• Šausmas, gruveši un miruši draugi… Latviešu piedzīvotais zemestrīcē

    Traģēdija
    Gita Vīksne
    15. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zemestrīce Turcijā.
    Foto: shutterstock
    Zemestrīce Turcijā.
    «Tikai brīdī, kad plikām kājām izskrēju ārā un jutu, kā trīc zeme, sapratu, kas notiek,» par Gaziantepā piedzīvoto zemestrīci atklāj latviete Anete Griķe, kas Turcijā ar dzīvesbiedru mitinās nepilnu pusgadu.

    «Brīdī, kad sākās zemestrīce, es gulēju. Bija dažas minūtes pāri četriem,» sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» atminas Anete. «Biju šokā, kad pēkšņi tiku izvilkta no gultas un rauta uz dzīvokļa ārdurvīm. Viss šūpojās un trīcēja – lampas, skapji, gulta. Mans partneris bļāva: «Zemestrīce!» Pati vēl nespēju apjēgt, kas īsti notiek. Tikai brīdī, kad plikām kājām izskrēju uz ielas, apkārt notiekošais lēnām manā prātā sāka saslēgties,» stāsta Anete.

    Latviete atzīstas, ka, atceroties piedzīvoto, vēl joprojām trīcot rokas.

    «Tas tiešām bija baisi. Kad beidzot tikām atpakaļ mājās, jau kārtīgāk saģērbāmies. Sēdējām kā uz adatām, jo mīļotais brīdināja – varot būt arī otrā zemestrīce. Tā arī notika – viss atkal sāka drebēt. Šoreiz, jau silti apģērbušies un ar kaķi padusē, atkal skrējām ārā,» stāsta latviete.

    Nakts bija auksta – sniegs mijies ar lietu. «Šī bija pirmā zemestrīce, ko piedzīvoju. Godīgi sakot, biju pat aizmirsusi, ka te mēdz būt arī zemestrīces. Tas man tika ļoti nepatīkami atgādināts,» nu secina Anete. «Paldies Dievam, manas mājas apkārtnē nav daudz bojājumu, tādēļ cilvēki ir mierīgi, cenšas atgūties no šoka. Bet ik pa laikam zeme atkal ietrīcas, un tad visi kliedz, skrien pārbijušies pa mājas koridoriem,» tā latviete.

    Viņa ievērojusi, ka vairāki kaimiņi pārcēlušies uz mošejām, kur pārlaiž bīstamo laiku. «Daži pamet pilsētu, dodas uz drošākām vietām. Redzēju arī cilvēkus, kas tagad dzīvo uz ielas. Viņi sakur ugunskurus, no segām un plēvēm izveido tādas kā teltis. Citviet Gaziantepā, kur vairākas mājas ir sabrukušas, cilvēki palīdz atrast cietušos un tos, kam diemžēl nepaveicās izdzīvot,» par apkārt notiekošo stāsta Anete.

    Zemestrīce ieviesusi izmaiņas Gaziantepas iedzīvotāju dienas ritmā. «Mums nav jādodas uz darbu, jo šobrīd drošība ir pirmajā vietā. Lielu daļu laika pavadām uztraukumā, vai tikpat stipra zemestrīce neatkārtosies. Šā iemesla dēļ visu laiku esam saģērbušies, svarīgākās lietas turam pa rokai, ja nu pēkšņi jāskrien ārā,» atzīst Anete.

    Cik traģiska zemestrīce izvērtusies rakstniecei Laimai Kotai un uzņēmējam Guntim Gadzānam, uzziniet jaunākajā žurnāla «Privātā Dzīve» numurā!

    • Ģimeni un kolēģus satriec režisora Mihaila Gruzdova pēkšņā nāve.
    • Bijusī ministre Golubeva ar sievu pametusi Latviju.
    • Beidzot – Latvijas seksīgāko vīriešu tops! Viņus izvēlas slavenas sievietes.
    • Latviešu piedzīvotais zemestrīcē Turcijā: šausmas, gruveši un miruši draugi.
    • Ritums Ivanovs uzzīmējis Levitu par 2000 eiro.
    • Kāpēc skaistules Budovskas vairs nebūs teātrī.
    • Opolais Rīgā žilbina ar dārgām kleitām.
    Privātā Dzīve nr07/2023

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē