• SOK un Japāna vienojas par olimpisko spēļu pārcelšanu uz 2021. gadu

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    24. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un Japāna otrdien vienojās par Tokijas olimpisko spēļu pārcelšanu uz 2021. gadu.

    Olimpiskajām spēlēm būs jānotiek līdz nākamā gada vasaras beigām.

    Japānas premjerministrs Šindzo Abe otrdien sarunā ar SOK prezidentu Tomasu Bahu pieprasīja šī gada olimpisko spēļu pārcelšanu uz 2021. gadu. «Es piedāvāju spēļu pārcelšanu par aptuveni vienu gadu un Bahs tam piekrita par visiem 100%,» paziņoja Abe.

    Konferences zvanā Abem un Baham pievienojās arī Tokijas 2020. gada olimpisko spēļu komitejas vadītājs Mori Joširo, olimpisko spēļu ministre Seiko Hašimoto, Tokijas gubernatore Juriko Koike, SOK Koordinācijas komisijas vadītājs Džons Koatess, SOK, ģenerāldirektors Kristofs de Kepers un SOK olimpisko spēļu izpilddirektors Kristofs Dubī.

    «Ņemot vērā šī brīža apstākļus un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) sniegto informāciju. SOK prezidents un Japānas premjerministrs vienojās, ka Tokijas olimpiskās spēles jāpārceļ uz nākamo gadu, bet ne vēlāk par 2021. gada vasaru. Lēmums pieņemts, lai pasargātu sportistu, iesaistīto personu un starptautiskās sabiedrības veselību,» teikts SOK paziņojumā.

    "Viņi piekrita, ka olimpiskā uguns būs kā gaisma tuneļa galā šajos grūtajos laikos. Līdz ar to tika pieņemts, ka olimpiskā uguns paliks Japānā.

    Tāpat tika panākta vienošanās, ka olimpiskās un paraolimpiskās spēles nezaudēs savu nosaukumu Tokyo 2020," raksta SOK.

    Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liegs sportistiem šovasar pulcēties Tokijā.

    Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Olimpiādes sākums bija paredzēts 24. jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritētu paraolimpiskās spēles. 

    Vēl pagājušajā nedēļā Japānas valdība pauda ciešu pārliecību, ka olimpiskās spēles tiks rīkotas tām paredzētajā laikā. Pēdējo dienu laikā vairākas ietekmīgas sporta organizācijas pauda vēlmi pārcelt olimpiskās spēles uz 2021.gadu.

    SOK pēdējā mēneša laikā vairākkārt atgādināja, ka Olimpiādes atcelšana vai pārcelšana netiek izskatīta, taču svētdienas vakarā izdarītais paziņojums mainījis tās kursu.

    Tāpat SOK arī iedrošināja sportistus gatavoties olimpiskajām spēlēm ar maksimālu atdevi, taču daudzviet sporta infrastruktūra ir slēgta, kas liedz atlētiem trenēties vai arī viņiem nav līdzvērtīgu iespēju kā sāncenšiem, kuriem nav ierobežotu iespēju. 

    Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Iepriekš SOK ziņoija, ka valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. 

    Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos iepriekšējos gadījumos tas notika kara dēļ. Pirmais pasaules karš liedza aizvadīt 1916. gada vasaras olimpiskās spēles Berlīnē, bet Otrā pasaules kara dēļ nenotika 1940. gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā un pēc četriem gadiem arī Londonā. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē