• Vai zīdainim karstā laikā jādod dzert ūdeni?

    Aktuāli
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    13. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Karstā laikā mēs, pieaugušie, veldzējam slāpes ar vēsa ūdens malku. Vai zīdaiņiem arī ir jādod padzerties ūdeni? Un ko darīt, ja bērns ūdeni atsakās dzert? Konsultē Vizma Meikšāne, pediatre, bērnu neiroloģe.

    Vai mazulim, kuru zīda ar krūti, jādod padzerties arī ūdeni?

    Ūdens dzeršana zīdainim nav aizliegta, bet nav arī obligāta. Jāņem arī vērā, ka mammas pienā ir pietiekami daudz ūdens un mazulim tā ir ne tikai ēdienreize, bet viņš arī padzeras. Pats svarīgākais ir ar ūdeni neaizvietot ēdienreizi! Dzert var dot jebkurā brīdī, jautājums – vai bērnam tas ir vajadzīgs? Svarīgākais ir vērot savu bērnu.

    Ja bērnam negribas dzert, nevajag uzbāzties.

    Ja mazais ir slims un viņam ir paaugstināta temperatūra, tad gan šķidruma uzņemšana ir vitāli svarīga!

    Kā saprast, ka zīdainim pietrūkst šķidruma?

    Galvenais kritērijs ir bērna urīna krāsa. Ja mazais pačurā uz vienreiz lietojamā paladziņa un urīns ir bezkrāsains, viss kārtībā, bet, ja urīns ir koši dzeltens, mazajam jādod padzerties! Ja bērns ir izslāpis, viņš var būt niķīgāks un raudulīgāks.

    Kā rīkoties, ja bērns ēd mākslīgā piena maisījumu?

    Piena maisījums ir daudz blīvāks par mammas pienu, lai gan ir gatavots uz ūdens bāzes. Bet arī šajā gadījumā galvenais rādītājs ir mazuļa urīna krāsa. Ūdeni mazajam var piedāvāt pa malciņam. Ja bērns gribēs dzert, tad dzers alkatīgi. Ja negribēs, nedzers. Šajā ziņā vecākiem jābūt ļoti elastīgiem.

    Jāņem vērā arī, ka būs dienas, kad bērnam gribēsies dzert vairāk un kad mazāk.

    Ir dzirdēts viedoklis, ka ūdens jāsāk dot dzert, kad tiek uzsākts piebarojums…

    Jā, sākot bērnam dot putru vai dārzeņu biezeni, starp ēdienreizēm jāsāk piedāvāt arī padzerties ūdeni. Bet ne kopā ar ēdienu! Organismam ir nepieciešams šķidrums, un tam nav nekāda sakara ar ēšanu un ēdienu. Tad, kad ēdiens ir kuņģī, nevajag to vēl šķaidīt ar ūdeni. Pieaugušie dzer ūdeni, lai vieglāk sagremotu un norītu ēdienu, bet dārzeņu biezenis tāpat ir viegli sagremojams.

    Un tas, ka pieaugušajiem gribas dzert, nenozīmē, ka dzert gribas arī bērnam.

    Kādu ūdeni piedāvāt mazulim?

    Tas var būt parasts krāna ūdens. Ja vēlas, ūdeni var novārīt vai nofiltrēt (ja bērniņš vēl ir pavisam mazs un mamma tā jūtas drošāk). Arī ūdens no pudeles ir drošs dzeršanai un veselībai nekaitīgs. Gāzētu un speciāli mineralizētu ūdeni gan mazam bērnam dot nevajag! Ieteicams mazulim dot dzert mazliet siltu ūdeni, jo viņš ir pieradis dzert siltu mammas pienu vai mākslīgā piena maisījumu.

    Kādā veidā dot zīdainim ūdeni?

    Ūdeni nevajadzētu dot no pudelītes ar krūti zīdītam mazulim un arī bērnam, kas ēd piena maisījumu. Ūdeni mazulim var piedāvāt ar karotīti, pipetīti, no mazas glāzītes, krūzītes. Trīs mēnešu vecumā (un pat agrāk) mazais jau ļoti labi prot padzerties no karotītes. Ūdens jādod pa malciņam, nākamajā reizē divi malciņi utt. Ja mazajam slāps, viņš pats to parādīs. Otrajā pusgadā bērnam var piedāvāt snīpīškrūzīti, ko viņš pats jau var noturēt rociņās.

    Svarīgi, lai bērniņš, pirmajā reizē dzerot ūdeni, neaizrītos, tādēļ jādod vien mazs malciņš! Ja pirmā pieredze būs negatīva, bērns no ūdens var atteikties.

    Ko darīt, ja mazais neparko negrib dzert ūdeni?

    Bērnam vajag piedāvāt dzert tad, kad potenciāli viņš varētu gribēt padzerties, piemēram, ir pagājušas divas stundas pēc ēdienreizes, bērns ir aktīvi darbojies, bijis pastaigā vai vanniņā, ir sakarsis. Un, ja šādā brīdī mazajam piedāvā padzerties, tad, visticamāk, viņš mammas piedāvājumam atsauksies.

    Ja mazais negrib dzert ūdeni, nevajag viņam piedāvāt sulu vai saldinātu tēju. Sula ir ēdiens, nevis dzēriens!

    Dzerot sulu, izmainās organisma skābju un sārmu līdzsvars, bērns tiek pārkairināts. Mazais atpazīst tikai sulas garšu, un sulu var izdzert ļoti daudz – jo vairāk izdzer, jo sliktāk mazuļa organismam. Augļu sula nedrīkst aizstāt ēdienreizi!

    Tas, ka bērns nedzer ūdeni, ir tikai vecāku atruna! Ūdeni var mācīties dzert rotaļājoties, no kādas interesantas pudelītes, ar krāsainu salmiņu utt. Galvenais to darīt ar pozitīvismu un būt pacietīgiem! Ja uzreiz neizdodas, ar ūdens došanu iepauzē, varbūt lai ūdeni dod kāds cits, nevis mamma. Garšu var uzlabot, ūdenī iemetot aveni vai piparmētru lapiņu, nevis pievienojot cukuru vai sīrupu.

    Ņem vērā!

    Zīdainim dienā vēlams izdzert tik daudz ūdens, cik viņš vienā ēdienreizē apēd, t.i., 150 līdz 200 ml. Vēlamā šķidruma daudzumu var rēķināt arī izmantojot formulu – 30 ml uz vienu bērna kilogramu. Bet katrs bērns ir individuāls un arī izdzertā ūdens daudzums būs individuāls!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē