• Kā viļņainajam papagailītim apgriezt knābi?

    Putnu kopšana
    Vineta Vizule
    14. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Mazie viļņainie papagailīši vienmēr bijuši populāri mājas mīluļi. Viņus viegli aprūpēt, un, pateicoties to prasmei atdarināt dažādas skaņas, viņi var kļūt pat par mūsu sarunu biedriem. Taču papagaiļiem piemīt arī dažas fizioloģiskas īpatnības, par kurām būtu jāzina katram rūpīgam papagailīšu īpašniekam. Viena no tām attiecas uz putna knābi un tā augšanu – reizēm to vajadzēs arī apgriezt. Lai putniņš vienmēr justos komfortabli un būtu vesels, par tā apgriešanu vērts uzzināt sīkāk.

    Profilakse

    Vislabākā ārstēšana, protams, ir profilakse. Tāpēc būtu svarīgi iegaumēt, ka papagaiļa būrī ir jāiekarina neliels akmentiņš, lai putnam vienmēr būtu iespēja uz tā asināt savu knābi. Tad arī šis putna orgāns neataugs pārāk strauji. Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš putna uzturam. Tajā nedrīkst būt pārāk liels minerālvielu daudzums, jo tas veicina raga audu augšanu.

    Lai putna knābja galiņš ātrāk nodiltu, viņam jādod knābāt lielus graudus. Tās var būt dažādas sēklas, auzu graudi. Tās lobot, knābja galiņš pastāvīgi berzīsies pret cietajiem kārumiem un lēnāk ataugs.

    Ja pamani, ka pēc vitamīnu piedevu lietošanas viļņotā papagaiļa knābis sāk augt straujāk, ieteicams pārtraukt ar tām piebarot putnu. Iespējams, vitamīni satur lielu kalcija devu. To var konstatēt arī pēc putna izkārnījumiem. Kalcija pārpalikuma dēļ tie būs gandrīz balti.

    Kā to darīt

    Ja šos ieteikumus profilaksei neesi paguvis izmantot, bet papagailīša knābis jau strauji izaudzis, putnam būs grūti ar tādu ēst. Tāpēc šos knābja ragveida uzaugumus nepieciešams apgriezt. Tātad, ja kādu dienu pamani, ka papagailim ir neērti ēst, ragveida izaugumi uz knābja tam ir traucējoši, knābis ir jāapgriež.

    Knābi apgriezt vienam, visticamāk, neizdosies. Tāpēc vajadzīgs vēl kāds palīgs, kurš turēs putnu.

    Ja to darīsi viens, papagaiļa galviņu būs grūti nofiksēt miera stāvoklī, traucēs knābja asās kustības, turklāt pastāv iespēja savainot putnu. Knābis jāapgriež ātri un īpaši uzmanīgi. To nepieciešams darīt labā apgaismojumā.

    Kādi instrumenti nepieciešami

    Apgriez knābja uzaugumus (ar nosacījumu, ka tie nedrūp) var ar uzasinātām šķērēm. Vislabāk, ja tas ir īpaši veterināriem paredzēts instruments, bet, tā kā pie tāda ne visi var tikt, tad izmantot var arī uzasinātas manikīra šķērītes. Šķēru asmeņi vispirms rūpīgi jānotīra ar medicīnisko spirtu. Tālāk knābja pārragojušās daļas būs jānogriež pa daļām – maziem gabaliņiem.

    Pēc apgriešanas tev būs nepieciešams vēl viens manikīram paredzēts rīks – nagu vīlīte. Pēc tās dezinfekcijas rūpīgi jāapvīlē knābja apgrieztās maliņas. Dažreiz, kad putna knābis bijis pamatīgi izaudzis, ar nagu vīlīti var nepietikt. Būs nepieciešama metālam paredzēta vīlīte, ar ko apstrādāt pārragojušās knābja maliņas.

    Jāvīlē ļoti uzmanīgi, jo knābja galam pavisam tuvu – dažu milimetru attālumā – ir sīki asinsvadiņi.

    Jāraugās, lai tie netiktu aizskarti un traumēti. Ja putniņa knābis ir tumšā krāsā, tad šos asinsvadus var pat nepamanīt. Tas nozīmē, ka jābūt divtik precīzam un uzmanīgam. Ja nejauši savainosiet asinsvadu, sāksies asiņošana, un pēc iespējas ātrāk uz brūces būs jāuzkaisa pulverītis, kas aptur asiņošanu. Ja šādas zāles nav pa rokai, noderēs ar ūdeņraža pārskābi samitrināts vates tampons, kas jāpiespiež un jāpatur uz ievainojuma vietas.

    Rūpes pēc procedūras

    Pēc šādas procedūras, kas noteikti papagailim radīs stresu, putns ir jānomierina. Ieliec būrī svaigu ūdeni, pacienā ar kādu kārumu. Eksperti iesaka putnu pēc knābja apgriešanas netraucēt, kamēr viņš nomierinās. Tad arī viņam būs vieglāk ēst. Pārliecinies, vai papagaiļa būrī nav ievietoti nepazīstamu koku sugu zari, jo tie var saturēt putnam kaitīgas vielas. Tāpat vēlams turpmāk konsultēties ar veterinārārstu par to, kādas vitamīnu piedevas ieteicamāk lietot kopā ar barību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē