• 2. sērija: 4 jautājumi par to, kā izvēlēties kaķi

    Mums būs kaķis
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Turpinām rakstu sēriju «Mums būs kaķis!» Kad esi nolēmis, ka vēlies savu mājokli dalīt ar kaķi, un zini, ka esi šim solim gatavs, atlicis tikai viens – atrast savu īsto kaķi. Varbūt jau zini, ka vēlies dot mājas runcītim no patversmes, varbūt sapņo par pūkainu kaķēnu, bet varbūt jau sen vēlies meinkūnu vai siāmieti. Katrai no šīm izvēlēm ir plusi un mīnusi. Ja par plusiem mēs iedomājamies paši, mīnusi reizēm atklājas tikai ar laiku.

    Konsultē Karolīna Juršāne-Piņķe, veterinārārste PetCity Candera klīnikā.

    1. Vai kaķi ņemt no ielas, patversmes vai labāk izvēlēties šķirnes kaķi? Kas jāņem vērā katrā no scenārijiem?
      Pirmā iespēja – ielas kaķis. Jārēķinās, ka kaķus uz ielas nevakcinē, neatbluso un neattārpo, tāpat arī netiek sekots līdzi viņu veselības stāvoklim un var gadīties paņemt kaķi, kurš ir slims ar kādu vīrusu vai cieš no iekšējiem un ārējiem parazītiem. Var paveikties šo dzīvnieku pilnībā izārstēt, taču kaķis var palikt par vīrusa nēsātāju uz mūžu un pie imunitātes kritumiem varētu nākties biežāk apmeklēt ārstu.
      Dažkārt kaķi, kas pieraduši dzīvot uz ielas, nonākot dzīvoklī piedzīvo lielu stresu un mēģina aizbēgt, tiklīdz atveras dzīvokļa durvis, kā arī var kļūt agresīvi pret cilvēkiem.
      Otrā iespēja – kaķis no patversmes. Dodot mājas kaķim no patversmes, būtu vēlams noskaidrot, no kurienes kaķis ir nācis un vai ārsts to ir apskatījis, vakcinējis un apstrādājis pret parazītiem. Ja par kaķi iepriekš ir rūpējies cits saimnieks, ir lielāka iespēja, ka tas nav infekcijas slimību nēsātājs, ir pieradis pie cilvēka un mācēs nokārtoties kastītē.
      Trešā iespēja – šķirnes kaķis. Izvēloties šķirnes kaķi, noteikti nevajadzētu balstīties tikai uz izskatu – vēlams ievākt informāciju par šķirnei raksturīgajām veselības problēmām. Piemēram, Britu kaķiem tās ir sirds un nieru slimības, Skotu nokareno ausu kaķiem – sirds un locītavu slimības, meinkūniem – sirds slimības, gremošanas trakta saslimšanas utt.
      Kad cilvēks atnāk uz vizīti ar kādu no šo šķirņu kaķiem un ārsts jautā, vai saimnieks ir informēts par biežākajām saslimšanām konkrētajai šķirnei, lielākā daļa saimnieku diemžēl nav par tām dzirdējuši. Tā vien šķiet, ka pērkot jaunu auto, par to tiek noskaidrots viss iespējamais – kad veiktas apkopes, kāds noskrējiens, kāds vidējais patēriņš, nodoklis. Bet kad cilvēks iegādājas sev dzīvnieku – draugu uz 15 gadiem – tad pat necenšas iepazīties ar internetā brīvi pieejamo šķirnes aprakstu.
      Zinot šķirnes īpatnības, saimnieks var laicīgi reaģēt un novērst situācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt kaķa veselību un labklājību. Tāpat jāņem vērā, ka šķirne var zināmā mērā noteikt arī dzīvnieka rakstura īpatnības. Arī šī informācija ļaus izvērtēt, vai konkrētās šķirnes kaķis būs tev piemērots.
    2. Kādas būs būtiskākās atšķirības, izvēloties kaķēnu vai jau pieaugušu kaķi?
      Kaķēns noteikti būs aktīvāks, darīs vairāk nedarbu, var sākotnēji nemācēt nokārtoties kastītē. Spēlējoties kaķēni mēdz sāpīgi kost. Naktī var ielēkt gultā un sākt spēlējoties uzbrukt saimnieka rokām un kājām. Kaķēnam ir vieglāk pierast pie bērnu skaļuma un aktivitātes nekā pieaugušam kaķim, kurš iepriekš ar bērniem nav dzīvojis.
      Savukārt izvēloties pieaugušu kaķi vai jau kaķi senioru, piemēram, no patversmes, visbiežāk tas būs mierīgs kaķītis, kuram jau ir savs raksturs un ieradumi. Iespējams, ka tas vairs negribēs spēlēties tik daudz kā jaunāks kaķis. Šajā vecumā jārēķinās ar iespējamajām hroniskām veselības problēmām. Mums visiem vecumdienās būs jālieto dažādi vitamīni un zāles, tāpat arī senioru kaķi prasa īpašāku aprūpi.
    3. Kā labāk – viens vai uzreiz divi kaķi?
      Tas, vai kaķim vajag kompanjonu, ir atkarīgs no katra kaķa individuāli.
      Tā kā pēc būtības kaķis nav bara dzīvnieks, vairums kaķu var dzīvot kā vienīgie mājas karaļi un pilnībā izbaudīt šo titulu, taču ir arī tādi kaķi, kuri vienatnē garlaikojas un priecātos par citu kaķu kompāniju.
    4. Kā pareizāk rīkoties ar jauno kaķi, ja mājās jau ir viens kaķis?
      Ja mājās jau ir kaķis un ir plānots ņemt vēl vienu, tad, pirmkārt, abiem jābūt vakcinētiem un veseliem, lai tie viens no otra nevarētu saķert kādu slimību. Otrkārt, jāizvērtē kaķu raksturs un, treškārt, jādod kaķiem laiks aprast ar jauno situāciju.
      Lai kaķi varētu vieglāk viens pie otra pierast, tiem vajag atsevišķus ēdiena traukus un atsevišķas tualetes kastītes – divas vai pat trīs. Nepieciešams arī iespēju robežās sākumā nodalīt telpu tā, lai abi kaķi var viens no otra aiziet prom un paslēpties. Tas ir svarīgi, lai iepazīšanās nebūtu uzspiesta un neizprovocētu aizsargreakciju – agresiju.
      Ja pieņem divus kaķus, kas iepriekš dzīvojuši kopā (piemēram, no viena metiena vai no vienas mājvietas), tad parasti šiem kaķiem nebūs problēmu sadzīvot arī jaunajās mājās.

    Materiāls tapis sadarbībā ar PetCity

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē