• FOTO: Zane Milzarāja par pārziemošanu tropos – Es dzīvi un darbu pakārtoju savām vērtībām

    Dzīvesstāsti
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Latvijas ziemas var būt ļoti skaistas, taču ne visiem šī mīla ir abpusēja. ZANE MILZARĀJA kopā ar vīru un dēliņu jau otro ziemu pārlaiž siltajās zemēs – šoreiz Bali salā. Sniega šķūrēšanas vietā sērfot okeānā, sauļoties un apceļot neredzētas vietas – tā ir ģimenes apzināta izvēle, un daudzi Zanei sociālajos tīklos uzdod maģisko jautājumu: kas jādara, lai pārziemotu šādi?

    Ziemas Zane un vasaras Zane

    Tie, kas netic brīnumiem, tos arī nekad nepiedzīvos – vēstī Zanes Facebook profila tapete. Tā ir Zanes dzīves filozofija – viņa tic brīnumiem, un tie viņu tiešām piemeklē kuplā skaitā. Skatoties viņas veidotos videostāstiņus no eksotiskajiem tropiem, latvietim praktiskajam prātā nāk jautājums: kā tas viss ir iespējams? Cilvēkiem ir raizes, rūpes, darbi, pienākumi, apkures rēķini. Un tagad – vēl arī kovids, kad pasaule daļēji aizslēgusies un tik daudz neskaidrību par nākotni. Jā, tas viss ir. Taču arī tad var dzīvot tā, lai katra diena būtu prieka avots. Ja vien ir radoša pieeja, un Milzarāju ģimenei tāda, šķiet, ir, jo viņi apgalvo – pārziemot tropos neesot ne dārgi, ne sarežģīti. Turklāt pārim līdzi ir arī abu mazais četrgadnieks Pauls.

    Sazvanu Zani Bali salā – viņa ir nosauļojusies un nedaudz piekususi pēc piedzīvojumiem pilna izbrauciena uz kaimiņu pilsētiņu. «Šī sala ir viens vienīgs bezgalīgs skaistums! Ir tik labi šeit būt. Es esmu ļoti salīga un ļoti mīlu siltumu. Man nu nemaz nepatīk ziema, tad jūtos pilnīgi ne savā ādā. Vīrs reiz teica: ir vasaras Zane un ziemas Zane, un tās ir pilnīgi dažādas būtnes. Tā tiešām ir – man patīk zaļums, siltums, putni, okeāns, un, ja es varu, es mainu apstākļus, lai man tas viss būtu. Tad es patiesi dzīvoju tā, kā man patīk, un Āzija tam ir ideāla vieta!»

    Siltas jūtas pret Āziju abiem aizsākušās pirms pāris gadiem medusmēneša ceļojuma laikā. Lai gan daudz kopā ceļojuši arī agrāk, tieši tad nosprieduši varētu taču atrast iespēju Āzijā padzīvot ilgāk, turklāt tad, kad Latvijā ir ziema. «Sāku sekot dažiem Instagram kontiem, kur cilvēki no Latvijas stāstīja, ka pārziemo kādā no Āzijas valstīm, – tur esot daudz dažādu iespēju un lētāka dzīvošana. Pieķērāmies šai domai, sākām rēķināt izmaksas.»

    Maini domāšanu, un iespējas radīsies

    Ģimenē tieši Zane visu izplāno, izkalkulē, atrod, rezervē, vienojas, jo viņai tas vienkārši sanāk labāk. Vīrs Rūdolfs ir tas, kas idejas izvērtē un akceptē.

    Šobrīd Bali neviens no pāra nestrādā attālinātu darbu, jau no decembra viņi salā izbauda tīru atpūtu, atpakaļceļa biļešu vēl nav.

    Rūdolfs pēc profesijas ir bārmenis, un šajā jomā, kā zināms, Latvijā pašlaik nenotiek nekas, viss ir slēgts. Savukārt Zanei, kas strādā saldējuma ražotnē Avenei, kur atbild par ražošanu, uz viņas ziemošanas laiku atrasts aizvietotājs. «Pats galvenais ir domāšanas maiņa,» viņa uzskata. «Dzīve sāka mainīties tad, kad sāku mainīt savu domāšanu par to, kas es esmu, ko varu atļauties, ko sasniegt. Nedrīkst domāt – es jau to nevaru, to var tikai citi. Ir jātic brīnumiem, visādai maģijai, kosmosam un daudz kam vēl citam, un, protams, pašai sev. Tā es redzu dzīvi, un tiešām kļūst arvien labāk!»

    Pirmais Zanes un Rūdolfa eksperiments bija iepriekšējā ziemā – ģimene divarpus mēnešu nodzīvoja Šrilankā. Un nolēma, ka turpmāk dzīve jāorganizē tieši tā – ziema jāpavada tropos. Šoziem viņi izvēlējušies Bali salu Indonēzijā, un viss esot vēl labāk nekā gadu iepriekš.

    Desmit minūtes līdz okeānam

    Bali salā ģimene ir apmetusies Čangu pilsētiņā desmit minūšu gājienā no okeāna. Zane un Rūdolfs ir noīrējuši villu, kurā ir divas guļamistabas, aprīkota virtuve, savs baseins un neliela zaļa piemājas teritorija. Piedzīvojumos pa salu viņi dodas ar īrētu motorolleru. Pārtiku iegādājas vietējā tirgū.

    Tā kā ģimenē visi ir vegāni, bagātīgais augļu un dārzeņu klāsts tiek izbaudīts uz nebēdu. Šāda dzīve ģimenei izmaksā apmēram tikpat, cik maksātu Latvijā. «Šeit noteikti var dzīvot arī divreiz lētāk un, ja ir vēlme, arī daudz dārgāk,» saka Zane. «Paspējām te ierasties decembra vidū – pirms Bali tika slēgta tūristiem kovida dēļ. Protams, sabiedriskās vietās ir jāvalkā maskas, bet kafejnīcas ir vaļā, pat notiek nelieli pasākumi, jogas nodarbības. Lai šeit vispār iebrauktu, bija vajadzīga obligāta veselības apdrošināšana, kas ietver arī kovida ārstēšanu.»

    Jauni draugi, greznas villas

    Ģimenes ziema tropos izskatās šādi – vīrs Rūdolfs salā nopircis sērfa dēli, un, kad vien ir pareizais vilnis, rītos un vakaros viņš dodas okeānā. Zane dienu sāk, nesteidzīgi izbaudot rītu. «Pieceļos, izjogojos, sarakstu pateicības, tad gatavoju brokastis. Pa to laiku Pauls ir pamodies un jau aizgājis pie kaimiņu bērniem spēlēties. Ja ir saulains, pēc brokastīm dodamies uz okeānu – sauļojamies, peldamies. Dažreiz sauļojos tepat villā pie baseina, kas arī ir baigi forši, jo tad to var darīt bez peldkostīma. Vēlāk satiekamies ar kādiem no mūsu šejienes draugiem – caur Instagram iepazinos ar divām meitenēm no Latvijas, kas arī šeit pārziemo, esam sadraudzējušās. Regulāri braucam sapirkties augļus, jo tos patērējam ļoti lielos daudzumos.

    Ēdienu lielākoties gatavojam mājās, bet kādas trīs reizes nedēļā ēdam fantastiski garšīgu ēdienu kafejnīcās, kas mums trijiem izmaksā ap četriem eiro.

    Vakaros ātri satumst, tad spēlējam galda spēles, skatāmies filmas vai kopīgi fantazējam par nākotni. Dažreiz dodamies garākos braucienos pa salu – paši vai draugu kompānijā. Te ir ūdenskritumi, neticami skaisti tempļi, vulkāni un citas apskates vietas.»

    Izrādās, tādu pārziemotāju Bali ir daudz – no Eiropas, no Austrālijas. Un arī no Latvijas: «Ir vietējie latvieši, kuri te iegādājušies savas villas un arī izīrē tās citiem. Esam ļoti sadraudzējušies – kopā rīkojam vakariņas, dodamies izbraucienos, baudām dzīvi.»

    Visskaistākais piedzīvojums bijis, kad ar draugiem spontāni izlēmuši palikt pie Bali lielākā ūdenskrituma. «Tas bija maziņš ciematiņš, no numuriņa loga pavērās skats uz milzīgu zaļu kalnu, turpat lejā – ūdenskritums. Visapkārt augļu koki – duriāni, mangostāni, banāni. Lidoja spāres, pilnīgs miers un klusums, tikai vietējie bērni spēlēja futbolu, un mūsu draugi viņiem pievienojās. Bija maģiski. Varējām maksimāli izbaudīt šo dabas varenību bez tūristu pūļiem ar telefoniem rokās. Visi tajā dienā bijām tik laimīgi!»

    Kāpēc uzvar Bali?

    Salīdzinot ziemošanu Šrilankā un Bali, uzvarējusi Bali sala. Tomēr arī par Šrilanku pārim ir labas atmiņas – tās pluss ir iespēja viegli apceļot salu, jo ir ērta vilcienu satiksme un braucamlīdzekļi tuktuki. Bali tikpat kā nav sabiedriskā transporta, bet arī rolleriem nav ne vainas. Par atgriešanās datumu ģimene vēl nav izlēmusi. Katrā ziņā tas notiks tikai tad, kad Latvijā jau būs siltāk un zaļāk.

    Zane un Rūdolfs priecājas, ka abu mazais dēlēns šeit kļuvis ļoti komunikabls, ātri iedraudzējies ar vietējiem bērniem.

    Kā ģimene pārziemos tad, kad mazais dēlēns sāks iet skolā, vēl neesot skaidrs, bet gan jau kaut ko noteikti izdomāšot.

    Savus Bali piedzīvojumu stāstus Zane publicē savā YouTube kontā. Un tur arī ļoti daudz praktiskas informācijas. «Mēs bieži ikdienā, paši to pat nemanot, sevi apspiežam, domājot, ka mēs jau nevaram. Varam! Un arī man nav tā, ka es divus trīs gadus sakostiem zobiem strādāju, lai šādi pārziemotu. Nē, tas viss notiek tā viegli un plūstoši. Katru dienu smaidu, kad saņemu pateicības ziņas no cilvēkiem, kurus mana pieredze ir iedvesmojusi. Man ir vaicāts, vai man ir daudz skauģu, kas raksta sliktu, jo, lūk, mēs esam tur, bet viņi tā nevar. Tad man jāsaka: nē, nav tādu! Saņemu tikai sirsnīgas ziņas, cilvēki raksta, ka es padaru viņu dienas saulainākas un visu šo ziemu – vieglāku.»

    Un tomēr – kā?

    Tātad – kādi būtu galvenie punkti rīcības plānā, ja arī tu sapņos iztēlojies nākamajā ziemā sevi zvilnam karstā pludmalē peldkostīmā ar vēsu dzērienu rokā.

    • Sāc gatavoties vismaz pusgadu iepriekš. Izvērtē savu budžetu, padomā, no kā varētu atteikties, lai samazinātu izdevumus, un sāc krāt naudu. Noskaidro, kādas būtu iespējas uz šiem dažiem mēnešiem izīrēt kādam savu mājvietu.
    • Izpēti potenciālās pārziemošanas vietas, pieseko iedvesmojošiem soctīklu kontiem. Aplūko konkrētus piedāvājumus, noskaidro, kādas ir cenas – cik maksās mājvieta, transporta īre, ēdiens, apdrošināšana utt. Tas nebūs sarežģīti, jo internetā vienmēr var atrast kādu, kurš visu šo informāciju jau būs savācis un publicējis. Atrodi sociālajos tīklos kontus, kas pieder cilvēkiem peldkostīmā ar vēsa dzēriena glāzēm rokās. Seko viņiem, sazinies, uzdod jautājumus.
    • Izdomā, kā varētu atrisināt ar darba lietām saistītos jautājumus. Vai tu tur strādāsi attālināti vai tikai atpūtīsies? Zanes darba devējs viņas pārziemošanu ārpus Latvijas atbalsta, atrodot Zanei pagaidu aizvietotāju. «Ja mans darba devējs šādu modeli neatbalstītu, tad es vienkārši mainītu šo darbu pret citu, lai varētu darītu to, ko vēlos darīt. Manuprāt, mēs dzīvojam sev, nevis darba devējam un kādam konkrētam darbam. Es dzīvi un darbu pakārtoju savām vērtībām, un tajās ietilpst iespēja daudz ceļot.»

    Sīkāk par Zanes pārziemošanu tropos:

    • YouTube – Zane Milzarāja
    • Instagram – @zane.milzaraja

    Dažas Zanes ģimenes mēneša izmaksas Bali

    • Villas īre un elektrība – sākumā bija 440 eiro, paliekot ilgāk – 390 eiro.
    • Pārtika mājai – 300 eiro.
    • Kafejnīcas, ēstuves – 240 eiro.
    • Rollera īre – 53 eiro.
    • Degviela – 27 eiro.
    • Veļas mazgātava – 15 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē