• Skarbi un satriecoši: Kā Navaļnijs kļuva par krievu tautas mocekli

    Aleksejs Navaļnijs
    Estere Jansone
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram/Navalny
    Šodien pasauli pāršalca šokējoša ziņa. Cietumā miris Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. Zīmīgi, ka šis notikums atgadījies tieši pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām.

    Ziņa par Alekseja Navaļnija nāvi pārsteidza pasauli. Tā satriekusi daudzus viņa domubiedrus un atbalstītājus, tā satrieca viņa ģimeni, kas par spīti bezcerīgajai situācijai turpināja ticēt, ka reizi būs citāda Krievija, un Aleksejs atkal būs brīvs. Viņa vecāki Anatolijs un Ludmila, jaunākais brālis Oļegs, viņa sieva Jūlija, meita Daša, dēls Zahars aizvie ir neziņā par to, kas tad patiesībā ir noticis.

    Aleksejs Navaļnijs ir bijis redzamākais no Krievijas varas kritiķiem. Īpaši neieredzēts viņš kļuva jau 2008. gadā, kad viņš sāka aktīvi blogot un informēt sabiedrību par korupciju Krievijas valsts uzņēmumos. Savukārt jau 2011. gadā Navaļnijam izdevās sarīkot liela mēroga protestu pēc tam, kad nāca gaismā apsūdzības par parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Tam drīz sekoja Navaļnija dibinātais Korupcijas Apkarošanas fonds un YouTube karjera, kur viņš savā profilā ievietoja dažādus atmaskojošus video par Krievijas amatpersonām un pētīja, kā Krievijas elite tikusi pie savām bagātībām. Viņa aktivitāte uzrunāja miljoniem Krievijas iedzīvotāju un iesēja ļaudīs neapmierinātību ar valsts pārvaldes darbu tādā līmenī, ka tas jau sāka satraukt Krievijas galvas.

    Tad 2017. gada 2. martā nāca klajā Alekseja Navaļnija pētnieciskais video par premjerministru Dimitriju Medveģevu un viņa peļņas metodēm, kas piesaistīja vairāk nekā 35 miljonus skatījumu vienas dienas laikā. Šis video pamatīgi saniknoja tautu un jau tā paša gada marta beigās protestos pret korupciju Krievijas valdībā izgāja tūkstošiem cilvēku vairākās Krievijas pilsētās. Šī bija viena no lielākajām protesta akcijām modernā laikmeta Krievijā. Pēc tās Navaļniju apcietināja uz 15 dienām.  

    2020. gada augustā Navaļnijs piedzīvoja indēšanu. 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu. Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā un pāris dienas vēlāk pārvests uz Vāciju. Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie «Novičok» grupas.  

    Neraugoties uz briesmām, kas sagaidīja opozicionāru Krievijā, Navaļnijs 2021. gada janvārī atgriezās dzimtenē un turpat lidostā tika arestēts par 2014. gada piespriestā soda pārkāpšanu – viņam bija liegts izbraukt no valsts. Vien pāris dienas pēc aresta, Navaļnija komanda publicēja dokumentālo filmu, kas bija lielākais pliķis Kremļa sejā – slavenais «Putina pils» projekts, kas detalizēti atklāja, cik greznos apstākļos dzīvo Krievijas galvu galva. Vien pāris dienu laikā šo filmu bija noskatījušies 60 miljoni cilvēku un tas kļuva par globālu sensāciju.

    Esot apcietinājumā Navaļnijs vairākas reizes nonāca mediju redzeslokā – viņš pieteica bada streiku par neciešamajiem cietuma apstākļiem, sauca Vladimiru Putinu par «Kailo karali» un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, aicināja sabiedrību dodies demonstrācijās pret karu. 2022. gada martā Navaļnijam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par «krāpšanu» un «necieņu pret tiesu», bet 2023.gada augustā – 19 gadu cietumsodu par «ekstrēmismu».

    Pēdējie mēneši Navaļņija dzīvē bija aizvadīti visskaudrākajos apstākļos, kādi iedomājami. Tuvojoties Krievijas prezidenta vēlēšanām, pret opozicionāru Navaļniju tika īstenotas skarbas spīdzināšanas metodes. Viņš kopumā 27 reizes ticis ievietots karcerī, kur aizvadījis vairākas dienas. Pērnā gada decembrī Navaļņijs pēkšņi pazuda, neieradās uz tiesas sēdi un viņa advokātam bija liegta saziņa. Kopumā Navaļnijs bija pazudis 20 dienas. Jau tad opozicionāra domubiedri uzskatīja, ka Kremlis cenšas vēl vairāk izolēt Navaļniju pirms prezidenta vēlēšanām. Tomēr decembra beigās tika atklāts, ka Navaļnijs pārvests uz stingrāka režīma cietumu Sibīrijas Arktikas reģionā, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā. Neraugoties uz skarbajiem apstākļiem, opozicionārs saglabājis optimismu, savā vēstulē advokātam rakstījis: «Vispār, par mani nepārdzīvojiet. Man viss ir labi. Esmu šausmīgi priecīgs, ka beidzot esmu nonācis galā. Vēlreiz – visiem paldies par atbalstu.» Savā ierastajā melnajā humorā viņš norādīja, ka pastaigu laikā cietuma pagalmā temperatūra nekad nav bijusi aukstāka par mīnus 32 grādiem pēc Celsija, un jokoja, ka pagalmā, neskatoties uz betona žogu, pūš brīnišķīgs svaigs vējš.

    Video: Kā izskatījās Navaļnija cietuma kamerā. 

    Navaļnija mīklainā pazušana, spīdzināšana ar karceriem un pārvešana uz cietumu aiz polārā loka tomēr neatturēja viņa komandu no pēdējā drosmīgā aicinājuma. Apritot trešajai gadskārtai kopš Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanas, viņa komanda aicinājusi visā pasaulē 21.janvārī rīkot demonstrācijas. «Neļaujiet [Krievijas diktatoram Vladimiram] Putinam uzvarēt,» sociālajā tīklā «Telegram» aicināja trimdā dzīvojošais Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs. Demonstrācijas plānotas tikai ārvalstīs, jo Krievijā varasiestādes disidentus nežēlīgi apspiež.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē