• Būt svētkos vienai, tā nav traģēdija

    Intīmi
    Kaija Zemberga
    Ieva
    Ieva
    19. jūnijs, 2013
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mēs katrs dzīvē vēlamies mīlēt un būt tuvās attiecībās. Ja esi viena gada auglīgākajos svētkos Jāņos, kas paši par sevi pavedinoši aicina skurbinošā mīlas piedzīvojumā, dažreiz jūties īpaši skumji, vientuļi un starp līgotājiem neiederīgi. Būt svētkos vienai nav traģēdija. Tā ir tava lielā iespēja! Konsultē psihoterapeite Solvita Vektere un reiki skolotājs Mihails Mošenkovs.

    Piemiedz acis morālei!

    Jāņi ir vienīgā nakts gadā, kad mītiskā domāšana – saplūšana ar dabu, auglības rituāli – ir spēcīgāka par morāles normām, uzskata geštaltterapeite Solvita Vektere, atsaucot atmiņā tautasdziesmu:

    Jāņu nakti nezināju,
    Kura sieva, kura meita,
    Saulītei noejot,
    Visām vaiņags galviņā.

    «Ja senāk Jāņos auglības rituāla laikā sieviete ieņēma bērnu no kaimiņa, ģimene uzskatīja, ka tas ir likumīgs bērns. Pie mantinieka tika saimes, ko Dieviņš nebija aplaimojis ar pēcteci.

    Jāņos var iepazīties, satikt savu mīlestību, pārkāpt robežas. Ja sieviete vēlas atvērt šo failu, lai ļaujas! Neviens viņu nenosodīs. Mēs dzīvojam sociālo normu un priekšstatu pasaulē, kur sievietes baidās izskatīties izmisušas, vientuļas, tādas, kas vēlas iepazīties. Bet kāpēc uzreiz domāt, ka tevi kāds nosoda?

    Jābūt tika drosmei atzīties: esmu vientuļa, gribu iepazīties; ja neizdosies izveidot attiecības, šajā vakarā vēlos vismaz padauzīties.

    Manas skaistākās atmiņas saistās tieši ar Līgo nakti – man tobrīd gan bija attiecības, bet otrs aizšļūca pie blakus ugunskura. Pustumsā mēs, meitenes, ar vainadziņiem galvā gājām gar jūru. Krēslā sejas pazuda, bija redzami tikai mūsu silueti. Šajā Jāņu nakts mistērijā sajūtas bija arhaiskas – ir tikai augums un fiziskās tieksmes. Mūs uzrunāja sešpadsmit gadu veci jaunieši. Viņu vecumam mūsu siluets bija gana labs. Tā bija viena no skaistākajām Jāņu naktīm. Protams, robežu, cik tālu vēlos iet, noteicu es pati.

    Cilvēki dzīvē grib divas lietas: mīlēt un būt tuvās attiecībās. Apzinoties, ka arī citi to vēlas, ir ļoti viegli uzsākt sarunu. Tikai sievietei ir jāatzīstas sev, ka viņa var un grib uzrunāt otru, un tas otrs atsauksies sarunai. Lai pievērstu vīrieša uzmanību, sieviete var paflirtēt, radīt situāciju, kurā iespējams parunāties. Jau pirmajās trīsdesmit sekundēs viņa sajutīs, vai vīrietis ir gatavs atsaukties flirtam, iesaistīties rotaļā, mesties nezināmajā vai ne. Ja ne, uz priekšu – pie nākamā! Nevajag dramatizēt situāciju vai gaidīt liktenīgo notikumu. Pats galvenais ir jautri pavadīt laiku.

    Mana paziņa reiz teica: «Ja tu gribi iepazīties, tev jāiet vienai. Neņem līdzi draudzeni.» Ejot uz pasākumu vai Līgo nakts ballīti viena, sieviete jūtas brīva, viņa ir gatava rīkoties – nav ne ar vienu jāsaskaņo, kur iet, ko darīt, cikos satikties. Iejūc pūlī, uzrunā kādu, ja gribi, iedzerat kopā alu. Iepazīties – tas ir normāli, tas liecina par sievietes sabiedriskumu, draudzīgumu, atvērtību. Parunājoties viņa jau piecās minūtēs uzzinās, vai svešiniekam ir draudzene, vai viņš atnācis uz tusiņu viens vai kopā ar draugiem, ar ko nodarbojas.»

    Scenārijs šķietami vienkāršs, taču traucē bailes – kā es izturēšos, vai neizskatīšos vientuļa.

    Solvita Vektere saka: «Ja sieviete jūtas brīva, viņa neizskatās vientuļa. Dodies uz līgošanu bez apakšveļas!» pārdrošu ierosmi spontāni pamet terapeite. «Tas Jāņos neizskatās piedauzīgi, drīzāk – vienīgā reize gadā, kad atļauts un pat vēlams. Protams, ar noteikumu, ka sieviete jūt savas robežas. Dažreiz klientei saku: «Tu pati vari iet un sajust – jā, nē.» Ir jājūt – dot telefona numuru vai ne; nosaukt īsto vārdu vai ne. Šajā saulgriežu mistērijā, tāpat kā masku ballē, var spēlēt kādu lomu – uzvilkt izaicinošāko, trakāko tērpu, aiziet uz svinībām bez biksītēm. Galvenais ir auglības rituālā iesaistīties ar prieku. Vientuļām sievietēm bieži vien pietrūkst rotaļīguma, riska. Viņas iestrēgušas pagātnes sāpēs vai pāridarījuma izjūtās, un ir kaut kam jānotiek, kas viņas izsit no sevis žēlošanas, sēru perioda. Vīrs aizgājis pie jaunākas, un sieviete svētkos apsēžas kā kūka uz soliņa, ne uz vienu neskatās un tēlo upuri. Tas ir mazohistiski – iet uz pasākumu, sēdēt un ciest, un sev atzīties: man nekas nesanāk, mani neviens nemīl. Ir jāmaina attieksme (man ir nodarīts pāri; visi vīrieši ir cūkas!), iekšējā realitāte. Vīrietim grūti izlauzties cauri bruņām, ciešanu slāņiem, aiz kuriem sieviete slēpjas, aizsargājas. Jāsaprot, ka tas, kas ar sievieti noticis pagātnē, nav viņas kvalitātes rādītājs. Viņa tik un tā ir forša, iekārojama.»

    Viena, bet ne vientuļa

    Solvita Vektere uzsver: ieelpojot brīvību, atsvabinoties no pagātnes važām, sieviete pamanīs, ka būt vienai vai vientuļai ir nevis liktenis, bet viņas izvēle. «Darbā nogurusi sieviete, kas ikdienā tiekas ar daudziem cilvēkiem, ir laimīga dažas svētku dienas atpūties vienatnē ar labu grāmatu klēpī vai noskatoties veco labo Limuzīnu Jāņu nakts krāsā. Viņa var priekšpusdienā atpūsties, bet pēcpusdienā sāks dīdīties, saposīsies, paņems siera rituli azotē un dosies uz Saulkrastiem vai Rīgu svinēt Jāņus. Ja sieviete negrib nevienu redzēt, vēlas palikt viena, jo raugās uz savu dzīvi kā fatālu neveiksmi, viņai sev ir jāpajautā: es to patiesi gribu vai ļaujos mirkļa impulsam, jo tā ir vienkāršāk. Ir vajadzīga griba, vitalitāte, spēks, lai ietu cilvēkos. Uztvert vientulību fatāli un apkaunojoši ir kaitīgi. Būt brīvai no attiecībām – tam ir daudz priekšrocību, jo var ar savu laiku rīkoties, kā tīk. Ir daudz sieviešu, kurām ir attiecības, bet svētkos viņas ir vienas, – vīrs strādā ārzemēs, viņa ar mīļoto tiekas dažas reizes mēnesī vai otra puse paziņo, ka vēlas Līgo svētkus pavadīt mājās. Un sieviete ir izvēles priekšā – palikt kopā mīļoto vai kā brīvai meitenei pavadīt jautri laiku draugu kompānijā.»

    Par sevi Solvita Vektere saka: «Svētkos mans draugs strādā, bet es nejūtos vientuļa. Jauno gadu sagaidu pie Brīvības pieminekļa, bet Līgo vakarā man patīk iejukt ļaužu pūlī krastmalā. Visi šie cilvēki ir mani draugi. Un es svētkos nejūtos vientuļa.»

    Ja aizbrauc jumts

    Jāņuzāļu smaržas, šķelmīgu skatienu un pieskārienu apreibinātā gaisotnē dabūt seksu bieži vien ir vieglāk nekā nodibināt attiecības. «Sekss un attiecības – tas nav viens un tas pats,» norāda geštaltterapeite. «Seksuālā enerģija ir radošā enerģija un tām sievietēm, kas to neaktivizē, grūtāk nodibināt attiecības. Seksuālajai enerģijai jāļauj kūsāt, bet jāatšķir kaisle no mīlestības. Līgo naktī, ļaujoties miesiskam piedzīvojumam, jāatrod līdzsvars sevī, lai pēc tam nebūtu mieļu un vainas izjūtas. Dažām sievietēm, kas draudzenēm stāsta, ka viņām ir sekss, patiesībā sirdī tā ir trauma. Turpinās neveiksmīgu attiecību ķēdīte – vīrietis sievieti izmanto un pamet, izmanto un pamet –, bet viņa atkal un atkal ļaujas vienas nakts piedzīvojumam, cerot, ka pēc seksa veidosies nopietnākas attiecības. Jā, Jāņos jumts var aizbraukt, bet jābūt gatavai, ka pēc seksuālo vēlmju piepildītas Līgo nakts attiecībām var nebūt turpinājuma. Vēlams tās saglabāt atmiņā kā skaistu īsākās nakts piedzīvojumu, nevis sevi mānīt, gaidot bildinājumu. Ir jābūt saostīšanās laikam, jāpavēro vienam otru, jāiepazīst.»

    Mihails Mošenkovs iesaka 8 īsas pamācības, lai tu svētkos nejustos vientuļa:

    1. Tu neesi vientuļa. Tev apkārt ir tuvinieki, draugi, kolēģi. Ne ar visiem sakrīt uzskati, veidojas attiecības, kā tu varbūt vēlies, bet tu nedzīvo uz vientuļas salas ar papagaiļiem un palmām. Tavu ikdienu iekrāso arī augstāko spēku klātbūtne. Un tomēr gribi sev blakus cilvēku, kura tuvumā jūties aizsargāta, ar ko būvē nākotnes plānus, dalies emocijās un piedzīvojumos. Ja tev ir savs Lieliskais, sabiedrībā jūties pieprasīta, ja nav, sevi šausti: nevienam neesmu vajadzīga, interesanta, neviens nepievērš man uzmanību. «Kas ir vientulība?» jautā Mihails Mošenkovs. «No vienas puses, sieviete vēlas sev blakus vīrieti, no otras – kādai attiecības ir problēma, jo viņa jūtas ierobežota, mājās ir strīdi, dažreiz ģimenē jūtas vientuļāka nekā draudzene, kurai kādā dzīves posmā attiecību nav. Galvenā vērtība ir prast būt kopā ar sevi – kontaktēties ar sevi, atbalstīt, stiprināt, nebārt, teikt sev laipnus vārdus, piepildīt savas vēlmes.»

    Fakts: «Sieviete, kas atradusi sevi sevī, nejūtas vientuļa. Sieviete, kas ciena, mīl sevi un ir satikusi dzīves vīrieti, jūtas divtik laimīga.»

    2. Vientulība – tā ir tava izvēle. Viena divatā ar otru pusi jūtas vientuļa, otra – meklē partneri, iepazīstas, bet tik un tā dvēselē paliek viena, trešā – kopā ar mīļoto jūtas laimīga. Lai kāds ir tavs statuss – svētkos esi viena vai kopā ar pavadoni – tev jābūt mierā ar sevi. Šādā noskaņojumā esot kopā ar jāņabērniem, ļaujoties erotiskam vilinājumam vai ieliekot pamatus jaunām attiecības, tu jutīsies laimīga. Ja arī Līgo nakts mistērijā neizdosies iebūvēt pamatakmeni stabilām attiecībām, neraizēsies, jo zini – tev būs vēl citas iespējas.

    Fakts: «Cilvēki slēpjas cits no cita, piemēram, miegā. Viņi ir noguruši no kontaktēšanās ar citiem, grib pabūt vieni. Pat ja blakus ir brīnišķīgs, mīlošs partneris, abi nevēlas visu laiku būt kopā kā magnēts ar magnētu.»

    3. Uz priekšu – cilvēkos! Dodies līgot pie radiem, draugiem, iejūc Jāņu naktī svinētāju ņūklī Rīgā vai kādā citā vietā. Vēro cilvēkus, kas priecājas vai strīdas, mācies no viņiem. Nebaidies no lielas kompānijas, apzinies, ka šo cilvēku vidū esi unikāla. Citiem pāriem attiecības pabalējušas, tajās iestājusies rutīna, viņi zina, kā viss beigsies šodien un kā būs rīt. Tu esi brīva, atvērta nākotnei. Līgo vakarā sajūties, kā piedaloties noslēpumainā eksperimentā, kurā neviens no dalībniekiem nezina, kā tas beigsies. Īpaši tu.

    Fakts: «Lielākā kompānijā paveras arī lielākas izredzes iepazīties, jo cilvēku vidū noteikti ir kāds vientuļš vilks, kas jūtas pamests tāpat kā tu.»

    4. Cilvēku zemapziņā saglabājies kods Jāņu naktī pievilināt otru cilvēku, ieņemt bērnu, sākt jaunu dzīvi. Sajūtot šos fluīdus, tevī raisās neapturama tieksme pēc tuvības ar vīrieti. Mihails Mošenkovs: «Fiziskā tuvība, tāpat kā mīlestība, plūst no sirds uz sirdi. Ja vēlmes ir abpusējas, abas puses piedzīvo skaistus baudas mirkļus, var sekot turpinājums vai atstāt paliekošas atmiņas, ja ne – sagādā ciešanas.» Ko darīt, ja tev nav partnera, ar kuru iedegt kaisles jāņuguni? Skaties pamācību Nr. 3 – ej cilvēkos! Iespējams, uz Līgo pasākumu aiziesi viena, bet nākamajā rītā pamodīsies, ar kādu mīļi apskāvusies. «Sievietei ir tiesības būt kopā ar vīrieti,» saka psihoterapeits. «Jaunatne, kas virza mūsdienu sabiedrību, vēlas atvērtas attiecības un neklausa puritāņu konservatīvajiem uzskatiem: seksuālas attiecības var būt tikai laulībā. Ja sieviete Līgo vakarā satiek patīkamu, pozitīvi noskaņotu vīrieti, kas pievērsis viņai uzmanību, daiļā būtne var būt ar viņu atklāta līdz galam.»

    Tātad – ja saulgriežu versmē sajūti fluīdus, zvaniņš ir nozvanījis un jūs abi ar skaidru prātu vēlaties viens otram dāvāt baudu, ļaujies kārdinošam erotiskam piedzīvojumam! Ja kaut kas attur, traucē, nesteidzies pārkāpt trauslo erotisko attiecību robežu. Steiga var atgrūst vienu no otra.

    Fakts: «Līgo svētki ir auglības rituāls, kura laikā senči kaili lēca pāri ugunskuram, pērās pirtī, vēlās no rasas pielijuša pakalna.»

    5. Ja neviens neatsaucas tavam skatienam, fluīdiem… Sapņo, ka esi kopā ar Džoniju Depu, Ģirtu Ķesteri, darba kolēģi vai kādu citu, kas tev patīk. Tev neviens nevar aizliegt iekšējā pasaulē izsapņot skaistas attiecības un seksu ar vilinošu stāvu, kas kavējas pie tava ugunskura. Tā tu drīzāk pievērsīsi pretējā dzimuma uzmanību, nekā radot nelaimīgas, nevērtīgas sievietes iespaidu, kas sevi sāpina ar domām: man neviens nepievērš uzmanību. Bet nestāsti par savām fantāzijām draudzenēm un nejaušiem paziņām!

    Fakts: «Pastāv enerģētisks fenomens, kas ar sapņa palīdzību aizved pie reāla cilvēka.»

    6. Ja līgotāju vidū ir vīrietis, kas tev patīk, pievilini ar jau senatnē zināmu rituālu – koķetēšanu. Sieviete ir dzīvības turpinātāja un pati daba viņas veidolā apvienojusi elementus, kas iekvēlina pretējo dzimumu – skaists stāvs, acis, seja, mati. Sievišķīgo stāvu papildina tērps, rotas. Svētki, kad viss notiek intensīvi – saule, kas teju norietējusi, jau pēc mirkļa aust –, ir īstais laiks veidot attiecības. Pieej pie vīrieša, kas tev patīk, un koķeti, kā rotaļājoties saki: «Labdien, mani sauc Līga. Vai varu ar jums parunāt? (Vīrietis nekad neatteiks.) Es jūs pamanīju, jūs esat ļoti simpātisks vīrietis…» Pēc tam vari pateikt, ka esi brīva, vari piedāvāt aiziet pastaigāties. Ja tava rīcība ir patiesa, tu izturies laipni, ar cieņu, vīrietis sajutīs un atsauksies. «Stiprajam dzimuma grūtāk uzsākt sarunu, atzīties simpātijās,» norāda Mihails Mošenkovs. «Viņš kā sudraba ķēdītei posmu pa posmam vispirms visu izanalizēs.»

    Fakts: «Parasti attiecības sāk veidot sievietes. Vīrietim gan šķiet, ka viņš ir iekarotājs un pirmais pievērsis sievietei uzmanību.»

    7. Nebaidies no fiasko! Svētkos jūties viegli un brīva, katrā vīrietī mēģini ieraudzīt potenciālo partneri, ar kuru varētu veidoties labas attiecības. Tuvojoties iekāres objektam ar bailēm un domām par fiasko, neizdošanās procents aug. Gada īsākajā naktī iespējamas īslaicīgas, gaistošas attiecības. Pēc fiasko atgriezies pie punkta Nr. 1 un savai iekšējai draudzenei, otrai ES, saki: neņem galvā; bija labi, bet nākotnē būs labāk! «Ja partneris aizbēg, kaut īsākā nakts piedzīvojums divatā šķitis brīnišķīgs, viņš nav sievietes otra pusīte,» norāda Mihails Mošenkovs.

    Fakts: «Labāk uzreiz pamanīt, ka iepazītais Jānis nav liktenīgais vīrietis, nevis pēc gadiem prātot, kā salīmēt pajukušās attiecības.»

    8. Liec lietā pārbaudītas viltības! Psihologi izpētījuši, ko pirmām kārtām ievēro vīrietis, kad iekāro sievieti un par viņu domā kā par nākamo sievu:

    *dibenu, jo zemapziņa brīdina: vai daiļajai būtnei ir pietiekami plati gurni, lai viņa iznēsātu bērnu. Par spīti skaistuma industrijas noteiktajiem etaloniem, sievietes ar šauriem gurniem potenciālos tēvus nedaudz biedē. Tu maldies, uzskatīdama, ka tavu formīgo pēcpusi izceļ bikses. Biezs, smags apģērbs, piemēram, džinsi, neuzrunā vīrieti. Viņa iztēli raisa noslēpums, kas slēpjas zem elegantiem, brīviem, kupliem brunčiem tev nedaudz virs vai zem ceļa. Jaunas meitenes var nēsāt mini. Izvēlies apģērbu dzeltenā, sarkanā, oranžā, violetā, zilā, gaiši zilā krāsā. Melns, brūns, tumši zils tonis sievieti aizver;

    * krūtis: apģērbā izvēlies baroka laika dekoltē, kas nedaudz atsedz krūtis;

    * acis: ja tajās ir atbilde, uzaicinājums, vīrietis jūtas ieinteresēts. Uzmanies ar grimu. Stipri uzkrāsotas, tumšas acis un skropstas atgādina priekšnieka skatienu un var aizbiedēt cilvēku. Acis izcel ar maigu, neuzbāzīgu toni, palielini skropstas;

    *smaids: ja meklēsi partneri ar lietišķu sejas izteiksmi, atradīsi biznesa partneri, bet diezin vai vīrieti, kas tevi iekāro kā sievieti. Padomā, lai tavs smaids atklāj žilbinoši baltus zobus, tava elpa ir svaiga, jo viens no attiecību stūrakmeņiem ir skūpsts.

    Atceries! Vismaz viens cilvēks no pūļa tev pievērsīs uzmanību, tevi pamanīs, gribēs ar tevi uzsākt sarunu. Tāpēc ej cilvēkos, kontaktējies, skaties, sajūti rezonansi ar viņu. «Sieviete sajutīs, kad uz viņu kāds paskatās, ievēro. Ja vīrietis viņai šķitīs gana interesants, viņa vēlēsies ar viņu parunāties, pieskarties, bet pēc tam… redzēs. Galvenais – nenoslēgties sevī. Vientuļa sieviete neatradīs partneri, sēžot mājās pie televizora vai draudzenēm virtuvē žēlojieties – es jūtos tik vientuļa…»

    Fakts: «Pamanot interesantu sievieti, vīrietis vispirms zemapziņas līmenī ievēro dibenu, krūtis un acis.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē