• Vecākā vīna muca pasaulē atrodas Francijā. Neatvērta

    Izklaide
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    18. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vecākā vīna muca pasaulē ir pārdzīvojusi ugunsgrēku, divus pasaules karus un ir nosvinējusi 546. dzimšanas dienu. Tā dzīvo Strasbūras hospitāļa vēsturiskajā vīna pagrabā un joprojām ir pilna ar oriģinālo vīnu, kas iepildīts 1472. gadā.

    Šī vīna muca atvērta tikai trīsreiz. Pirmoreiz 1576. gadā, kad tika sveikta delegācija no Šveices, otrreiz, 1716. gadā, pēc ugunsgrēka, kas nopostīja Strasbūras hospitāli un pēdējoreiz 1944. gada novembrī, kad ģenerālis Leklērs atbrīvoja Strasbūru Otrajā pasaules karā. Pēc aptuvenām aplēsēm, šajā mucā ir 300 litri vīna.

    1994. gadā Strasbūras vīna laboratorijas zinātnieki veica šā vīna organoleptisko analīzi, un noteica, ka 500 gadus vecais dzēriens ir “brīnišķīgi dzidrs, ar dzintarainu toni, spēcīgu smaržu, ļoti smalks un komplekss”. Tā aromātā ir vaniļa, medus, vasks, kampars, garšvielas, rieksti un augļu liķiera notis. Turklāt pārbaudē tika secināts, ka tas joprojām ir vīns.

    Strasbūras pilsētas patversmes arhīva dokumenti liecina, ka Strasbūras hospitāļa vīna pagrabs ierīkots 1395. gadā. Sākotnēji pagrabs atradies ārpus pilsētas mūriem, pie vīna dārziem. Slimnīca, kas uzcelta vēl 12. gadsimtā, pēc melnā mēra epidēmijas 14. gadsimtā pārcēlās uz to pašu vietu, kur atradās vīna pagrabs. Hospitālī deva naktsmājas nabagiem un ceļotājiem, kā arī ārstēja slimos un deva viņiem dienišķo vīna devu, kas tā laika medicīnā bija ļoti ierasta prakse.

    Strasbūra atrodas Elzasā, kas ir viens no slavenākajiem vīna reģioniem pasaulē, īpaši pateicoties savam Riesling, Pinot Gris, Muscat un Gewürztraminer, un bieži vien hospitālim maksāja graudā – ar vīnu un zemi, kurā ierīkoja vīna dārzus. Tā Strasbūras hospitāļa vīna krājumi papildinājās vairākus gadsimtus.

    1716. gadā slimnīcas ēka nodega, taču vīna pagrabs palika neskarts. Hospitāli uzbūvēja no jauna, bet Franču revolūcijas laikā vīna pagrabs sāka tukšoties, jo vīna dārzi tika atdoti privātīpašumā. Līdz ar to samazinājās arī vīna deva, ko deva slimniekiem (18. gadsimta sākumā katram vājiniekam pienācās divi litri vīna dienā). Vēl 18. un 19. gadsimtā pagrabs tika papildināts, bet pamazām tas nonāca aizmirstībā, kopā ar 1472. gada mucu.

    Pateicoties rekonstrukcijai 1994. gadā, Strasbūras hospitāļa vīna pagrabs atkal ir atguvis seno slavu. Tikai izmeklētiem Elzasas vīndariem tiek dota atļauja savu vīnu izturēt šajā leģendārajā pagrabā. Katru gadu tur tiek saražoti apmēram 150 tūkstoši pudeļu vīna, kas ierindojams starp labākajiem pasaulē, un peļņa tiek novirzīta jauna slimnīcas medicīniskā aprīkojuma iegādei.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē