• Kad ar diētu nepietiek — vingrošana tuklam istabas kaķim

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    2. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apaļš puncis, kas teju velkas pa grīdu, neliecina par omulīgumu – tas ir liekais svars, kas ir nevēlams dzīvnieka veselībai un var būt bīstams dzīvībai.

    Liekais svars ir bieži sastopama slimība. Pārsvarā pie vainas ir nepareiza barošana kombinācijā ar mazkustīgu dzīvesveidu. Līdzīgi kā cilvēkiem. Lai atgūtu un uzturētu figūru, veterinārārsti papildu diētai iesaka kaķus vairāk izkustināt. Bet kā? Iepazīsties ar vienkāršām, bet efektīvām metodēm, kas mudinās kaķi kustēties un padedzinās liekās kalorijas.

    Mans kaķis skraida pa māju – vai ar to nepietiek?

    Nepietiek. Tad jau arī cilvēkam pietiktu vien pastaigāties pa māju, veicot ikdienas darbus, un liekie tauciņi pazustu kā nebijuši. Istabā dzīvojošam kaķim ir vajadzīga plānveida vingrošana. Kā tas izpaužas? Vislabākā vingrošana ir regulāra rotaļāšanās.

    Ja tavs kaķis pats nerotaļājas pietiekami daudz, tev ir jākļūst par viņa rotaļu partneri! Iegādājies vai izgatavo aukliņas, grabuļus, bumbiņas un citas mantas, kas kaķi ieinteresēs skraidīt, lēkāt un visādi izkustināt savu punci. Šādi vingrojiet katru dienu!

    Kaķi ir mednieki. Izmanto mednieka instinktus kaķa paša labā!

    Zoopreču veikalā sameklē rotaļlietas peles, zirneklīša vai kukainīša formā. Kustini šīs mantiņas, atdarinot medījuma kustības: mainot ātrumu, ritmu, slēpjoties, palecoties, uzreiz nedodoties kaķim ķepās.

    Manu kaķi garlaiko rotaļlietas un spēles

    Starp rotaļīgajiem kaķiem gadās arī tādi eksemplāri, kas nespēlējas vispār vai ļoti ātri zaudē interesi par mantiņām, lai kādas viņam piedāvātu. Esi radošs un turpini meklēt veidu, kā dzīvnieku tomēr ieinteresēt!

    Ja tev izdevies panākt, ka kaķis piecas minūtes skraida pakaļ aukliņai, tas jau ir labi! Kolīdz aizrautība noplok, ķeries klāt citai mantai, kaut vai papīra bumbiņas ripināšanai pa grīdu. Reizēm kaķi, kuriem vienaldzīgas speciāli viņiem radītas rotaļlietas, aizraujas ar pavisam ko citu, piemēram, mušu medīšanu.

    Ja to ievēro, necenties iznīcināt visas istabā salidojušās mušas paša spēkiem. Ļauj to nokārtot kaķim!

    Pēc vingrošanas pienākas balva! Kaķi ir inteliģentas radības. Ja iemanīsies regulāri pēc veselīgas izkustēšanās piedāvāt kādu mazu našķīti (svaigas gaļas gabaliņu, iecienītus konservus), dzīvnieks rotaļāsies labprāt, jo zinās, ka interesantām spēlēm sekos vēl kāds bonuss.

    Ja dabūšu vēl vienu kaķi – vai viņi kustēsies vairāk?

    Var gadīties visādi. Ja adoptēsi kaķēnu – draugu pieaugušam kaķim –, tad, iespējams, abi divi ātri sadraudzēsies un dauzīsies kopā, jo mazi kaķīši ir pārpilni enerģijas un var iekustināt arī vecāko.

    Tomēr pastāv risks, ka vecākais kaķis kļūs greizsirdīgs un noslēgsies sevī, nemaz nerunājot par aktīvu kustēšanos. Tāpat ir ar pieauguša kaķa adoptēšanu. Vismaz sākumposmā no draudzības un kopīgām rotaļām var nebūt ne vēsts, tieši otrādi. Otra kaķa iegāde noteikti nav garantija, ka kaķis vairāk kustēsies.

    Pastaigas pa parku pavadā

    Kaķa staidzināšana pavadā nedos pozitīvu rezultātu svara samazināšanā, jo zinātkārais dzīvnieks būs aizņemts ar svešās pasaules un citu dzīvnieku atstāto zīmīšu izpēti un pastaiga būs gaužām lēnīga.

    Vešana pavadā galvenokārt domāta tiem kaķiem, kas dzīvo pilsētas centrā, – laist viņus ārā vienus ir bīstami. Tad reizi pa reizei tos var pastaidzināt pavadiņā. Ņem vērā, ka kaķis pie pavadas ir pakāpeniski jāpieradina, un šī pierašana var sagādāt lielu stresu gan dzīvniekam, gan kaķa saimniekam.

    Kā zināt, kad pietiek?

    Arī kaķis ir pakļauts sirdsdarbības traucējumiem, īpaši tāds, kuram ir liekais svars. Pavēro kaķa ierasto dzīves ritmu un sāc rotaļas tad, kad kaķis ir aktīvs, pastaigājas, skatās ārā pa logu, nevis grasās doties nosnausties vai mazgājas.

    Dzīvnieku nekādā gadījumā nedrīkst nokausēt līdz bezspēkam.

    Ideālā gadījumā jāvingro būtu vairākas reizes dienā, pieņemot, ka rotaļas nav ilgākas par padsmit minūtēm. Spēlēšanos ar kaķi veselīga svara saglabāšanas nolūkos var iekļaut ģimenes kopīgi pavadītajā laikā, piemēram, pēc vakariņām, kad visa ģimene sapulcējusies kopā, vai arī kad bērni pārnākuši no skolas, bet vēl nav ķērušies pie mājasdarbiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē