• 10 pasākumi, ar kuriem atklāt septembri

    Afiša
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai gan straujiem soļiem tuvojas rudens drēgnums, joprojām brīvo laiku ir iespēja izkrāšņot ar lieliskām emocijām. Tās var gūt, piemēram, dažādos kultūras pasākumos. Apkopojām 10 pasākumus, kurus apmeklēt septembra pirmajā nedēļas nogalē.

    Pasākumi Rīgā:

    • Baltā nakts 2021

    4. septembrī Rīgas apkārtnē.

    Sestdien ikviens mākslas un kultūras cienītājs aicināts apmeklēt mūsdienu kultūras forumu Baltā nakts, kura programmu šogad iedvesmojusi pilsētas dzejnieka Aleksandra Čaka 120. jubileja. Apmeklētājus sagaida dzejnieka jubilejas noskaņās veidotas norises, tradicionālie foruma notikumi, kā arī vairāki pilsētvides objekti un pastaigu maršruti.

    2021. gada Baltās nakts tēma ir Iedomu spoguļi, kas aizgūta no dzejnieka Aleksandra Čaka 1937. gadā publicētā tāda paša nosaukuma dzejas krājuma. Šajā naktī kultūras un mākslas notikumi aicinās cilvēkus iznākt ielās un ļaus ielūkoties 2021. gada laikmetīgo mākslinieku iedomu spoguļos.

    Par godu dzejniekam virkne pasākumu norisināsies tieši A. Čaka un Marijas ielā, Ziedoņdārzā, Rīgas vietās, kuras Čaks apdziedājis savā dzejā. Tostarp Baltās nakts apmeklētāji aicināti izvēlēties kādu no Čakam veltītajiem pastaigu maršrutiem, ieklausīties viņa dzejā pie pilsētā izvietotajiem vides objektiem.

    Baltā nakts nav iedomājama bez atraktīvām un uzrunājošām vides instalācijām. Šogad tās varēs vērot Bastejkalnā, Esplanādē un pie Māras dīķa. Interesenti aicināti apmeklēt arī interaktīvu vides objektu pie Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Torņakalnā, lai jaunatklātu kopā darbošanās prieku.

    Šī gada Baltajā naktī iespēja apmeklēt arī virkni Rīgas vasaras kultūras programmas projektus gar Vērmanes dārzu, Arkādijas parkā, vai pilsētvidē abpus Daugavai.

    Baltā nakts turpina tradīcijas, aicinot baudīt laikmetīgās mākslas programmas Survival Kit 12 Pārdaugavā, avangarda mūzikas koncertprogrammas Skaņu mežs, Francijas institūta Latvijā piedāvātās norises, kā arī video mākslas un mūzikas mijiedarbības spēku pasākumā Videogrāfija XV, kas šogad notiks LU Botāniskajā dārzā.

    Plašāka informācija par pasākumiem.

    Baltās nakts aktualitātēm sekojiet līdzi:

    www.facebook.com/Baltanakts

    https://www.instagram.com/balta_nakts/

    https://twitter.com/BaltaNakts

    • Izrāde Stepes vilks

    5. septembrī Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts.

    Teātra mājā būs vērojams Latvijas Kultūras Akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas absolventu diplomdarbs Stepes vilks. Darbs veidots pēc Hermaņa Heses romāna motīviem.

    Stāsts, kas parādīsies izrādē: Vientuļnieks Harijs Hallers, cietis virkni publisku pazemojumu, rotaļājas ar domu par pašnāvību. Iemaldījies pamestā teātrī, viņš nonāk dzīrēs, kur netiek smādētas narkotikas, alkohols un orģijas, liekot realitātei sajaukties ar sapņiem. Šai maģiskajā teātrī starp Harija Hallera sastaptajiem kurtizāņiem un kurtizānēm viena ir īpašāka par citām. Kurš kuru?

    Lomās:

    Harijs Hallers – Sandis Runge

    Hermīne – Ieva Estere Barkāne

    Pablo – Rūdis Bīviņš

    Marija – Milena Miškeviča

    Mocarts – Kārlis Dzintars Zahovskis

    Profesors, Gēte – Artis Jančevskis

    Režisore: Indra Roga

    Dramatizējuma autors: Sandis Runge

    Māksliniece: Līga Zepa

    Horeogrāfs: Iļja Vlasenko

    Gaismu mākslinieks: Niks Cipruss

    Skaņu režisors: Lauris Stanke

    Izpildproducente: Anna Ulberte

    Bakalaura darba vadītāji: asociētais profesors Mihails Gruzdovs un asociētā profesore Indra Roga

    Skatītājiem pie ieejas jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu, kā arī personu apliecinošs dokuments.

    • Bayreuth Festival Orchestra koncerts Andra Nelsona vadībā

    4. septembrī Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

    Diriģents Andris Nelsons kopā ar Baireitas festivāla orķestri, soprānu Kristīni Gerki, tenoru Klausu Florianu Fogtu un Ginteru Groisbeku sestdien Rīgas-Jūrmalas mūzikas festivāla ietvaros uzstāsies Operā.

    Koncerta programmā Riharda Vāgnera opera Valkīra.

    Latviešu diriģents Andris Nelsons ir Bostonas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs un Leipcigas “Gewandhaus” orķestra galvenais diriģents. Abi šie amati, kā arī viņa centieni tuvināt šīs abas institūcijas apliecina – “Grammy” balvas ieguvējs Andris Nelsons šodien ir viens no starptautiskās koncertdzīves slavenākajiem un inovatīvākajiem diriģentiem. Koncerta programmu izpildīs Baireitas festivāla orķestris, kas sākotnēji 1876. gadā tika izveidots pēc Riharda Vāgnera iniciatīvas. Kopš 1886. gada tajā ik gadu ir bijis savs festivāla orķestris, kurā spēlē labākie citu orķestru mūziķi. Orķestra skanējumu papildinās vairāki solisti.

    Soprāns Kristīne Gerke ir dziedājusi pasaules nozīmīgākajos opernamos, tostarp Metropoles operā, Čikāgas Liriskajā operā un daudzos citos. Savukārt Klauss Florians Fogts ievērību ir izpelnījies kā viens no mūsu laiku slavenākajiem Vāgnera tenoriem. Ginters Groisbeks apbur gan uz operu, gan koncertskatuvēm visa pasaulē – ar neatkārtojami cēlo balss skanējumu un patiesi elpu aizraujošo priekšnesuma kvēli viņš atmodina savus varoņus, un ik dziesmu ciklu patiesi atdzīvina.

    Biļetes tiks pārdotas atbilstoši šī brīža drošības nosacījumiem, līdz ar to vietu skaits ir ierobežots.

    • Darbnīca ģimenēm Skaistuma mušiņu rāmētava

    4. septembrī Jāņa Akuratera muzejā.

    Mākslinieku Gundegas Evelones un Andra Landaua veidota darbnīca ģimenēm Skaistuma mušiņu rāmētava.

    Skaistuma mušiņu rāmētavas laikā ikviens varēs cildināt kādu paša izvēlētu savas ādas īpatnību un beidzot celt to goda vietā. Ķermeņa zīmes varēs fiksēt īpaši iekārtotā fotostudijā, pašrocīgi radīt greznu, un ievietot to foto rāmī, ko mājās novietot goda vietā.

    Darbnīcas laikā, izmantojot tēlniecības paņēmienus un fiksējot apmeklētāju ķermeniskās atšķirības zīmes ar polaroīda fotoaparātu mākslinieki kopā ar apmeklētājiem veidos nelielus laikmetīgās mākslas darbiņus un tos ierāmēs. «Mēs, Jūsu skaistuma mušiņas, dzimumzīmes, rētiņas, kārpiņas, kuplās uzacis un grumbiņas, esam aizvainotas, ka mūs tā nievājat. Jūs mūs slēpjat zem bieziem meikapa slāņiem, iznīdējiet ar lāzeriem un nostiepjat aiz ausīm. Tieši mēs jūsu vienādās, plakanām pannām līdzīgās homo sapiens sejas padarām atšķirīgas un atpazīstamas. Mēs atzīmējam jūsu dzīves pieredzi un marķējam sasniegumus, un mums par to jātop izceltām.»

    Visi darbnīcai nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti.

    Pieteikšanās ir vēlama, taču darbnīca būs atvērta ikvienam interesentam! Pieteikuma anketa šeit.

    Kamēr bērni un jaunieši darbojas radošajā darbnīcā, vecāki un vecvecāki ir aicināti izzināt muzejā skatāmos laikmetīgās mākslas darbus kopā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centra mākslas mediatoriem. Ikviens aicināts pievienoties arī festivāla Survival Kit 12 kuratoru Ovulas Durmusoglas un Joannas Varšas ekskursijai trīs Pārdaugavas muzejos. Ekskursija būs angļu valodā, sākums E. Smiļģa Teātra muzejā plkst. 15.00.

    Ieeja pasākumos, kas norisinās iekštelpās, tikai uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, un personas apliecinošu dokumentu! Taču dalībniekiem vecumā līdz 12 gadiem, ja nav elpceļu infekcijas slimību simptomi un nav noteikta pašizolācija vai karantīna, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

    Ieeja bezmaksas.

    • Grupu Advanced Blue, Suns skrien 1 un Zona koncerts

    4. septembrī koncertu norises vietā Depo.

    Sestdien Depo telpās uzstāsies grupas Advanced Blue (LV – psychedelic/ blues), Suns skrien 1 (LV – blues/ garage) un Zona (LV – hard rock).

    Pasākums personām, kuras var uzrādīt sertifikātu, kas apliecina, ka viņas ir vakcinētas pret Covid-19 vai ir to pārslimojušas.

    Pasākumi ārpus Rīgas:

    • Salaspils novada svētki

    4. septembrī Salaspils Nacionālajā Botāniskajā dārzā.

    Sestdien Salaspils Nacionālajā Botāniskajā dārzā norisināsies Salaspils novada svētki – 835 gadi, kopš Salaspils (Holme) minēta rakstos.

    Pirmos arheoloģiskos izrakumus Mārtiņsalas pilī un baznīcā 1897. gadā veica vēsturnieks Antons Būholcs. Sala (no 13. gs. vidus sala saukta Holme, no 17. gs. – Mārtiņsala) atradās Daugavā starp Doles salas augšgalu un upes labo krastu. Pils Mārtiņsalā devusi latvisko Salaspils nosaukumu – pils uz salas.

    Svētku programma:

    12.00 Patrisha, Reiks, KATŌ, Prusaks.

    14.00 Carnival Youth.

    16.00 Very Cool People kopā ar Aiju Andrejevu.

    18.00 Apvedceļš.

    20.00 Raimonds Pauls kopā ar Daumantu Kalniņu.

    22.00 Intars Busulis un Abonementa orķestris.

    Ieeja bezmaksas

    Svētku laikā radio Star FM tiks translēta tiešraide no Nacionālā Botāniskā dārza, dodot iespēju klausīties koncertus arī no savām mājām.

    Ieeja Salaspils novada svētkos pieaugušajiem ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, ja pieaugušie ierodas ar bērniem, tad nepieciešams papildu ielūgums. Tāpat bērniem līdz 11 gadu vecumam ieeja ar ielūgumu un personu apliecinošu dokumentu. Savukārt bērni no 12 līdz 17 gadu vecumam pasākumā var ierasties ar vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu, personu apliecinošu dokumentu un ielūgumu. Ielūgumus var iegūt ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem. Pasākuma diena ielūgumi netiks izsniegti!

    • Dzelzs Vilks. Siguldas pils paviljona 3. vasaras sezonas noslēgums

    4. septembrī Siguldas Pils kvartālā.

    Daudz mūzikas, mīļas atkalsatikšanās, kopīgi piedzīvotas emocijas un stāsti, kurus atcerēties. Siguldas pils paviljona 3. sezona ir pietuvojusies izskaņai, tāpēc 4. septembra noslēguma koncertā uzstāsies viena no mīlētākajām rokmūzikas grupām Dzelzs vilks.

    Dzelzs vilks ir eksplozīva parādība pie Latvijas rokmūzikas debesīm un jau trīs gadu desmitus – arī viena no jaudīgākajām latviešu koncertgrupām.

    Vakara programma:

    No plkst. 20.00 par labu atmosfēru rūpēsies DJ un plkst. 20.30 uzstāsies grupa Dzelzs vilks.

    Pils kvartāla teritorijā varēs atrasties tikai apmeklētāji, kuri varēs uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu, kā arī personu apliecinošu dokumentu, lai varētu apliecināt sertifikāta atbilstību.

    • koncerts TEN KA un Stanislav Yudin

    4. septembrī Mākslas telpā Mala, Cēsīs.

    Projekts TEN KA ir džeza mūziķa un multi-instrumentālista Denisa Paškeviča solo projekts, kurā mūziķis apvieno gan modulāro sintezatoru skanējumu, gan akustisko pūšaminstrumentu spēli. Denisa Paškeviča izpildījumā mūzika iegūst jaunu, unikālu skanējumu. Īpaši raksturīgs tam ir vienreizīgums, ko apzīmē ar mūzikas virzienu chance music, jo katra uzstāšanās reize ir unikāla un savā ziņā neatkārtojama, nav iespējamas divas vienādas performances.

    Kopā ar viņu uzstāsies Stanislav Yudin, kas ir viens no spilgtākajiem savas paaudzes brīvās improvizācijas un džeza kontrabasistiem Latvijā, kura daiļradē satiekas laikmetīgās klasiskās mūzikas, džeza un tautas mūzikas noskaņas. Viņa muzikālo noskaņo veido kontrabasa un dažādu skaņas apstrādes efektu sintēze.

    Koncerts notiks ārā, sliktu laikapstākļu gadījumā iekšā.

    Ieeja pasākumā ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem, negatīvu testu un personu apliecinošu dokumentu.

    • Folkbaleta izrādes Cik Saules mūsos pirmizrāde

    4. septembrī Ādažu stadionā.

    Izrādes saturiskā vēstījuma centrā būs mūsdienu cilvēka sastapšanās ar seno latviešu dievību – Saules, Mēness un Pērkona – pasauli. Tajā darbosies deju ansamblis Daiļrade, titullomās Anta Grīnvalde, Kristaps Pelēkais, Ilmārs Pokšāns un Kristaps Baumanis.

    Mākslinieciskā vadītāja: Iveta Pētersone-Lazdāne.

    Horeogrāfi: Liene Grava un Reinis Rešetins.

    Komponists: Kārlis Auzāns.

    Vokāls: Jānis Strazdiņš.

    Režisors un video mākslinieks: Roberts Rubīns.

    Scenogrāfs: Ivars Noviks.

    Gaismu režisors: Egils Kupčs.

    Scenāriste: Lita Silova.

    Tērpu māksliniece: Ilze Vītoliņa.

    Ieeja brīva, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai, kas noteikta uz 04.09.2021

    Lai izrāde būtu ērti baudāma, skatītāji tiek aicināti paņemt līdzi pledus vai krēslus, kā arī visu nepieciešamo folkbaleta baudīšanai, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus.

    Ieeja bez maksas.

    • Grupas Indygo koncerts

    4. septembrī Fonoklubā, Cēsīs.

    Svaigi laiduši klajā jaunu dziesmu «Skats pa logu», roka trio Indygo steidzas uz Fono, lai klausītāji varētu baidīt gan apvienības zināmākās, gan jaunās dziesmas.

    Grupa Indygo uz Latvijas un aizrobežu mūzikas horizonta muzicē jau labus dažpadsmit gadus, grupai ir vairāki studijas albumi, kā arī viens pieklusināts/akustiskais “live” albums, neskaitāmas performances lokālajā un aizrobežu skatuves dzīvē.

    Fono iespējams apmeklēt tikai ar derīgu vakcinācijas sertifikātu

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē