• Kāpēc ir tik mežonīgs elektrības cenu kāpums? Skaidro Klimata un enerģētikas ministrija

    Elektrības cenas
    Elza Krūmiņa
    5. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mariia Boiko / Shutterstock
    Šodien novērojams straujš elektroenerģijas cenu kāpums Nordpool biržā. Baltijas un Skandināvijas valstu cenu zonā – kāpums ir novērots sākot no ceturtdienas, 4. janvāra. Cenu lēcienus veicinājusi energoapgādes situācija Somijā – vairāku elektrostaciju darbības ierobežojumi un, iestājoties ievērojami aukstākiem laikapstākļiem, būtiski pieaudzis pieprasījums pēc elektroenerģijas, liecina Klimata un enerģētika ministrijas (KEM) rīcībā esošā informācija.

    Kā ziņo starpvalstu mediji, gads Skandināvijā iesācies ar lielāko aukstumu pēdējo 25 gadu laikā, vietām temperatūra noslīdējusi pat zem –40 ℃ atzīmes. Tik ekstrēma temperatūra neizbēgami ietekmē arī elektroenerģijas pieprasījumu, jo daudz kur mūsu reģionā, īpaši Skandināvijā, elektroenerģiju izmanto mājokļu apsildei.

    Savukārt ļoti liela aukstuma gadījumā ietekmēta arī elektroenerģijas pārvade un ražošana, kā rezultātā novērojamas augstas elektroenerģijas cenas.

    Saskaņā ar SPRK publicēto informāciju – Somijā ne tikai būtiski pieaudzis patēriņš, bet novērota arī atsevišķu elektroenerģijas ražotņu īslaicīga nedarbošanās. Atbilstoši Somijas sistēmas operatora sniegtajai informācijai – vairākām vidēji lielam elektrostacijām neplānoti nav pieejamas elektroenerģijas ražošanas jaudas.

    Balstoties uz “Nord Pool” biržas datiem, darbības ierobežojumi noteikti vairākām vidēji lielām – ar uzstādīto jaudu līdz 240 MW – fosilā kurināmā un biomasas elektrostacijām.  Rezultātā elektroenerģiju nākas iepirkt no Igaunijas, kā arī Estlink 1 starpsavienojuma ierobežojumus starp Somiju un Igauniju. Tikmēr Somijas pārvades sistēmas operators “Fingrid” 4. janvāra rīta paziņojumā norādīja, ka Somijas energosistēma ir stabila, tomēr, ņemot vērā apstākļus, elektroenerģijas patērētāji tiek aicināti elektroenerģijas patēriņu būtiskos apjomos plānot elastīgi.

    “Elektroenerģijas ražošanas jauda Latvijā ir pietiekama – tā pārsniedz pieprasījumu. To nodrošina ūdens līmenis Daugavā, kas ļauj darbināt mūsu hidroelektrostacijas ar pilnu jaudu, kā arī termoelektrostaciju darbība. Šodien ir vairākas stundas, kurās elektroenerģijas cena Somijas un Igaunijas cenu apgabalos ir būtiski augstāka, nekā Latvijā. Tādējādi pozitīvā situācija Latvijā dod iespēju ierobežot Somijas elektroenerģijas cenu kāpuma ietekmi uz Latvijas patērētājiem,” skaidro KEM Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis.

    Baltijā reģionālā energoapgādes drošība būtiski uzlabosies pēc 15. janvāra, kad ir plānots pabeigt plānveida remontdarbus vienā no Rīgas 2. termoelektrostacijas energoblokiem ar uzstādīto jaudu 420 MW. Bloka testēšanu plānots uzsākt jau nākamās nedēļas sākumā.

    KEM norāda, ka vēsturiski visaugstākie elektroenerģijas cenu griesti fiksēti 2022. gada vasarā. Kā ziņo SPRK, arī šoreiz SPRK ir vērsusies ar informācijas pieprasījumu “Nord Pool” biržā, kas informējusi, ka

    šobrīd neredz ļaunprātīgas tirgus manipulācijas pazīmes, taču veiks padziļinātu biržas 5. janvāra datu analīzi un turpinās uzraudzīt situāciju.

    Stundas cenas ir būtiskas lietotājiem, kuri izvēlējušies norēķināties pēc biržas cenas, jo tieši tās, attiecinot pret patēriņu, ietekmē lietotāja ikmēneša rēķinu. Lietotājus, kuri norēķinās pēc fiksētas cenas, šobrīd cenu izmaiņas biržā neskar. Fiksētas cenas gadījumā cena ir nemainīga noslēgtā elektroenerģijas tirdzniecības līguma noteiktajā periodā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē