• Drīzumā ukraiņu karavīri tiks pie bērniem arī pēc nāves

    Krievijas agresija
    Estere Jansone
    19. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ukraina spērusi drosmīgu soli demogrāfijas uzlabošanai. Februārī Ukrainas parlaments apstiprināja kādu pavisam ērmīgu likumu – tas ļauj mirušo karavīru sievām izmantot viņu iesaldēto ģenētisko materiālu mākslīgajai apaugļošanai.

    Natālija Kirkača-Antoņenko ir krituša karavīra Vitālija sieva. Viņa bija 13. grūtniecības nedēļā, kad uzzināja par sava vīra nāvi kara laukā. Nu mazulis ir dzimis un nesis Natālijai jaunu dzīves jēgu un prieku, raksta portāls «CNN». Sieviete stāsta, ka viņa savu pirmo bērniņu zaudēja, kad tikko sākās Krievijas iebrukums Ukrainā. Tolaik pāris nolēma iesaldēt vīra spermu, lai vēlāk veiktu mākslīgo apaugļošanu, taču pārim izdevās tikt pie bērna bez medicīniskās manipulācijas un sperma palika klīnikā iesaldēta. To viņi nolēma pataupīt gadījumam, kad tiks plānots otrs bērniņš. Taču notika traģēdija – Natālijas vīrs krita karā. Neraugoties uz skaudrajiem apstākļiem, sieviete tik un tā sāka interesēties par iespējām tikt pie otra mazuļa. Diemžēl ar esošo likumdošanu, to vēl nedrīkst darīt. 

    Šādi līdzīgi stāsti ir vairāki, tāpēc Ukrainas parlaments ir izstrādājis likumu un pat veselu atbalsta plānu karavīriem un viņu sievām, kas vēlas iesaldēt savus ģenētiskos materiālus un tos izmantot vēlāk. Likums ļaus sievām izmantot spermu, lai paliktu stāvoklī trīs gadu laikā kopš vīra nāves. Tas pats attieksies arī uz sievietēm – arī dāmas, kas nolēmušas aizstāvēt savu valsti, drīkst iesaldēt olšūnas. 

    Atbalsta plānā militārpersonām un brīvprātīgajiem Ukrainas aizstāvjiem tiks apmaksāta gan spermas, gan olšūnu iesaldēšana un uzglabāšana līdz trijiem gadiem. Gadījumā, ja karavīrs krīt karā vai pēc kaujām ir kļuvis neauglīgs, ģenētisko materiālu otrs partneris var izmantot mākslīgajai apaugļošanai. Pat, ja laulātais gadiem ir miris, viņš tik un tā tiktu ierakstīts dzimšanas apliecībā kā bioloģiskais vecāks. Jaunais likums ļaus turpināt mirušo karavīru dzimtas līniju arī, ja no kara neizdosies atgriezties.

    Ukrainas dzīvo spēku zaudējumi netiek atklāti, tomēr ASV varasiestādes lēš, ka karā krituši ap 70 000 karavīriem. Kopš 2022. gada karavīru vidū manāmi augusi interese par ģenētisko materiālu iesaldēšanu, vēsta «CNN».  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē