• Izvēlēti 2020. gada vārds un nevārds

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    25. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa ir izvēlējusies divus vārdus, kam piešķirts 2020. gada vārda un nevārda tituls.

    Par 2020.gada vārdu Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa ir izvēlējusies «sejautu», savukārt par gada nevārdu atzīts «vaibs».

    Kā preses konferencē informēja Rīgas Latviešu biedrības pārstāvis Uģis Nastevičs, kategorijai Gada vārds tika iesūtīti daudz jaunu vārdu, kādus iepriekš konkursa rīkotāji nebija saņēmuši. 

    2020.gada vārda finālisti bija «mājsēde», «kovidioti», «burbulis» un «sejauts».

    Viņš skaidroja, ka ar «mājsēdi» saprasti pārvietošanās ierobežojumi, «kovidioti» apzīmē tos, kam par Covid-19 ir cits viedoklis, «sejauts» – lietots mutes un deguna sejas aizsega vietā, bet «burbulis» – tuvējais informācijas un cilvēku saskares loks vīrusa ierobežošanas nolūkā.

    Savukārt 2020.gada nevārda finālisti bija «ekrānšāviņš», kas apzīmē ekrānuzņēmumu, «vaibs» – gaisotni, noskaņu, «podkāsts» – raidierakstu un «mājsaimniecība», kas apzīmē mājsaimi. Šai kategorijā uzvarēja nevārds, žargonvārds «vaibs».

    Žūrijas loceklis Egīls Zirnis stāstīja, ka 2020.gadā latviešu valodas lietotāji ir atgriezušies «reālajā dzīvē», jo ja iepriekš populārākie vārdi, nevārdi un savārstījumi lielākoties saistījās ar datorterminu tulkošanu, tad 2020.gada vārdi, nevārdi un spārnotie teicieni saistījās ar reāli piedzīvoto, piemēram, «mājsēde», «pilnestrāde», «Draugi, nav labi!» un citiem.

    Pasākuma rīkotāji lēmuši šogad neizziņot pērnā gada savārstījumu, jo tie lielākoties atrasti sociālajos tīklos Twitter un Facebook, savukārt par spārnoto teicienu izraudzīts – «Mēs paliekam darbā jūsu dēļ. Jūs palieciet mājās mūsu dēļ!».

    Nastevičš pasākuma noslēgumā aicināja ikvienu interesentu arī turpmāk sekot līdzi šī konkursa aktivitātēm un iesūtīt savus vārdus, nevārdus, savārstījumus un spārnotos teicienus Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē