• Kā ienesīgi un droši ieguldīt 1000 eiro

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    17. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tūkstoš eiro var nevis strauji iztērēt, bet likt tiem strādāt, lai pārbaudītu, ka nauda tiešām pelna naudu.

    «Pārdevu mežu, izremontējām dzīvokli, un pāri palika tūkstotis ar astīti eiro,» vaicā  kāda lasītāja. «Glabāt šādu summu mājās negribu, un vīrs saka: naudai jāpelna nauda! Viņam ir dažas idejas, kur varētu ieguldīt 1000 eiro, lai mēs nopelnītu, neko nedarot. Tikmēr man neviena no šīm idejām nepatīk. Pasakiet, lūdzu, vai vispār ir iespējams nopelnīt, ieguldot 1000 eiro, un kas jāņem vērā, ja izlemšu to darīt.»

    Pats svarīgākais: noguldot jebkuru summu, jāņem vērā divi galvenie rādījumi – ienesīgums un drošība. Vairumā gadījumu ienesīgākie ir tieši riskantākie ieguldījumi, taču tie nav droši – cerot uz ātru un salīdzinoši lielu peļņu, jārēķinās, ka naudu var pazaudēt. Turpretī paši drošākie ieguldījumu veidi vismaz pašlaik nav diez cik ienesīgi – nauda nekur nepazudīs, taču tās pieaugums būs ļoti lēns. Katrā ziņā pirmais solis, lai liktu naudai strādāt savā labā – jādodas uz konsultāciju savā bankā vai pie finanšu konsultanta. Lūk, dažas idejas, kur ieguldīt tūkstoti!

    Bankas depozīts

    Tā ir uz noteiktu laiku – gadu, trim, desmit – bankā noguldīta nauda, kas tur glabājas, pelnot procentus. Ja gribēsi izņemt naudu pirms nolīgtā termiņa, visticamāk, būs jāzaudē kāds noguldījuma procents.

    • Drošība – augsta. Lai kas notiktu ar banku, kurā nauda noguldīta, 1000 eiro noguldījums ir pilnīgā drošībā: depozītus līdz 100 000 eiro Latvijā garantē Noguldījumu garantiju fonds.
    • Ienesīgums – zems. Pašlaik Latvijā un arī visā pasaulē banku depozīti nav ienesīgāks ieguldījumu veids. Noguldot 1000 eiro, gada laikā iespējams nopelnīt ne vairāk kā dažus eiro, dažreiz pat mazāk.

    Dinamiskais depozīts

    Uz noteiktu laiku bankā noguldīta nauda ar iespēju gūt peļņu no finanšu tirgus darījumiem. Arī šajā gadījumā ir neizdevīgi izņemt naudu no bankas pirms nolīgtā termiņa.

    • Drošība – augsta. Neatkarīgi no tirgus svārstībām depozīta pamatsumma termiņa beigās tiek izmaksāta 100% apmērā, neko nezaudējot. Turklāt noguldījumu līdz 100 000 eiro sargā Noguldījumu garantiju fonds.
    • Ienesīgums – vidējs, bet nav garantēts. Ja tirgus apstākļi ir labvēlīgi, peļņa var būt lielāka nekā parastajā bankas depozītā, bet, ja tirgus apstākļi nebūs labvēlīgi, vari palikt arī bez peļņas.

    Valsts parādzīmes – krājobligācijas

    Par 1000 eiro var nopirkt valsts parādzīmes jeb krājobligācijas: aizdodot naudu valstij, pretī var saņemt iespēju uzkrāt un saņemt procentu ienākumus.

    • Drošība – augsta. Būtībā šis ir viens no drošākajiem ieguldījumu veidiem − valsts garantē līdzekļu atmaksu visā valsts pastāvēšanas laikā pilnā apmērā.
    • Ienesīgums – zems. Pašlaik ieguldot 1000 eiro krājobligācijās, gadā var nopelnīt 10 centus, bet 10 gados – 100 eiro.

    Privātais pensiju fonds

    Tas ir noguldījums, kurā uzkrāto naudu var izņemt, kad sasniegts, piemēram, 55 gadu vecums. Bankas piedāvā dažādus privāto pensiju plānus ar atšķirīgu ieguldīšanas stratēģiju, dažādu risku līmeni un ienesīgumu.

    • Drošība – augsta. Naudu pazaudēt nevar, tomēr jāielāgo, ka to nevarēs atgūt pirms noteikta vecuma sasniegšanas. Agrāk naudu var saņemt tikai izņēmuma gadījumos: ja cilvēks kļūst par pirmās grupas invalīdu uz mūžu vai ja darba apstākļu dēļ pensijas vecums iestājas ātrāk.
    • Ienesīgums – vidējs. Lielākais pluss – no gadā iemaksātās summas nākamajā gadā var atgūt iedzīvotāja ienākuma līmeņa pārmaksu.

    Uzkrājums bērna nākotnei

    Naudu bērna nākotnei var noguldīt līdz bērna astoņpadsmitajai, deviņpadsmitajai, divdesmitajai vai divdesmit pirmajai dzimšanas dienai. Minimālais līguma termiņš parasti ir pieci gadi. Turklāt, veidojot uzkrājumu, bankas piedāvā dažādus papildu ieguvumus: piemēram, apdrošina līgumslēdzēja dzīvību. Bērna nākotnei naudu var noguldīt ne vien mamma vai tētis, bet arī krustvecāki, omes un opji, tantes un onkuļi.

    • Drošība – augsta. Noslēdzot līgumu, darbojas garantētās summas nosacījums: naudu līdz 100 000 eiro sargā Noguldījumu garantiju fonds.
    • Ienesīgums – vidējs. Līgums par uzkrājumu bērna nākotnei dod iespēju katru gadu saņemt no valsts iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu.

    Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu

    Noslēdzot dzīvības vai nelaimes gadījumu apdrošināšanas līgumu, vienlaikus var veidot arī uzkrājumu, ko iespējams regulāri papildināt.

    • Drošība – augsta. Ja līguma darbības laikā neiestājas apdrošināšanas gadījums, tā termiņa beigās var saņemt faktisko uzkrājumu.
    • Ienesīgums – vidējs. Var izvēlēties uzkrājumu ar fiksēto procentu likmi visu apdrošināšanas periodu vai arī paredzēt, ka līdzekļi tiek izvietoti kapitāla tirgos un pelna procentus atbilstoši tirgus situācijai. Pluss: no gadā iemaksātās summas nākamajā gadā var atgūt iedzīvotāju ienākuma līmeņa pārmaksu.

    Investīcijas kapitāla tirgū

    Naudu var ieguldīt arī kapitāla tirgū, iegādājoties akcijas, obligācijas vai citus finanšu instrumentus. Obligācijas ir aizdevuma vērtspapīri, savukārt akcija ir vērtspapīrs – apliecinājums tam, ka cilvēkam ir daļas kādā uzņēmumā, kas dod tiesības saņemt dividendes vai citu veidu ienākumus. Lai iegūtu labāku rezultātu, ieteicams investēt dažādos vērtspapīros dažādos tirgos un valūtās. Iesācējiem tikt galā ar ieguldījumiem saviem spēkiem būs pagrūti – būs jāsaprot, kādam riska līmenim cilvēks ir gatavs, uz cik ilgu laiku plāno līdzekļus ieguldīt utt. Tādēļ vismaz sākumā labāk prasīt palīdzību savas bankas konsultantam, kas var palīdzēt izveidot piemērotāko ieguldījumu portfeli.

    • Ienesīgums un drošība – dažādi. Kapitāla tirgus var nest gan peļņu, gan zaudējumus, garantēti ienākumi pastāv reti. 

    Privātie aizdevumi

    Ļoti iespējams, uzzinot par to, ka cilvēkam ir brīvi 1000 eiro, naudu lūgs aizdot kāds rads, draugs, paziņa.

    • Drošība – zema. Aizdot naudu vienmēr ir risks. Lai sevi pasargātu, obligāti jānoslēdz rakstisks aizdevuma līgums ar stingriem noteikumiem.
    • Ienesīgums – kā vienojaties. Nekur nav noteikts, cik augsti var būt aizdevuma procenti. Vienīgi jāatceras, ka aizdevumu var uzskatīt par augļošanu, ja apzināti izmantots aizdevuma ņēmēja smagais materiālais stāvoklis un aizdevuma nosacījumi viņam ir pārmēru apgrūtinoši. Par augļošanu var sodīt ne tikai ar naudas sodu, bet pat ar brīvības atņemšanu.

    Zelts

    1000 eiro var ieguldīt vienas unces vai mazāka izmēra zelta monētās.

    • Drošība – augsta. Zelta monētas un stieņi ir ilgtermiņa ieguldījums, kas gan nedod procentus, tomēr ir klasisks veids, kā pasargāt naudu no satricinājumiem pasaules ekonomikā, inflācijas un naudas pirktspējas samazināšanās.
    • Ienesīgums – vidējs. Īstermiņā zelta cenai raksturīgas svārstības, toties ilgtermiņā cenai ir tendence augt.

    Valūta

    Par 1000 eiro var iegādāties valūtu, kuru pēc zināma laika pārdot dārgāk.

    • Drošība – zema. Pēdējo gadu notikumi ir pierādījuši, ka valūtas tirgum ir ļoti augsts cenu svārstīgums. 
    • Ienesīgums – laimes spēle. Spekulatīvā valūtu tirdzniecība brīžiem ir pielīdzināma loterijai.

    Nekustamais īpašums

    Latvijā par 1000 eiro var iegādāties mazu, neauglīgu zemes gabaliņu vai saimniecības ēku kādā attālā Latvijas nostūrī.

    • Drošība – zema. Tā nav racionāla investīcija. Turklāt jārēķinās ar papildu izdevumiem – valsts nodevu, notāra atlīdzību, nekustamā īpašuma nodokli u. tml.
    • Ienesīgums – nekāds. Mazvērtīga nekustamā īpašuma cena nākotnē drīzāk kritīsies, nevis pieaugs.

    Savstarpējo aizdevumu platformas

    Latvijā ir arī privāto aizdevumu platformas internetā: cilvēki, kas vēlas ieguldīt brīvos līdzekļus, tiek virtuāli savesti kopā ar aizņēmējiem, kas meklē finansējumu saviem projektiem.

    • Drošība – zema. Kļūstot par privātu aizdevēju, pastāv risks, ka aizdevums netiks atdots, jo starpnieks neuzņemas finansiālu atbildību: ja naudu neatdos viņam, viņš to neatdos arī aizdevējam.
    • Ienesīgums – augsts. Ja aizņēmējs naudu atdod, iespējams gūt labu peļņu: pat 15% no aizdevuma summas.

    Pūļa finansējuma platforma

    Pūļa finansējums jeb crowdfunding ir kolektīva līdzekļu vākšana un investēšana kāda konkrēta projekta realizēšanā. Arī Latvijā ir nekustamo īpašumu projekti, kuros naudu iegulda daudz cilvēku: kad īpašumu pārdod, viņi atgūst savu ieguldījuma daļu un peļņas procentus.

    • Drošība – zema. Lai kādu drošību sola projektu autori, valstī nav mehānisma, kas pasargātu naudas ieguldītājus, ja projekts cietīs neveiksmi.
    • Ienesīgums – augsts. Pūļa finansēšanas platformu pārvaldītāji piedāvā pat 15% peļņu gadā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē