• Vai Latvija ir kļuvusi par resnīšu zemi? Nepatīkams atklājums

    Veselība
    Estere Jansone
    26. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izrādās, ka Latvija ir trešā valsts ar augstāko aptaukošanās rādītāju Eiropā. Arī veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) pauž satraukumu – aptaukošanās iet roku rokā ar dažādām smagām veselības problēmām.

    Latvijā aptaukošanās problēma ir lielāka, nekā varētu šķist. Aplūkojot jaunākos «Eurostat» datus par aptaukošanās rādītājiem visā Eiropā, Latvijas kontūra šajā kartē redzama vislabāk. Pārsteidzošā kārtā, Latvija ir trešā resnākā valsts – tikai nedaudz vairāk apalīšu dzīvo Islandē un Maltā.

    Statistikas dati rāda, ka Latvijas 60,4% iedzīvotāju ķermeņa masas indekss pārsniedz normas robežu – šiem cilvēkiem ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās. Kaimiņos šis rādītājs ir nedaudz zemāks. Lietuvā 59,4% iedzīvotāju ir liekais svars, bet Igaunijā – 57,4%.

    Arī veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) šajā jautājumā iepriekš ir cēlis trauksmi. Viņš vēl šā gada martā medijiem paudis, ka patlaban Latvijā esot vissliktākie rādītāji fizisko aktivitāšu veicināšanā iedzīvotāju vidū salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm.

    Valstī novērojama aptaukošanās bērnu vidū,

    pieaugoša saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībā, onkoloģiskām slimībām, kā arī mazkustīgums.

    Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka fizisko aktivitāšu veicināšana nav tikai vienas Veselības ministrijas atbildība. Tas ir jautājums, kas jārisina, sadarbojoties gan Valsts kancelejai, ministrijām un sporta nozarei. «Patlaban Sabiedrības veselības pamatnostādnēs nav detalizēts plāns fizisko aktivitāšu veicināšanai. Mums ir jābūt plānam, mēs varētu noslēgt memorandu starp valsti un nevalstiskajām organizācijām, un uzrakstīt plānu šo aktivitāšu veicināšanai,» sacīja ministrs.

    Sliktie veselības rādītāji patiesi ir satraukuši veselības ministru. Viņš ir nolēmis mēneša vai pusotra laikā izveidot darba grupu, kurā ar dažādu nozaru pārstāvjiem veidotu diskusijas par nepieciešamajiem soļiem fizisko aktivitāšu veicināšanai Latvijas iedzīvotāju vidū. Abu Meri arī plāno paplašināt sabiedrības veselības pamatnostādnes, iekļaujot tajā arī priekšlikumu veicināt gan iedzīvotāju, gan darba devēju interesi par fiziski aktīvo dzīvesveidu.

    Tāpat Veselības Ministrija līdz šī gada beigām iecerējusi izstrādāt pasākumu plānu liekā svara un aptaukošanās izplatības pieauguma mazināšanai un fizisko aktivitāšu veicināšanai Latvijas iedzīvotājiem 2025.-2027.gadam, kurā iekļauti dažādi pasākumi iedzīvotāju aptaukošanās risku mazināšanai. Ministrija cer, ka līdz 2027. gadam palielināt to bērnu īpatsvaru, kuri brīvajā laikā ir vismaz 60 minūtes fiziski aktīvi katru dienu. Savukārt pieaugušajiem Veselības Ministrija aicina brīvajā laikā veikt vismaz 30 minūšu ilgus fiziskus vingrojumus līdz vieglam elpas trūkumam vai svīšanai vismaz divas līdz trīs reizes nedēļā vai biežāk. 

    Veselības Ministrija vērsīs uzmanību arī tam, lai liekā svara un aptaukošanās izplatība iedzīvotāju vidū nepieaugtu. Ja 2022.gadā bija 60,4% iedzīvotāju 15 līdz 74 vecuma grupā ar lieko svaru un aptaukošanos, taču līdz 2029.gadam plānots sasniegt 57,2% rādītāju. Skolēnu vidū šāda problēma 2022./2023. mācību gadā skāra 20,8% bērnu, bet 2029.gadā tādu varētu būt jau 20%.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē