eu un ceļu atlantu.

    Tad mēs izpētām, vai ir interesants reljefs un kas kur atrodas, piemēram, LIDAR kartēs nupat atradām vietas, kur 1. pasaules kara laikā bijušas zemnīcas un, iespējams, arī šautuves, kur atrodamas šaursliežu dzelzceļa atliekas utt.

    Saliekam visas kartes kopā, izveidojam maršrutu, paņemam līdzi fotokameru, GPS un telefonus un dodamies ceļā. Sanāk kārtīgs pārgājiens un vēl laba vēstures mācību stunda par notikumiem, kas risinājušies konkrētajā vietā pirms simts gadiem. Pašlaik mostas daba, var vērot zosu migrāciju, ieraudzīt mārītes, redzējām arī jau pirmos citrontauriņus jeb krūkļu balteņus.

     

    Juris Smaļinskis iesaka

    1. Cirgaļu kāpu masīvs. Tur ir mazas taciņas, skaistas kāpas un glīti priežu meži. Tas atrodas Ziemeļgaujas aizsargājamo ainavu apvidū, starp Strenčiem un Gaujienu. Šogad tur plānota Dabas koncertzāle.

    2. Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidus. Tā ir teritorija starp Api un Kornetiem – ļoti skaistas reljefa formas, dziļas ielejas, ezeri, skatu torņi un kultūras mantojums.

    3. Amatas taka, kas atrodas Gaujas Nacionālajā parkā. Daļa no Amatas takas ir iekļauta arī garas distances pārgājienu maršrutā Mežtaka, pie kuras izstrādes šobrīd aktīvi darbojamies. Gaujas Nacionālā parka teritorijā ir arī nelielas, skaistas upītes – Strīķupīte, Rauna, Raunis. Izpētot kartes un taciņas, gar tām ir jauka iešana.

    4. Ziemassvētku kauju piemiņas parks. Liela teritorija, kuru ziemeļos šķērso tā dēvētā Nordeķu-Kalnciema kāpu grēda – nenovērtēta pārgājienu vieta. Vairāk nekā 40 kilometru garumā tur stiepjas kāpu valnis, gar kuru iet mazas taciņas. Var sākt, piemēram, Piņķos, Dzilnuciemā, un aiziet līdz pat Ložmetējkalnam. Vienai dienai sanāks garš pārgājiens, var sadalīt vairākos posmos.

    5. Jūrtaka. Mums ir 500 kilometru gara jūras piekraste, var ievadīt internetā nosaukumu Jūrtaka un iegūt precīzu informāciju par katru kilometru – kā tur izskatās, kas tuvumā, kā piekļūt, kādi pakalpojumi. Noteikti var atrast vietas, kur nebūs cilvēku!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē