• Kāpēc kaķi priekšroku dod sievietēm

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    5. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izvēloties sev kaķēnu, noteikti pārspriežam, ko labāk ņemt – kaķenīti vai runčuku. Izrādās, līdzīgu izvēli izdara arī paši kaķi.

    Iemesli, kāpēc izšķiramies par viena vai otra dzimuma mājdzīvnieku turēšanu, mēdz būt dažādi. Pastāv gan subjektīvi mīti, gan objektīvi priekšstati par kaķu raksturu un uzvedību, kas atkarīga no dzīvnieka dzimuma. Tā, piemēram, uzskata, ka kaķenes ir mīlīgākas, tīrīgākas un medīgākas, savukārt runči tiek raksturoti kā neatkarīgāki, rotaļīgāki, kas saimniekus piesaista ar savu neatkārtojamo individualitāti.

    Ne mazāk svarīgs jautājums izvēlē ir pēcnācēju radīšana. Ja kaķu puika dosies klejojumos, no kuriem nereti atgriezīsies ar saplēstām ausīm, tad vismaz nebūs jāuztraucas, ka ar laiku pa māju ritināsies mazi pūkaini kamoliņi, kā tas var gadīties kaķeņu turētāju ģimenēs. Jārēķinās arī, ka vismīlīgākā kaķene runču meklēšanas laikā kļūs par neizturamu mājas iemītnieci, naktīs skaļi brēcot pēc sava mīlas objekta.

    Protams, pastāv iespēja abu dzimumu kaķus sterilizēt, taču daudzi tomēr neizšķiras par šādu radikālu soli, baidoties, ka mājas mīlulis kļūs par bezdzimuma būtni un daudz ko zaudēs no sava rakstura pievilcības (kas nemaz neatbilst patiesībai!)

    Kaķis novērtē, kurš viņu baro

    Taču, ja aptuveni ir skaidrs, kā mēs vērtējam kaķus pēc dzimuma, tad kā gan mīluļi noraugās uz mums un pēc kādām pazīmēm izvēlas, kuram no ģimenes locekļiem pieķerties vairāk, kuram pirmajam glausties gar kājām un pat censties ielēkt klēpī un mīļi pamurrāt? Kā šovasar vēstīja TV ziņu kanāls Discovery News, lai rastu atbildi uz iepriekšminēto jautājumu, veikts nopietns zinātnisks pētījums. Līdz šim bijis pieņemts uzskatīt, ka kaķi izrāda draudzīgāku attieksmi pret sievietēm tāpēc, ka galvenokārt viņas izsenis ir ģimenes pavarda kūrējas un attiecīgi rūpējas, lai mājas mīluļa barības bļodiņā netrūktu dienišķās porcijas un, protams, arī kāda kāruma.

    Zinātnieki noskaidrojuši, ka kaķa un cilvēku attiecības ģimenēs patiesi nereti atgādina vecāku un bērnu attiecības, kur aprūpējamā mazuļa lomā ir pūkainais audžubērns.

    Barības pasniegšana šajās attiecībās līdzinās tai mīlestības izpausmei, kādu parasti vēro starp māti un vēl zīdaiņa vecuma bērnu, kurš nav apguvis runas iemaņas, uzskata Džons Deis (Jon Day), Valthemas mājdzīvnieku uztura centra (Waltham Centre for Pet Nutrition) pētnieks. Gan kaķis, gan cilvēku mazulis spēj apjaust un novērtēt, kad un kas viņu pabaro.

    Savstarpējā ietekme ir spēcīgāka, nekā uzskatīts

    Savukārt Vīnes universitātes un Konrāda Lorenca zinātniskās pētniecības centra pārstāvji ir veikuši videoierakstus un vēlāk analizējuši 41 kaķa un viņa saimnieku savstarpējās attiecības ilgākā laika periodā. Šajā eksperimentā novēroja gan kaķu, gan viņa saimnieku uzvedību un ieradumus, kā arī atsevišķi tika veikti viņu personības testi.

    Zinātnieki pamanīja, ka kaķi un viņu saimnieki viens otru ietekmē daudz spēcīgāk, nekā tas ticis uzskatīts, turklāt viņi neapzināti kontrolē arī viens otra uzvedību. Visvairāk satuvinās tieši ekstraverta rakstura sievietes ar jaunu, aktīvu kaķi, kurš par draudzīgo attiecību nodibināšanu signalizē ar gaisā izslietas taisnas astes vēzieniem.

    Kāpēc kaķi tiecas pie daiļā dzimuma

    Tā kā starp kaķu īpašniekiem ir arī ne mazums vīriešu un starp kaķeņu saimniecēm – sievietes, pētījuma laikā apstiprinājās, ka kopumā ciešākas attiecības ar jebkura dzimuma kaķi izveidojas tieši sievietēm. Kaķi cenšas biežāk pievērst sev sieviešu uzmanību un nodibināt kontaktu, piemēram, pinoties pa kājām, cenšoties pieglausties, uzskata Vīnes universitātes pētījuma līdzautore Manuela Vedla (Manuela Wedl). Kaķi arī mēdz atcerēties, kurš pret viņiem vairāk izrādījis laipnību un mīļumu, tāpēc arī tiecas to saņemt pēc kāda laika atkārtoti. Turklāt, ja kaķa īpašnieks ir piepildījis kādu kaķa vēlmi, mājdzīvnieks arī to neaizmirst, un cenšas savukārt atdarīt ar saimnieka vēlmju piepildīšanu, vienīgi ne uzreiz, bet pēc kāda laika. Kaķi pat zināmā mērā šajā sarunāšanas un vienošanās aktā izrāda savu iniciatīvu, ja vien saimnieks ir gatavs dibināt šādus sociālos kontaktus.

    Attiecībās starp kaķi un sievieti dominē savstarpējā pievilcība, personību saderība, attiecību vieglums, spēles un pieķeršanās elementi.

    Pētnieki ir pat pārsteigti par cilvēka un dzīvnieka savstarpējo sociālo atbalstu, un uzskata, ka par izteikti neatkarīgu būtni uzskatītais kaķis tomēr var būt ļoti labs draugs gan sievietēm, gan arī vīriešiem. Tomēr nereti pēc šādas draudzības vairāk alkst sievietes, bet kaķi, kā izrādās, to labi jūt. Gan cilvēks, gan kaķis var attīstīt zināmus rituālus, kas parāda abpusējo sapratni par otra vēlmēm.

    Atziņas palīdz izprast attiecības ar dzīvniekiem

    Deniss Tērners (Dennis Turner), Cīrihes Irčelas universitātes (University of Zurich-Irchel) dzīvnieku uzvedības pētnieks, TV kanālam Discovery News apgalvoja, ka jūtas ļoti pārsteigts par pētījuma laikā atklāto kaķa un cilvēka attiecību mijiedarbību jaunajiem aspektiem.

    Tie ļāvuši izprast, ka starp kaķi un cilvēku pastāv daudz augstāka līmeņa sadarbība, kas balstīta ne vien uz kaķa instinktīvo vēlmi iegūt no cilvēka barību, bet gan jau uz noteiktām cilvēka un kaķa personību saderības iezīmēm. Tērners un viņa kolēģi Kembridžas universitātē, kas publicējuši pētījumu par mājas kaķu uzvedības bioloģiju, ir patiesi iepriecināti par šīs jaunās dimensijas atklāšanu, kas palīdz labāk izprast attiecību veidošanos dzīvnieku un cilvēku starpā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē