• Kā rīkoties, ja suni sakož čūska

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    13. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No kurām čūskām mežā uzmanīties un kā rīkoties, ja suni sakož bīstamākā no Latvijā sastopamajām čūskām — odze, skaidro veterinārārsts Normunds Fjodorovs.

    Suņu sastapšanās ar čūsku mežā ir visai regulāra parādība. Saprotams, čūskas nemēdz dzīties pakaļ suņiem. Gadās, ka suns uzkāpj čūskai un par savu neuzmanību saņem indes šļācienu. Taču dažkārt pārdrošākie suņi provocē rāpuli, aprejot un pat mēģinot tam iekampt. Taču saimnieku mierinājumam jāatzīst, ka mūsu mežos sastopamo čūsku kodumus suņi lielākoties panes normāli un, piemēram, odzes inde nevar rējējam nodarīt lielu ļaunumu – būtībā tā sunim nav nāvējoša.

    Biežākie simptomi pēc čūskas koduma:

    • koduma vieta pietūkst,
    • dzīvnieks jūtas savārdzis,
    • vienu vai dažas dienas var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra.

    Tomēr viss atkarīgs no vairākiem faktoriem – vienam čūskas inde praktiski nekaitē un pašsajūtu neietekmē, otru var arī nogāzt no kājām kaut vai uz noteiktu laiku, bet vēl kādam patiešām var beigties ar nopietnāku ārstēšanos.

    Suņa organisma reakcija uz čūskas indi atkarīga no vairākiem aspektiem —  no dzīvnieka vispārējā veselības stāvokļa; no jutības jeb noslieces uz alerģiskām reakcijām – uz histamīna izstrādāšanās aktivitāti organismā, no alerģisko reakciju smaguma pakāpes un tā, cik ātri organisms adaptējas šajā situācijā, kā arī no paša suņuka ķermeņa masas – uz klēpja sunīša organismu viena čūskas indes deva iedarbojas daudz koncentrētāk nekā uz labi barota rotveilera iespaidīgo ķermeni (teorētiski var pieļaut, ka, piemēram, 1,5 kg smagu sunīti odzes inde var arī nogalināt).

    Pirmā palīdzība

    Jebkuram čūskas sakostam sunim drošības labad noteikti vajadzētu iedot kādu no antihistamīna preparātiem, kas mazinās pietūkumu un alerģiskas reakcijas. Dakteris N. Fjodorovs iesaka dot tavegilu – pēc pētnieku uzskatiem, tas ir viens no efektīvākajiem antihistamīna līdzekļiem. Antihistamīna līdzeklis sunim jāiedod pirmajā pusstundā – parasti tik ilgā laikā sāk veidoties alerģiska reakcija. Ja saimnieks zina, ka viņa suns ir ļoti jutīgs, alerģiska reakcija var sākties agrāk, tāpēc arī atbilstošā antihistamīna preparāta deva jāiedod agrāk.

    Cik lielu devu dot? Vienreizējā deva ir 1 mg uz 10 kg dzīvnieka svara. Ja suņuks ir maza auguma, tablete attiecīgi jāsadala – uzmanies un sadali precīzi, jo te svarīgi nepārdozēt. Preparātu var nopirkt aptiekā bez receptes.

    Jāsakopj brūce. Uzmani, lai indes zoba cirtiena rēta būtu tīra un tajā neveidotos iekaisums. Tūskas mazināšanai var izmantot kaut vai tautā vispopulārāko līdzekli – spirta kompresi.

    Ja ap brūci iekaisuma process nemazinās, ieteicams lietot kādu dzīvniekiem paredzēto pretiekaisuma preparātu (cilvēkiem paredzēto gan nedrīkst dot), bet vislabāk par turpmāko ārstēšanu sazināties ar savu veterinārārstu.

    Svarīga arī koduma vieta

    Ja iekož kājā – šis kodums un indes izraisītā tūska salīdzinoši nav tik bīstama. Saimniekam, kā jau minēts, jārūpējas par brūces apstrādi.

    Ja iekož purnā vai kaklā – tūska izplatīsies tuvu elpceļiem, līdz ar to dzīvnieks var sākt smakt. Šajā gadījumā pastāv lielāka iespēja, ka sunim gaidāmi veselības sarežģījumi.

    Ja kodums un indes izraisītā tūska veidojas tuvu elpceļiem, jārīkojas ātri un aktīvi, pat ja suns ir liela auguma. Ko darīt:

    • iespējami ātri sunim jāiedod antihistamīna līdzeklis;
    • pat ja suns ir liels, sazinieties ar veterinārārstu, kas palīdzēs izvērtēt konkrēto situāciju;
    • mazs sunītis steidzami jānogādā veterinārajā klīnikā, kur tam sniegs ātrāk iedarbīgu medicīnisko palīdzību (ņem vērā: ja kavēsies, smakšana var progresēt ļoti strauji!);
    • pats saimnieks tūsku var mazināt ar kompresēm – var izmantot gan aukstās ledus kompreses, gan spirta kompreses, kas neļaus tūskai progresēt. Savukārt mežā, ja vien tuvumā pieejama kaut neliela ūdenskrātuve, ap kaklu vai uz purniņa vari likt aukstā ūdenī samērcētu dvieli.

    Trīs papildjautājumi

    • Vai sunim koduma vietas apvidū jāliek žņaugs?

    Nē, tas nav nepieciešams, jo inde nav tik toksiska.

    • Vai suni no meža līdz mājām labāk nest?

    Nē, tas nav nepieciešams – suns pats var mierīgā solī doties.

    • Vai obligāti uzreiz jāsteidzas uz veterināro klīniku jebkurā diennakts laikā?

    Tas atkarīgs, kā dzīvnieks jūtas un vai nav sākušās kādas ļoti izteiktas alerģiskas reakcijas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē