• Četri stāsti par zirgiem – dziedniekiem

    Daba un dzīvnieki
    Ilze Olšteina
    20. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    2/4Personības attīstīšanai sistēmiskajā darbā

    Personības attīstīšanai sistēmiskajā darbā

    Iveta Apine, sistēmiskā darba konsultante, koučs un trenere, Systemic Constellations Center Riga dibinātāja.

    Mans stāsts ir par kādu īpašu veidu, kā sadarboties ar zirgu, no viņa vieduma mācoties spēju uzņemties atbildību par savu dzīvi.

     Zirgi ir bara dzīvnieki, pa vienam viņi neizdzīvo. Evolūcijas gaitā izveidojies tā, ka zirgu barā valda izteikta hierarhija – katram ir sava vieta un uzdevumi. Un katram bara loceklim jāizmanto savu iespējami pilno potenciālu. Zirgi dzīvo mēs telpā jeb kolektīvajā laukā, nemitīgi sadarbojas un šādi attīsta viens otru dabiskā veidā. Ja nav citu zirgu, zirgs veido baru ar cilvēku. Šis aspekts tiek izmantots sistēmiskajā darbā ar klientiem.

    Tā kā zirgs vienmēr atrodas kolektīvajā laukā, viņš arī uztver kā cilvēks, kurš atrodas blakus, jūtas šajā pasaulē, atpazīst notikumus un izjūtas, kas mājo jaunā bara locekļa zemapziņā. Sistēmiskajā darbā zirgi precīzi norāda uz jomām, kurām cilvēka dvēselē jāpievērš uzmanība. Zirgs komunikācijā izmanto sevi visu – sākot ar ausīm un beidzot ar asti, dod signālus ar kustībām, izdvestajām skaņām un pat nokārtošanos. Sistēmiskais konsultants ir mācīts izprast zirga sūtītos signālus un iztulkot tos klientam. Šie signāli sniedz cilvēkam informāciju par viņu kā topošā bara locekli – kā viņam veicas, kāds ir viņa potenciāls, kur ir viņa šķēršļi un ierobežojumi, un – kā tos iespējams pārvarēt.

    Zirgs dzīvo šeit un tagad, viņš nekavējas pagātnē un neplāno nākotni, taču caur kolektīvo lauku šis dzīvnieks spēj nonākt kontaktā ar cilvēkam būtiskiem pagātnes notikumiem un jūtām, kuras šobrīd atstāj iespaidu uz viņa dzīves kvalitāti. Cilvēkiem bieži ir grūtības apzināti un pilnvērtīgi vadīt pašiem savu dzīvi, jo dažādu iemeslu dēļ viņi pilnīgi neapzināti ir iesaistīti citos, piemēram, savu vecāku un vecvecāku dzīves stāstos. Zirgs zina, kāds cilvēkam var būt nākamais solis ceļā pie sevis. Un caur šo zināšanu zirgs spēj palīdzēt sistēmiskā darba klientam nokļūt pie savām no apziņas izstumtajām, noliegtajām, no citiem pārņemtajām izjūtām, izdzīvot tās. Šādi zirgs spēj palīdzēt cilvēkam piekļūt savai dzīvei. Cilvēks pats bieži nespēj vai tikai daļēji spēj izprast procesus, kas viņā notiek, kontaktējoties ar zirgu. Taču viņš spēj tos sajust.

    Zirgam tas ir vien mirklis, un viņš jau ir palīdzējis otram atgūt savu spēku.

    Pēc tam viņš visu lieko, klienta sistēmā uzkrāto enerģiju, vienkārši izkrata aulēkšojot, sprauslājot, vārtoties pa zemi. Un turpina savu dzīvi šeit un tagad. Cilvēkam dažreiz paiet ilgs laiks, kamēr izdodas apjēgt, kas viņa dzīvē notiek, ko mainījusi šī sistēmiskā darba sesija ar zirgu, par ko tā vispār bijusi. Cilvēka prāts tik ļoti vēlas visu kontrolēt, analizēt, saprast… bet dvēsele vienkārši vēlas tapt dziedināta.

    Kas ir sistēmiskais darbs?

    Sistēmiskā darba visplašāk pasaulē zināmā forma ir sistēmiskie sakārtojumi, kurus plaši izmanto ģimeņu, biznesa un sociālo problēmu risināšanā. Sistēmiskie sakārtojumi (systemic constellations) ir vienīgā sistēmiskā metode, kura radusies no prakses, tās pamatlicējs ir vācu psihoterapeits un filozofs Berts Helingers. Viņa iesāktais darbs šobrīd gājis plašumā gan izpratnes, gan izmantošanas ziņā.

    Darbs ar zirgiem ir viens no sistēmiskā darba veidiem. Eiropas zemēs un Latīņamerikā meistarklases, līderu un komandu izaugsmes semināri ar zirgiem ir populāri jau daudzus gadus. Latvijā šajā virzienā sperti pirmie soļi kopā ar Nīderlandes speciālistiem. Nereti, piedzīvojot sesijas ar zirgu, līderu un komandu semināru dalībniekiem izdodas saskarties ar dziļām jūtām un piedzīvot sen aizmirstas, bet katra cilvēka kvalitatīvai dzīvei būtiskas iekšējas atziņas. Tas rada vēlēšanos turpināt iekšējās izaugsmes procesu.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē