• FOTO: Arī cūkas lido – Rīgas Motormuzejā atklāj unikālu «Porsche» izstādi

    Motormuzejs
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Svinot «Porsche» 75 gadu jubileju un pieminot Rīgā dzimušo zīmola galveno dizaineri no 1969. līdz 1988. gadam Anatolu Lapiņu, Rīgas Motormuzejā tiek atklāta izstāde ar unikāliem «transaxle» ēras automobiļiem, kā arī leģendāro «917/20» jeb «Rozā cūku», informē «Porsche» oficiālā pārstāvja Latvijā SIA «Baltijas Sporta auto» vadītājs Ivars Norvelis.

    Izstāde «Sapņu vadīti. «Porsche» un Anatola Lapiņa stāsts: Latvietis, kurš lika cūkām lidot» Rīgas Motormuzejā apskatāma no 22. septembra līdz 15. oktobrim.

    Šī ir pirmā reize, kad «Porsche» oficiāli kā zīmols organizē vēsturisko automobiļu izstādi Latvijā un tie no muzeja Štutgartē atceļo uz Rīgu. To vidū ir arī leģendārā «Rozā cūka».

    ««Porsche» zīmolam Latvijā ir ilga vēsture – oficiālā automobiļu tirdzniecības vieta Rīgā darbojas jau vairāk nekā 25 gadus. Kopš tā laika esam izveidojuši spēcīgu klientu bāzi un zīmola pārstāvniecību. Tomēr zīmola saikne ar latviešiem ir vēl senāka – kopš 1969. gada, kad Rīgā dzimušais Anatols Kārlis Lapiņš kļuva par vācu luksusa sporta automobiļu ražotāja galveno dizaineri. No vienas puses, šīs izstādes rīkošana ir krietni novēlota, bet, no otras – «Porsche» 75. jubilejas moto ir «sapņu vadīti», kas lieliski sasaucas ar Anatola garu,» sacīja Norvelis.

    Izstāde kopā ar mediju pārstāvjiem, kā arī partneriem un «Porsche» viesiem tika atklāta 21. septembrī. Pasākumā piedalījās arī «Porsche» Centrālās un Austrumeiropas reģiona izpilddirektore Irina Kauka, kā arī «Porsche AG» korporatīvā arhīva un vēstures dienesta vadītājs Franks Jungs.

    «Pasaulē, kas nemitīgi un strauji mainās, mums ir nepieciešamas tādas vietas kā Rīgas Motormuzejs. Tas atspoguļo gan mantojumu, gan arī mūsu kopējo cilvēcisko pieredzi,» atklājot izstādi teica «Porsche» Centrālās un Austrumeiropas reģiona izpilddirektore Irina Kauka.

    Viņa arī piebilda, ka līdz ar šo izstādi par godu «Porsche» 75 gadu jubilejai uzņēmums svin gan zīmola vēsturi, gan autobūvniecības izcilību, kā arī cilvēkus, kas ar savu aizrautību un degsmi turpina attīstīt zīmolu.

    Junga kunga prezentācijas laikā klātesošie varēja uzzināt vairāk par zīmola un tā dizaineru mantojumu, viņam īpaši izceļot Lapiņa sniegto ieguldījumu.

    Kopumā Rīgā no «Porsche» muzeja Štutgartē ieradušies trīs vēsturiskie spēkrati – «Rozā cūka», «930 Turbo» un «928 GTS Wiedeking Edition», kā arī mazāka mēroga koncepta auto maketi.

    «Šos maketus radīja Lapiņš un viņa komanda. Tādējādi apmeklētājiem būs unikāla iespēja ielūkoties jauna modeļa tapšanas radošajā procesā un salīdzināt, kā ideja transformējusies reālā automašīnā,» skaidro Norvelis.

    Viņš piebilda, ka ar vienu no maketiem – «Silver 917/20» ir saistīts diezgan unikāls stāsts.

    «Pavisam nejauši šis īpašais 1970. gada studijas modelis «917» tika atrasts Veizahas Attīstības centrā. Tas tolaik bija «Porsche» dizaina studijas «917/20» alternatīvais dizains, leģendārais «Sau» jeb «Rozā cūka». «Porsche» komandas radītā versija savam laikam tika uzskatīta par futūristisku ne tikai no eksterjera viedokļa, bet arī no tā, kā tika veidota pilota kabīne. Tagad ir normāli, ka visi paneļi un mērinstrumenti ir orientēti uz auto vadītāju, bet tolaik tā bija pilnīga inovācija,» stāsta Norvelis.

    Protams, būs apskatāmi arī citi modeļi, jo izstāde tiek organizēta ciešā sadarbībā ar Latvijas Antīko automobiļu klubu.

    «Mēs nevarējām izlaist «Porsche», ar kuru tas viss sākās – «Porsche 356», kas arī ir iekļauts izstādē,» piebilda Norvelis.

    Izstādē «Sapņu vadīti. «Porsche» un Anatola Lapiņa stāsts: Latvietis, kurš lika cūkām lidot» būs aplūkojami šādi modeļi – «924 Martini Edition», «944», «964», «911 T» un «968», kas radīti Lapiņa darbības periodā vai iedvesmojoties no šī laika.

    «Anatola Lapiņa dizaina pērļu izstādīšana ne tikai godina Porsche ikonisko mantojumu, bet arī apstiprina Rīgas Motormuzeja vēstures un kultūras saglabāšanas lomu,» skaidro Rīgas Motormuzeja vadītājs Agris Šmits.»

    «Šī izstāde ir liecība par Lapiņa darbu mūžīgo pievilcību un cieņu no auto entuziastiem visā pasaulē. Mēs esam priecīgi un lepni, ka šāda mēroga izstāde ir apskatāma pie mums,» sacīja Rīgas Motora muzeja direktors Agris Šmits.

    Jau vēstīts, Anatols Kārlis Lapiņš (1930–2012) dzimis Āgenskalna apkaimē Rīgā. Otrā pasaules kara laikā viņa ģimene pārcēlās uz Poznaņu, Polijā, pēc tam uz Hamburgu, Rietumvācijā. Lai arī viņš virzījās tālāk no mājām, šis ceļš viņu aizveda tuvāk viņa sapņu nozarei – automobiļu būvei un dizainam. Savu karjeru viņš sāka automobiļu dizaina zemākajā posmā kā jaunākais rasētājs, bet vēlāk viņš divdesmit gadus vadīja ikoniskā Vācijas sporta automobiļu ražotāja «Porsche» dizaina nodaļu.

    Ne velti Lapiņu dēvē par latvieti, kurš lika cūkām lidot. «Porsche 917/20» ieņem īpašu vietu starp dažādām «917» versijām. Tas joprojām ir unikāls eksemplārs. «Porsche» inženieri kopā ar Francijas uzņēmumu «SERA» centās apvienot vairāku «917» modeļu versiju virsbūves priekšrocības. Taču labākais bija oriģinālais un pārsteidzošais automobiļa krāsojums, kas bija neviena cita, kā Lapiņa ideja.

    Viņš izšķīrās par labu rozā virsbūves krāsai un katru virsbūves daļu apzīmēja atbilstoši cūkgaļas gabalu nosaukumiem, kā to dara miesnieki. Un automobilis, kas «Porsche» vēsturē iegājis ar nosaukumiem «Rozā cūka», «Lielā Berta» vai pat «Trifeļu mednieks», 1971. gada Lemānas sacīkstēs izraisīja sensāciju. «Rozā cūka» pa trasi traucās 360 kilometru stundā lielā ātrumā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē