• Kādu olu sunim dot?

    Suņa barošana
    Ligita Timma
    3. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visiem zināms, ka olas satur ļoti vērtīgas vielas, bet labāk tās dot vārītas vai nevārītas? Konsultē Ilze Pētersone, LLU lektore un veterinārārste.

    Olas satur selēnu, B grupas vitamīnus, A vitamīnu, taukskābes, dzelzi un citas vērtīgas vielas. Savi plusi un savi mīnusi ir gan vārītām, gan svaigām olām.

    Visbiežāk saimnieki saviem mīluļiem dod vārītas olas. Kā skaidro veterinārārste Ilze Pētersone, tās organismam ir daudz vieglāk sagremot, tādēļ vārītas parasti iesaka dot slimiem dzīvniekiem. Taču vārīšanai ir būtisks mīnuss – termiskās apstrādes laikā daļa uzturvielu iet zudumā. No šā viedokļa raugoties, veselam sunim lielāks labums būs no nevārītām olām.

    Pāris jēlu olu nedēļā pieaugušam sunim var izbarot bez bažām.

    Kāpēc nereti tomēr neiesaka sunim dot jēlas olas? Pareizāk būtu teikt, ka nevajadzētu mīlulim izbarot jēlas olas baltumu, jo tas satur vielu, kas var inhibēt jeb nomākt biotīnu (B grupas vitamīns). Bet, ja suns apēdīs veselu nevārītu olu, organisms šo vitamīnu nezaudēs, jo dzeltenumā tā ir ļoti daudz.Ja dzīvniekam ir kāda kaite, tad gan jāpakonsultējas ar dakteri. Jēlas olas baltums, piemēram, labi palīdz, ja ir palielināts kuņģa skābes saturs. Turpretī nevārītu olu ēšana par sliktu nāks pankreatīta slimniekam.

    Lai, lietojot nevārītas olas, dzīvnieks nesaslimtu ar salmonelozi, jāpievērš uzmanība olu izcelsmei, tās atbilstoši jāuzglabā un pirms lietošanas jānomazgā.

    Nevajadzētu atkritumos izmest olu čaumalas, kas ir ļoti vērtīgs kalcija un citu minerālvielu avots, arī tās jādod sunim apēst.

    Ieteicams čaumalas vispirms izkarsēt cepeškrāsnī, tad samalt kafijas dzirnaviņās vai sasmalcināt piestā un pievienot barībai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē