• Rūta Dvinska par meitas saslimšanu: «Grieta ir ceturtais bērns Latvijā, kuram noteikta šī diagnoze»

    Mans Mazais
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Šajā vasarā Rūta Dvinska savā Instagram vietnē dalījās ar paziņojumu, ka ar savu vecāko meitu Grietu atrodas slimnīcā. Rūta atklāj, ka tobrīd saņēmusi daudz ziņas ar jautājumiem par to, kas noticis. Nu divu meitu māmiņa, radio un TV ētera personība podkastā «Cilvēkjauda» pastāsta par pārdzīvoto un meitas slimības diagnozi. 

    Rūtas Dvinskas aktīvo dzīvesveidu un lielās darbaspējas apbrīno daudzi. Arī pagājusī vasara Rūtai bija piepildīta ar visdažādākajiem projektiem, tomēr brīdis, kad meitiņa Grieta saslima, sagrieza Rūtas ierasto ikdienu kājām gaisā. Rūta podkāstā «Cilvēkjauda» pastāsta, kas tieši šovasar notika: «Grietai jau labu laiku, visu vasaras sākumu, periodiski sāpēja galva. Viņa man par to teica, bet es to norakstīju uz karstumu un nepietiekami uzņemto šķidrumu. Jāņos tam visam pievienojās temperatūra. Tā bija tāda iekaisuma temperatūra 37.2–37.5 grādi.

    Es kā mamma redzēju un jutu, ka Grieta ir citādāka nekā ierasts, kad viņai ir temperatūra.

    Šī iemesla dēļ devāmies pie ģimenes ārsta. Tika veiktas analīzes, bet tajās neuzrādījās nekas ārkārtējs, lai momentā rīkotos.»

    Tomēr nākamajā vakarā, kad Rūta atgriezusies mājās no darba, redzējusi, ka meitiņai ir pavisam slikti. «Grietai nebija spēka, temperatūra bija 38,6 grādi. Tā kā Kaspars vēl bija darbā, teicu savam tētim, ka ir jābrauc uz slimnīcu. Ņemot vērā, ka galvenie simptomi bija galvassāpes un temperatūra, izlēmām nedoties uz Vienības gatvi, bet gan uz Cēsu klīniku.

    Jums, protams, vajadzēja redzēja māsiņas seju uzņemšanā, kad atbraucu ar bērnu, kuram temperatūra jau bija nokritusies un, kurš pats iegāja slimnīcā ar savām kājām.

    Tomēr šis bija mirklis, kad nostrādāja mammas intuīcija, sajūtas un nelokāma pastāvēšana par savu bērnu. Es teicu: «Šoreiz Jums man ir jānotic un jāpaļaujas uz manu sajūtu.» Tikai vēlāk uzzināju, ka šādas mammas sajūtas ir vērā ņemams faktors,» ierakstā stāsta Rūta.

    Grietu izmeklēja pediatrs un viss bija labi. Ārsts izgājis no palātas un pēc mirkļa Grieta piedzīvoja savu pirmo lēkmi. Rūtas balss aizlūst: «Tā izskatījās pēc krampju lēkmes. Es turēju Grietu rokās un izskrēju gaitenī. Pie mums pieskrēja ārsts, arī reanimatologs. Grieta saņēma medikamentus, kas atlaida vaļā krampjus. Šī ir situācija, kas nekad un nevienam vecākam nebūtu jāpiedzīvo. Tas bija šausminoši biedējoši – redzēt savu bērnu pieslēgtu pie visiem tiem vadiņiem ir baisi.»

    Grietai miegā tika veikta galvas datortomogrāfija, kas neko sliktu neuzrādīja. Tomēr viss šķita aizdomīgi un jau nākamajā dienā Rūta ar Grietu ātrās palīdzības mašīnā tika pārvestas uz Rīgu: «Cēsu klīnikā strādā brīnišķīga ārste, kura strādā arī Rīgā. Viņa ļoti ātri saorganizēja mūsu pārvešanu. To bija nepieciešams izdarīt pēc iespējas ātrāk, lai tur varētu veikt muguras smadzeņu punkciju un tajā pašā dienā pagūt saņemt rezultātus. Tas bija 1.jūlijs, kad man sākās tiešraides translācijas saistībā ar Dziesmusvētkiem. Naktī biju nodevusi ziņu producentam un laika ziņu kolēģiem par savu situāciju.»

    Lai novērstu Grietas uzmanību, Rūta ātrās palīdzības mašīnā rādījusi teātri, centās meitas priekšā nesatraukties. Rīgā, slimnīcā veiktas dažādas pārbaudes. Tikmēr uz Rīgu steidzies arī Grietas tētis: «Es biju kopā ar Kasparu, kad pie mums pienāca ārsts un pateica, ka Grietai ir meningīts.

    Tālāk sākās izmeklējumi, lai noskaidrotu, kas to izraisījis, jo meningīts  jau ir sekas un kaut kā rezultāts.

    Tika veiktas analīzes uz visnegantākajiem ierosinātājiem, kuras, paldies Dievam, bija negatīvas.»

    Grieta tika pārvesta uz infektoloģijas nodaļu. Rūta atzīst, ka tieši neziņa ir visdrausmīgākais, kas var būt, īpaši, ja runa ir par bērniem. Visas analīzes bija labas, bet Grietai palika sliktāk. «Vienā no vakariem Grieta piedzīvoja nākamo lēkmi. Es ļoti ātri noreaģēju, nospiedu trauksmes pogu un pie mums uzreiz atskrēja māsiņas ar skābekļa masku, Grietai tika doti trankvilizatori. Tiklīdz likās, ka situācija nomierinās, Grietai bija nākamā lēkme.

    Viņa atkal tika pieslēgta pie vadiņiem un es zvanīju Kasparam, kuram bija jābrauc šurp, jo sapratu, ka vēl vienu šādu lēkmi es nepārdzīvošu.

    Palātā ienāca māsiņa un teica: «Es Jūs neatstāšu vienu, jo redzu, ka Jums ir bail.” Viņa man atnesa melno tēju un sēdēja līdzās līdz atbrauca Kaspars. Tikai pateicoties savai ģimenei un slimnīcas personālam es nesajuku prātā,» atklāj Rūta, kura ir ļoti pateicīga visam slimnīcas personālam par iejūtīgo, cieņas pilno un saprotošo attieksmi.

    Grietai tika veiktas vairākas pārbaudes un analīzes, līdz tika apstiprināts, ka meningītu izraisījusi autoimūna saslimšana, par kuru medicīnā tiek rakstīts vien no 2007.gada un šo gadu laikā Grieta ir ceturtais bērns Latvijā, kuram noteikta konkrētā diagnoze.

    Sarunu ar Rūtu Dvinsku klausies un skaties:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē