• Aromterapija suņiem

    Aromterapija
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    17. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā nav nekāda modes fīča, kas nonākusi Latvijā no Milānas vai Ņujorkas. Aromterapija ir efektīvs un drošs līdzeklis, kā risināt veselu virkni mājdzīvnieku veselības problēmu.

    Ir tik patīkami iegulties siltā vannā, kam pievienota lavandas eļļa, un atslābināties vai veikt mīļotajam cilvēkam masāžu ar ilangilanga ēterisko eļļu. Taču aromterapiju suņiem lieto ne tāpēc, lai sagādātu viņiem baudu, – tā nepieciešama dažādu slimību gadījumā.

    Aromterapija ir kas vairāk nekā vienkārši aromāts. Tās brīnišķīgā ietekme uz dzīvniekiem – īpaši jau suņiem, kaķiem un zirgiem – ir tieša, dziļa un ilgstoša, tā pozitīvi ietekmē viņu kopējo veselības un emocionālo stāvokli. Tiesa, pirms izmantot aromterapiju, der atcerēties, ka dzīvniekiem deguns ir daudzas reizes jutīgāks nekā cilvēkiem. Tāpēc eļļa jālieto vismaz 3–4 reizes mazāk.

    Ko nozīmē aromterapija suņiem?

    Savulaik suns pat tuksnesī spēja sameklēt līdzekļus, kas spētu attīrīt viņa organismu, rūpīgi izvēloties vajadzīgās sastāvdaļas. Šodien vairums suņu ir zaudējuši dabas instinktus un kļūst uzņēmīgāki pret dažādām slimībām. Aromterapija suņiem – tā ir fizisku un uzvedības problēmu kompleksa ārstēšana, kas balstīta uz 100% dabisku ēterisko eļļu izmantošanu.

    Suņi ļoti labi reaģē uz ēteriskajām eļļām. Viņu degunā ir vairāk nekā 200 miljoni smaržas receptoru, un pat šķirnes suņi pēc smaržas atšķir aptuveni 90 ārstniecisko augu, kas atrodami dabā. Ja tu piedāvāsi savam mīlulim, kam ir gremošanas traucējumi, izvēlēties starp ārstnieciskajiem preparātiem un ēteriskajām eļļām, suns noteikti izvēlēsies eļļu. Aromterapija ir arī lielisks higiēnas līdzeklis. Ēteriskās eļļas aizbiedē blusas, ērces un citus sīkos parazītus.

    Pret kādām slimībām palīdz aromterapija?

    • Ēteriskās eļļas var palīdzēt dažādu slimību ārstēšanā, piemēram, artrīts, nieze, dažādas alerģijas, gremošanas traucējumi. Šis saraksts ir garš. Statistikas dati liecina, ka gandrīz 80% suņu ir problēmas ar ādu – alerģija, dermatīts, ekzēma. Daudzi aromāti var atvieglot šos simptomus. Piemēram, kumelīšu, ķimeņu vai lavandas ēteriskās eļļas. Ja runājam par lavandu, tad šī auga eļļa suņiem noderīgo eļļu sarakstā ieņem godpilno pirmo vietu. Tā mazina niezi, veic antibakteriālu un nomierinošu iedarbību. Lavanda der nemierīgiem, nervoziem dzīvniekiem. Savukārt salvijas un ilangilanga ēteriskās eļļas suņiem palīdzēs atslābināties un dos drošības sajūtu.
    • Blusu atbiedēšanai ļoti efektīvas ir citronzāles, citrona un greipfrūta ēteriskās eļļas.
    • Dzīvniekiem, kas cieš no locītavu slimībām, masāžas ar ēteriskajām eļļām palīdz atvieglot sāpes.
    • Aromterapija ļoti efektīva arī disbakteriozes gadījumā. Paņem 2–3 pilienus ēteriskās eļļas (krustnagliņu, kumelīšu vai ingvera), samaisi ar augu eļļu un divas reizes dienā iemasē mīlulim aiz austiņām.
    • Ja sunim iedzēlusi bite, viņam palīdzēs ēteriskā eļļa no lavandas, kalendulas, arnikas vai vērmeles, kas atšķaidīta ar vienkāršu saulespuķu eļļu dozējumā, kas rekomendējama bērniem. Akurāti koduma vietu sasmērē ar šo maisījumu. 
    • Aromterapija var atvieglot sāpes, ja suns sirgst ar vēzi. Tāpat mazināt sliktu dūšu, ja suni piemeklējusi jūrasslimība.
    • Vairākas eļļas spēj sniegt nomierinošu efektu, ja suns baidās no skaļiem trokšņiem (piemēram, negaisa vai uguņošanas).

    Ja esi aizdedzis aromlampu ar suņa veselībai draudzīgu ēteriskās eļļas aromātu (piemēram, lavandas), bet tavs suns nevēlas uzturēties šajā telpā – neuzstāj! Atceries, ka arī dzīvniekiem ir sava gaume. Iespējams, tavam sunim vienkārši netīk šī smarža.

    Kādas eļļas neder?

    Viena no tām ir cilvēku vidū tik populārā tējaskoka eļļa – tā pārāk spēcīgi iedarbojas uz dzīvniekiem. Tāpēc veterinārārsti to neiesaka lietot. Tāpat eļļu, kas satur rozmarīnu, nekādā gadījumā nedrīkst lietot grūsna kucīte, jo šīs eļļas aromāts var izraisīt kontrakcijas. Ir arī aromāti, kas var izraisīt krampjus vai epilepsiju. Tāpēc, pirms ko lieto, OBLIGĀTI konsultējies ar savu vetārstu.

    Piesardzības pasākumi

    ● Izmanto tikai 100% tīru ēterisko eļļu.

    ● Vienmēr to atšķaidi ar bāzes eļļu, iekams to lieto uz ādas.

    ● Speciālisti rekomendē pievienot ne vairāk par 10 ēteriskās eļļas pilieniem uz 15 ml bāzes eļļas (olīveļļa, saldā mandeļu eļļa u. c.). Miniatūrajiem sunīšiem izmanto mazāku ēteriskās eļļas daudzumu.

    ● Pirms lieto ēterisko eļļu sunim, pārbaudi, kāda būs dzīvnieka reakcija uz to. Iesmērē vienu pilienu atšķaidītas eļļas suņa padusē. Pēc apmēram 24 stundām pārbaudi, vai tajā vietā nav apsārtums vai kāda cita alerģiska reakcija.

    ● Ja lieto aromlampu, novieto to uz stabilas virsmas un sunim nepieejamā vietā.

    ● Neizmanto ēteriskās eļļas suņiem, kam ir nosliece uz epilepsijas lēkmēm vai krampjiem. Dažas eļļas, piemēram, rozmarīns, var izraisīt lēkmes (arī cilvēkiem).

    ● Neizmanto eļļas tieši pie acīm vai deguna, vai ģenitāliju apvidū.

    Kas ir ēteriskās eļļas?

    Ēteriskās eļļas ir koncentrēti hidrofobi šķīdumi, kas satur gaistošus, no augiem iegūtus aromātiskos savienojumus. Tās parasti iegūst destilācijas ceļā. Katrai eļļai ir savas individuālās īpašības – smarža, krāsa, ķīmiskās un ārstnieciskās īpašības. Fiziskajā līmenī daudzas ēteriskās eļļas veic antibakteriālu, pretvīrusu, pretsēnīšu, pretiekaisuma un detoksikācijas iedarbību. Emocionālā līmenī – nomierinošu un stimulējošu.

    Kā tās uzglabāt?

    Ēteriskās eļļas obligāti jāglabā tumšās pudelītēs, izvairoties no tiešas saules un karstuma avotu iedarbības. Lai pagarinātu ēterisko eļļu (it sevišķi citrusu – laima, apelsīna, greipfrūta, citrona) derīguma termiņu un novērstu bojāšanos, ieteicams tās glabāt ledusskapī +5 līdz +10 grādu temperatūrā. Atceries – ēteriskām eļļām nav vēlamas krasas un biežas temperatūras svārstības, jo tas pasliktina eļļu kvalitāti un terapeitiskās īpašības.

    Uzmanību! Ja Tev mājās ir putni…

    Atsevišķu sugu putni ir ārkārtīgi jutīgi pret aromātiskajām eļļām. Piemēram, Kanāriju salās putnus bieži izmantoja kā savdabīgu signalizāciju ogļraktuvēs. Kolīdz putni izrādīja stresa pazīmes vai pat gāja bojā, tas bija signāls, ka gaisā virmo toksiskas gāzes. Tāpēc, kur atrodas putni, ēteriskās eļļas labāk nelieto.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē